PSG har hatt en drømmestart på sesongen, og topper tabellen i både Ligue 1 og Champions League, men det kommer til stadighet nye kontroverser rundt stjernetrioen på topp.

Den siste tiden har flere supportere refset Kylian Mbappé, etter at en statistikk har gått sin seiersgang på Twitter. Flere har gått så langt at de har bedt om at superstjernen blir benket, og hevder at laget er bedre uten han.

Statistikken viser at Mbappé ikke har levert én nøkkelpasning til verken Messi eller Neymar så langt i sesongen. Messi og Neymar har levert henholdsvis åtte og fem nøkkelpasninger til sine lagkamerater.

Se Ligue 1 hos Nettavisen og Direktesport!

Nøkkelpasninger er en statistikk som er blitt vanlig å bruke i fotballen den siste tiden, og beskriver pasninger som leder til at en medspiller kommer til en skuddmulighet.

Robin Haugen kommenterer Ligue 1 for Direktesport, og har god kjennskap til den franske ligaen. Han mener at statistikken ikke er så illevarslende som mange av supporterne skal ha det til:

– Først og fremst så er det noen naturlige faktorer til det og. Mbappé er den fremste i PSGs angrepstrio, og har som hovedansvar å true bakrom og komme til avslutninger, sier Haugen til Nettavisen.

Les også: Viaplay-prisene gjør at flere velger å bryte loven: – Problemet er åpenbart

– Ekstremt egoistisk

Til tross for at Haugen mener det er en naturlig forklaring på hvorfor Mbappés tall er lavere enn Messi og Neymars, så legger han ikke skjul på at franskmannens personlighet også er en del av forklaringen.

– Man har sett det flere ganger i år. Han er egoistisk på et helt ekstremt nivå. Det er mange ganger hvor han burde ha spilt, hvor han har valgt å gå selv, forteller Haugen, og legger til:

– Men samtidig, skal du score så mange mål som han gjør, så er du nødt til å ha den spissegenskapen der. Du er nødt til å ha den selvtilliten til å tro at du alltid kan score.

Supporternes oppfatning om at Mbappé ødelegger for laget og at PSG ville vært bedre uten han, vil ikke Haugen stille seg bak.

– Nei, det kan man liksom ikke si. Ja, man kan si at det byr på noen spillestilsutfordringer, fordi han ikke er så god i kombinasjonsspillet, men han har noen ekstremferdigheter som ingen andre i verden har.

Les også: Sjokkeres over det som skjer i fransk fotball: – Det kan ikke være riktig

Tok mer ansvar i fjor

Mbappés statistikk i år står i sterk kontrast til fjorårssesongen. I 21/22-sesongen hadde stjernen flest målgivende pasninger i Ligue 1, med 17 på 35 kamper.

Haugen trekker både frem ny trener og ny spillestil som mulige årsaker, men presiserer at Neymar og Messis kanonform denne sesongen også har mye å si.

– Neymar var en del skadet i fjor, og Messi var ikke i nærheten av det nivået han viser nå. Mbappé tok en del mer ansvar i flere deler av spillet, fordi han var nødt til det. I år har laget fungert mye bedre, og han blir i større grad satt opp i scoringsposisjoner i stedet for å måtte være den som skaper de.

Spesielt Lionel Messi har tatt på seg mye kreativt ansvar i år, og topper statistikken i Ligue 1 både for målgivende pasninger, nøkkelpasninger og sjanser skapt.

– Messi har i år en tydelig playmakerrolle, så det er ikke overraskende at han har flest nøkkelpasninger blant de i fronttrioen. Han har trukket seg mer tilbake i banen, og regisserer angrepene i større grad. I den delen av spillet er det ingen i Europa som er bedre enn Messi, konstaterer Haugen.

Les også: Solbakken med Haaland-stikk: – Ble nesten litt bekymret

Krangel med fotballforbundet

I flere måneder har det pågått en uenighet mellom Mbappé og det franske fotballforbundet, og på mandag kom det til overflaten igjen. Flere medier omtalte en pressemelding sendt fra Mbappés rådgivere til det franske nyhetsbyrået AFP. Der fremgikk det at Paris Saint-Germain-spissen ville nekte å delta i en planlagt fotoseanse med kollegene på landslaget tirsdag.

Bakgrunnen skulle være at Mbappé var misfornøyd med at Det franske fotballforbundet ikke hadde gjort tilpasninger i den kollektive avtalen spillerne har rundt bilderettigheter.

Den gjeldende avtalen stammer fra 2010. Den pålegger spillerne å delta på markedsføringsaktiviteter i regi av det franske landslagets sponsorer. For dette skal spillerne belønnes med 25.000 euro for hver landskamp de spiller.

Mbappé og hans rådgivere har imidlertid argumentert med at denne løsningen er urettferdig, all den tid bilder av enkelte spillere brukes mer enn andre. De vil også ha mulighet til å påvirke hvilke sponsorer stjernespissen skal stille opp for.

Mandag kveld opplyser Det franske forbundet (FFF) at det bøyer av i striden. I en uttalelse heter det at den gjeldende avtalen vil bli «revidert».

«Etter avgjørende diskusjoner med ledelsen for det franske laget, presidenten, treneren og en markedssjef, forplikter det franske fotballforbundet seg til å revidere, så snart som mulig, avtalen som definerer bilderettighetene til spillerne som tas ut (i landslagstroppen)», heter det i en uttalelse.

«FFF er glade for å utarbeide grunnprinsippene til en ny avtale, som vil sikre våre interesser samtidig som den hensyntar til de legitime bekymringene og synspunktene spillerne enstemmig har gitt uttrykk for.», skriver forbundet videre.