*Nettavisen* Sport.

McQuaid beskyldes for omfattende korrupsjon

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Sykkelforbundet beskyldes igjen for å ha skjult positive dopingprøver.

10.09.13 14:06

Under et møte i UCIs managementkomité i Bergen i midten av juni, skal en graverende rapport på 54 sider som beskriver omfattende korrupsjon ha blitt forelagt.

Det skal ha blitt gjort av tidligere president i det amerikanske sykkelforbundet, Mike Plant.

Samtidig kunngjorde han at «ikke lenge kan støtte den sittende president i UCI, Pat McQuaid».

I et notat Velo News har mottatt er 12 av anklagene mot McQuaid og hans forgjenger Hein Verbruggen sammenfattet. Flere av dem har blitt kjent før, og omfatter blant annet dekkoperasjoner i forbindelse med positive dopingprøver for Lance Armstrong og Alberto Contador.

Contador-saken ble lekket til tysk TV
McQuaid skal ha forsøkt å legge lokk over Contadors positive test på sensommeren i 2010. I forkant av sykkel-VM i Australia, hadde journalister dog begynt å røre i materien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

UCI skal ha vært villige til å motta bestikkelser i sakens anledning, mot at testresultatet aldri ble gjort kjent. I stedet ble saken lekket til tysk TV, og det gjorde at saken sprakk i forkant av mesterskapet.

Her er utdrag av rapporten som Velo News mottok og publiserte!

Da Lance Armstrong gjorde comeback i 2009, fikk han 1 million dollar for å stille til start i Tour Down Under. I forkant hadde han ikke stilt seg til rådighet for antidopingjegerne det siste halve året før comebacket, slik han skal ifølge regelverket.

Som motytelse stilte han opp gratis i Tour of Ireland samme år. Der syklet også Joker Merida, men mer interessant: Rittet styres av Pats bror, Darach.

McQuaid: - Har ikke fnugg av bevis
Armstrongs dopingprøver fra 1999 er også nevnt i notatet. Hein Verbruggen skal ha latt sin personlige venn Emile Vrijman lede en «uavhengig undersøkelse» i sakens anledning. Dette skal ha endt med at Armstrongs avdokater fikk redigere og skrive deler av rapporten, slik at Texas-mannen skal ha kommet best mulig ut av den.

Tirsdag formiddag sendte det internasjonale sykkelforbundet ut en pressemelding der McQuaid tar avstand fra påstandene som kommer fram i rapporten.

- I kveld har et sykkelnettsted fått lekket (av anonyme personer) en skadelig rapport som beskriver korrupsjon i UCI. Påstandene i denne filen (dossier) er et komplett fabrikat. De er totalt usanne og det følger ikke et fnugg av bevis ved dem, sier McQuaid i pressemeldingen.

Fratok Makarovs lag profflisensen
Plant, som nå er medlem av management komiteen i UCI, fortalte til cyclingnews.com i august at rapporten hadde blitt satt sammen av den russiske sykkelpresidenten, Igor Makarov.

Makarov styrer også Katjusja Team, som kontroversielt ble nektet WorldTour-lisens foran årets sesong på grunn av «etiske grunner». Alexander Kristoffs arbeidsgiver fikk siden lisensen tilbake etter anke til idrettens voldgiftsrett.

- UCIs etikkommisjon har allerede forsøkt å undersøke disse anklagene. De ba om en kopi av rapporten fra Igor Makarov og Mike Plant, men begge nektet å gi den fra seg. Det faktum sier mer enn 1000 ord, mener McQuaid.

McQuaid søker gjenvalgt som UCI-president denne høsten, og har fått britiske Brian Cookson som sin motkandidat. Cookson uttalte i forbindelse med møtet i Norge at han var «bekymret» over innholdet i rapporten.

- Jeg er nødt til respektere konfidensialiteten i managementkomiteen med tanke på innholdet i rapporten vi ble forelagt. Jeg kan likevel si at det jeg hørte gjorde meg bekymret, og at jeg har forsikret meg om at det blir etterforsket på en skikkelig måte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag