Oppladningen det norske landslaget har hatt foran ishockey-VM i Riga har vært vanskeligere enn noen gang.

Ingen kamper er spilt på klubbnivå i den hjemlige eliteserien, Fjordkraftligaen, siden tidlig i januar. Avbruddet og restriksjonene i forbindelse med viruspandemien ga derfor utfordringer et norsk VM-landslag aldri har stått overfor tidligere.

Mange av de norske landslagsspillerne var uten kamptrening i nærmere fire måneder før de ble samlet i Danmark den siste uka i april. Der ble det spilt totalt fem treningskamper mot Danmark og Sverige.

Les også: Uvanlig Zuccarello-bidrag førte til drømmestart. Men så raknet det

Da det som var igjen av 2020/2021-sesongen i Norge ble avlyst i 17. mars, valgte en rekke norske elitespillere å hoppe på tilbud om kortidsavtaler i den britiske ishockeyligaen EIHL.

To av dem, vingen Sondre Olden (28) og backen Max Krogdahl (22), er med i den norske VM-troppen i Latvia. I vanligere tider regnes ikke EIHL blant ligaene som holder spesielt høyt nivå i europeisk målestokk.

- Hvordan det var nivåmessig vet jeg ikke mye om. Jeg vet at den britiske ligaen ikke har noe sånt kjempenivå sånn vanligvis, sier Alexander Bonsaksen til Nettavisen.

- Men med tanke på den måneden EIHL hadde nå, der de kunne hente inn utlendinger og mange lag gjorde det, så vil jeg anta at nivået ble litt høyere, fortsetter den mangeårige landslagsprofilen.

- Verdifullt

Bonsaksen jobber for V sport og Viaplay som hockeyekspert under årets verdensmesterskap. Den rutinerte backen, som er lagkaptein for den finske eliteklubben KooKoo, er nå i opptrening etter to hofteoperasjoner.

34-åringen er derfor ikke med i Norge-troppen denne gangen, men han håper å rekke OL-kvalifiseringen i slutten av august.

Han tror spillere som Olden og Krogdahl har gjort lurt i å takke ja til tilbudene fra England nå i vår, selv om ishockeyligaen på de britiske øyene ikke har det beste ryktet internasjonalt.

Les også: Endelig finaleplass igjen for Casper Ruud

- Jeg tror også tanken til de landslagsgutta som var i Storbritannia, det var å få verdifull matchtrening før et VM, poengterer den nye V sport-eksperten i samtale med Nettavisen.

Sondre Olden reiste fra Vålerenga for å spille for Sheffield Steelers. Der markerte han seg med åtte scoringer og like mange assist på 16 kamper. Frisk Asker-backen Max Krogdahl spilte 14 kamper for Coventry Blaze og bidro med fire assist på statstikkene.

- Sondre er en produktiv forward. Han pleier å skape en del sjanser og gjør en del målpoeng i de forskjellige ligaene han har spilt. Det er jo positivt at han har skapt mange sjanser i den britiske ligaen. Forhåpentligvis kan han være giftig for Norge også nå, sier Bonsaksen.

Norge er som vanlig i gruppe med tre av de tradisjonelt største ishockeynasjonene. I denne VM-utgaven er det Finland, Canada og USA som venter på landslagssjef Petter Thoresens menn.

I tillegg spiller Norge innledende kamper mot Tyskland, Latvia, Italia og Kasakhstan. De to sistnevnte må nok slås, om det i det hele tatt skal bli snakk om en tangering av de beste norske VM-prestasjonene.

Trolig bør Norge også vinne mot Tyskland og vertsnasjonen Latvia.

I 2008, 2011 og 2012 spilte Norge VM-kvartfinaler. I år rykker ingen lag ned fra VMs øverste nivå, tidligere kjent som A-VM. På nivåene under ble mesterskapene nemlig avlyst, noe som igjen betydde null opprykksnasjoner.

