Sammen med familien bor 14 år gamle Matteus Haugen Garvik i spanske Costa Blanca. Derfra publiserer han bilder og videoer fra de ulike treningsøktene han gjennomfører daglig. Det har slått an i sosiale medier, hvor han til sammen har over hundre tusen følgere på ulike plattformer.

Bare på Instagram alene følges unggutten av over 60.000 mennesker.

Det er imidlertid ikke stjerne på sosiale medier han egentlig har lyst til å bli.

– Jeg har lagt en plan for å bli profesjonell fotballspiller. Det skal jeg klare. Sosiale medier kan kanskje sørge for at jeg får vist meg litt fram, sier den ambisiøse unggutten til Nettavisen.

Sammen med mamma Henriette Haugen Garvik snakker han om sosiale medier og livet i Spania over telefon. Sistnevnte figurerer ofte i videoene og har flere ganger måttet sette ned foten.

Med alle følgerne kommer det nemlig inn en del tilbud og forespørsler.

– Det kommer en del tilbud, men vi foreldrene må være litt strenge. Han kan ikke bli sponset av hva som helst, han er bare 14 år, det må man ikke glemme, sier Haugen Garvik, som legger til at det har dreid seg om både penger og utstyr.

Hun forteller at hun selv ønsker å ta del i videoene for å vise at det er foreldre involvert og at sønnen ikke får gjøre som han vil.

På talentleir

Til daglig spiller 14-åringen i en lokal fotballklubb i Costa Blanca, men spiller med gutter som er både tre og fire år eldre enn seg selv. Også her til lands har han gjort seg bemerket og fikk være med på Equinor Talentleir i Porsgrunn i fjor. Der fikk han bryne seg mot Norges fremste spillere i aldersgruppen.

Peiling på fotball? Her kan du teste deg:

– Det er en gutt som sover, spiser og trener, sier moren, som legger til at det ikke blir tid til venner eller andre fritidsaktiviteter.

I videoene på Instagram kan man se at tenåringen trener både kondisjon, styrke og fotballteknikk. Drømmen om å nå toppen tar opp alt av tid for Haugen Garvik.

– Hadde han ikke trent, så hadde han sikkert klatret i trær. Han har sunne hobbyer og han har han plan. Han vil dette og vi støtter ham.

Ifølge mor og sønn har all treningen allerede båret frukter og 14-åringen har blitt invitert til prøvespill hos en spansk La Liga-klubb.

– Det fikk jeg ikke lov til, sier hovedpersonen selv og legger til at foreldrene mente at han var for ung.

De to vil ikke røpe hvilken klubb det er snakk om, men speidere skal ha oppdaget unggutten under en kamp han spilte for sitt lokale lag. Prøvespill kan imidlertid bli aktuelt i fremtiden og familien forteller at de er i dialog med klubben for å avtale nettopp dette.

Les også: Kraftige reaksjoner etter at Fjørtoft intervjuet Steenstrup

Vil bli i Spania

Grunnen til at Haugen Garvik flyttet til Spania for snart fire år siden, var lærerjobben til foreldrene. Moren jobber ved den norske skolen i Costa Blanca, der han selv er elev.

Han var skeptisk til å begynne med, men fotballmessig har adresseendringen vært helt ideell.

– Jeg begynte å tenke på hva som er bra med Spania, og det er jo et fotballand. Vi vet ikke hvor lenge vi blir her, men nå vil jeg være så lenge som mulig. Jeg vil gå trappetrinnene, sier han.

Fotballspilleren forteller at han trener med laget hver dag, i tillegg til at han gjennomfører flere egne økter. I tillegg er det kamp i helgene.

– Det er stor forskjell på Norge og Spania. I Norge er det fokus på breddefotball, mens man her må på prøvespill før man blir delt inn i nivåer. Det er ikke alle som får spillere. Det er motiverende, å måtte prestere og være god hele tiden. Men en blanding av begge hadde nok vært det beste, sier han om forskjellene på fotballen i de to landene.

Les også: United-legende sjokkerer: – Mistet jobben etter raseriutbrudd

Mange tilbakemeldinger

Etter flere år hvor han har delt treningsvideoer i sosiale medier, har følgerne blitt mange. Haugen Garvik kan også røpe at det er flere kjente navn som har gitt tilbakemeldinger.

– Det er mange som har fulgt med lenge, som kommenterer progresjonen. Det er mye positivt, så det er utrolig gøy, sier han selv.

Til tross for at han bare går i 9. klasse, er det ingen tvil om at 14-åringen har planen for fremtiden klar. Fotballen skal dyrkes til han når målet om å bli proff, men det kommer ikke til å gå på bekostningen av skolegangen. Akkurat det er nemlig ikke et alternativ i Spania.

– Klubben rådet meg til å lære meg spansk. I tillegg vil de se karakterkort og forventer at man fokuserer på skolen også.