Under et møte i UCIs managementkomité i Bergen i midten av juni, skal en graverende rapport på 54 sider som beskriver omfattende korrupsjon ha blitt forelagt.

Det skal ha blitt gjort av tidligere president i det amerikanske sykkelforbundet, Mike Plant.

Samtidig kunngjorde han at «ikke lenge kan støtte den sittende president i UCI, Pat McQuaid».

I et notat Velo News har mottatt er 12 av anklagene mot McQuaid og hans forgjenger Hein Verbruggen sammenfattet. Flere av dem har blitt kjent før, og omfatter blant annet dekkoperasjoner i forbindelse med positive dopingprøver for Lance Armstrong og Alberto Contador.

Contador-saken ble lekket til tysk TV
McQuaid skal ha forsøkt å legge lokk over Contadors positive test på sensommeren i 2010. I forkant av sykkel-VM i Australia, hadde journalister dog begynt å røre i materien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UCI skal ha vært villige til å motta bestikkelser i sakens anledning, mot at testresultatet aldri ble gjort kjent. I stedet ble saken lekket til tysk TV, og det gjorde at saken sprakk i forkant av mesterskapet.

Her er utdrag av rapporten som Velo News mottok og publiserte!

Da Lance Armstrong gjorde comeback i 2009, fikk han 1 million dollar for å stille til start i Tour Down Under. I forkant hadde han ikke stilt seg til rådighet for antidopingjegerne det siste halve året før comebacket, slik han skal ifølge regelverket.

Som motytelse stilte han opp gratis i Tour of Ireland samme år. Der syklet også Joker Merida, men mer interessant: Rittet styres av Pats bror, Darach.

McQuaid: - Har ikke fnugg av bevis
Armstrongs dopingprøver fra 1999 er også nevnt i notatet. Hein Verbruggen skal ha latt sin personlige venn Emile Vrijman lede en «uavhengig undersøkelse» i sakens anledning. Dette skal ha endt med at Armstrongs avdokater fikk redigere og skrive deler av rapporten, slik at Texas-mannen skal ha kommet best mulig ut av den.

Tirsdag formiddag sendte det internasjonale sykkelforbundet ut en pressemelding der McQuaid tar avstand fra påstandene som kommer fram i rapporten.

- I kveld har et sykkelnettsted fått lekket (av anonyme personer) en skadelig rapport som beskriver korrupsjon i UCI. Påstandene i denne filen (dossier) er et komplett fabrikat. De er totalt usanne og det følger ikke et fnugg av bevis ved dem, sier McQuaid i pressemeldingen.

Fratok Makarovs lag profflisensen
Plant, som nå er medlem av management komiteen i UCI, fortalte til cyclingnews.com i august at rapporten hadde blitt satt sammen av den russiske sykkelpresidenten, Igor Makarov.

Makarov styrer også Katjusja Team, som kontroversielt ble nektet WorldTour-lisens foran årets sesong på grunn av «etiske grunner». Alexander Kristoffs arbeidsgiver fikk siden lisensen tilbake etter anke til idrettens voldgiftsrett.

- UCIs etikkommisjon har allerede forsøkt å undersøke disse anklagene. De ba om en kopi av rapporten fra Igor Makarov og Mike Plant, men begge nektet å gi den fra seg. Det faktum sier mer enn 1000 ord, mener McQuaid.

McQuaid søker gjenvalgt som UCI-president denne høsten, og har fått britiske Brian Cookson som sin motkandidat. Cookson uttalte i forbindelse med møtet i Norge at han var «bekymret» over innholdet i rapporten.

- Jeg er nødt til respektere konfidensialiteten i managementkomiteen med tanke på innholdet i rapporten vi ble forelagt. Jeg kan likevel si at det jeg hørte gjorde meg bekymret, og at jeg har forsikret meg om at det blir etterforsket på en skikkelig måte.