Allerede lørdag formiddag åpner de norske gutta VM i Riga med et av de virkelig viktige oppgjørene mot tyskerne.

Tysk storseier

- Det er på en måte rett ut i ilden i den første matchen mot Tyskland. Vinner Norge den, så kan vi begynne å snakke om kvartfinale. Taper Norge er kvartfinalehåpet på en måte borte, med mindre det blir noen andre «skreller» i gruppa, sier Bonsaksen til Nettavisen.

- Det er en viktig match med en gang. Det skal bli spennende å se åssen det norske laget, og ikke minst også Tyskland, ser ut i en sånn type åpningsmatch.

Les også: Narvik tapte i tingretten: Rykker ned

Tyskerne startet VM allerede fredag med å smadre Italia 9-4. Dermed har de trolig spilt på seg en god dose med selvtillit.

Normalt spiller de norske klubbene 45 seriekamper før NM-sluttspillet. Fjordkraftligaen ble stanset allerede en uke ut i januar, da grunnserien bare var rundt halvspilt, og man kom i aldri i gang igjen etter avbruddet på nyåret.

I Tysklands hjemlige liga, DEL, spilte man 37 runder fra og med midten av desember, noe som er 15 færre runder enn normalt. Deretter ble sesongen fullført med et sluttspill som også ble kortere enn det som er vanlig.

- De har hatt en litt oppstykka sesong der også. Det var litt turbulent i oppstartfasen med forskjellige lag som blant annet måtte kutte lønnsutgifter. Så kom de i gang litt seinere, hadde litt kortere sesong og et forkorta sluttspill, sier Bonsaksen, som spilte for DEL-klubben Iserlohn Roosters i sesongen 2017-18.

Ti spillere i den norske troppen har kun spilt de fem nylige treningskampene før avreisen til Riga siden det ble full stopp i seriespillet i Norge.

- De har trent ganske bra, og har fått fem kamper i beina. Men samtidig er matchtempoet liksom noe eget. Det er ikke som å trene. Hockey er ferskvare, så det lønner seg alltid å komme rett fra kamp, mener Alexander Bonsaksen.

Framtidige profiler

I Norges tropp er det tatt med flere spennende unggutter som debuterer i VM på seniornivå.

AHL-spillerne Mathias Emilio Pettersen (21) fra Stockton Heat og Ole Bjørgvik Holm (18) fra Cleveland Monsters er to eksempler.

De to ble pekt ut i NHL-draftene i 2018 og 2020, henholdsvis av NHL-klubbene Calgary Flames og Columbus Blue Jackets.

Bonsaksen er klar på at det ikke er noen fordel å ikke ha spilt en vanlig sesong før et VM. Men han tror likevel de norske spillerne kommer til å håndtere situasjonen ganske bra.

KooKoo-backen påpeker at Tyskland har en sterk VM-tropp, men også at Norge tradisjonelt sett har gjort det bra i mesterskapskamper mot tyske landslag. Han tror Tyskland fortsatt kan være en motstander som passer Norge bra.

Blant tyskernes profiler i VM kan man nevne den lynkjappe NHL-forwarden Tobias Rieder (28) fra Buffalo Sabres, og store talenter som Mortiz Seider (20) fra svenske Rögle og Lukas Reichel (19) fra det tyske mesterlaget Eisbären Berlin.

Seider og Reichel ble valgt ut henholdvis som nummer 6 og 17 i førsterundene av de to siste NHL-draftene. Seider ble en del av Detroit Red Wings-systemet i 2019, og han fikk utmerkelsen som årets back i svenske SHL denne sesongen.

Lukas Reichel, som er nevøen til Tsjekkias tidligere NHL-stjerne Robert Reichel (49), var førstevalget til Chicago Blackhawks i fjor sommer.

PS: Norges VM-åpningskamp mot Tyskland kan du se på V4 og Viaplay lørdag klokka 11.15.