Gå til sidens hovedinnhold

Matti kom med skrubbsår

Eks-hopperen var torsdag i Oslo og møtte pressen med skrubbsår i ansiktet. - Filmen har endret mitt liv, sier Matti Nykänen. Se video og bildene fra filmen «Matti».

(Hotel Continental / SIDE2): Matti Nykänen og Finlands store filmstjerne, Jasper Pääkkönen, var onsdag i Oslo i forbindelse med suksessfilmen om hans liv, men Matti snakket ikke om hvorfor han hadde skrubbet opp ansiktet.

Tror på fremtiden
Matti Nykänens liv har vært fylt til randen av triumf og skandale. Det er også filmen om hans liv.

– Den åpnet øynene mine og har fått meg til å tro på fremtiden, sier han.

Nykänen er fremdeles verdens beste skihopper. Og nå står han også for en annen rekord. 460.000 finner har sett filmen om hans liv, bare kalt «Matti». Det er en film om hans imponerende sportslige karriere, men enda mer en film om hans liv – fylt av skandaler – rundt og etter hoppkarrieren.

- De kunne vært langt slemmere, sier Matti Nykänen til Side2 der han sitter på Hotel Continental i Oslo sammen med Jasper Pääkkönen som spiller ham i filmen.

- Hadde de vist alt jeg har vært med på, så kunne ingen under 30 år få lov til å se filmen, ler han.

- Vettskremt
Ideen til å lage filmen vokste frem hos skuespiller Jasper Pääkkönen og hans venn, Aleksi Mäkelä i 2003.

- Det er helt klart vært mye negativt i Mattis liv, men uansett hvordan du vrir og vender det, så er han fremdeles en av verdens beste idrettsutøvere gjennom tidene, sier Jasper.

«Hadde de vist alt jeg har vært med på, så kunne ingen under 30 år få lov til å se filmen»

- Jeg sa ja til at de kunne lage den, og ga min tillit fordi jeg stoler på folkene bak, forteller Matti. Selv sier Jasper han var vettskremt over utsikten til å portrettere en mann som fremdeles lever da avtalen var klar.

- Vi var klare på at vi ikke ville ha med for mye av hoppkarrieren for det vet folk mye om. Vi ville fortelle om alt det andre, sier Jasper.

Som hvordan det finske skiforbundet utnyttet Nykänen som en pengemaskin, om alkoholen, popstjernelivet, strippekarrieren, volden og fengselsoppholdene.

- Jeg er en utfordring
Nykänen og Pääkkönen møttes heller ikke før etter at førstnevnte hadde sett den ferdige filmen.

- Han sa at det var den beste filmen noensinne laget, smiler Jasper. I filmen likner han svært på Nykänen. I det virkelige liv er de to ganske ulike, men det er ikke til å unngå å legge merke til at de to har stor respekt og varme for hverandre.

- Det må ha vært en stor utfordring å spille meg. Den som klarer å spille meg, kan spille hva som helst, mener Matti og sier noe som Jasper rødmer lett av, men som den finsktalende Nykänen insisterer på at blir oversatt.

- Den som klarer å spille meg, kan spille hva som helst.

Matti Nykänen om Jasper Pääkkönen

- Han sier at han aldri skal til Hollywood, men han vil gå og se min første Hollywood-film, kremter Jasper beskjedent. Og faktisk skal Pääkkönen snart til Los Angeles for å snakke med interesserte der borte. Det er et resultat av at han var såkalt shooting star sammen med Anne Dahl Torp under årets filmfestival i Berlin.

- Men man vet ikke om det kommer noe ut av dette, sier han.

Skylder ikke på noen
Filmen fordeler lite skyld rundt Mattis stormfulle liv. Det synes hopperen er helt greit.

- Man kunne ha plassert skyld mange steder, men jeg ser ingen vits i det. Det er slik at folk passer sin egen «bisniss» og slik skal det være. Det er ikke alltid man kan hjelpe. Vi er bare mennesker, sier han.

Samtidig sier han at media har tjent gode penger på hans ville eskapader de siste årene. Det er på tide at det blir tjent penger på hele historien om Matti.

- Filmen har åpnet øynene mine og fått meg til å se hvordan livet mitt har vært. Jeg har levd et hektisk, vilt liv der jeg omtrent ikke visste hvilken dag det var. Nå føler jeg at jeg har blitt bedre kjent med meg selv. Nå har jeg fått et håp om at fremtiden kan bli bra, sier Matti Nykänen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken