*Nettavisen* Sport.

Med dronninger som bremsekloss

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Bare tre norske jenter har løpt maraton raskere enn Kirsten Melkevik Otterbu.

18.08.08 08:44

Ingrid Kristiansen og Grete Waitz var begge internasjonale langdistansedronninger i sine velmaktsdager. Så gode var de, at tidene fra den gangen ville holdt til gull og glitter også i 2008.

Med Waitz og Kristiansen på banen eller i maratontraseen, ble i tillegg det norske folk vant til at «NOR» lyste mot dem fra toppen av resultatliste etter resultatliste. Den arven har vist seg tung å ivareta. Kanskje også en smule urealistisk.

Kirsten Melkevik Otterbu (38) gjør alt hun kan for å bli best på de lange distansene. Søndag løp hun inn til 34. plass på maratondistansen i sitt første OL.

En sterk plassering, men milevis unna prestasjonene til de mer meritterte forgjengerne. Nettopp derfor trekker nok de fleste på skuldrene av Fana-jentas prestasjon i Beijings gater.

- Jeg lider nok litt under at de (Waitz og Kristiansen) var så gode, smiler 38-åringen – og sikter til at både potensielle sponsorer, medier og folket som sådan bruker gammeldronningene som målestokk når prestasjonene hennes skal vurderes.

- Føles urettferdig
I sånt selskap blir naturligvis en 34. plass i OL litt puslete.

- Det er klart det føles litt urettferdig. Samtidig er det fantastisk at vi har hatt to så gode kvinnelige løpere, sier Melkevik Otterbu.

Hun vet godt at dersom målestokken hadde vært en annen, kunne hverdagen hennes sett ganske så annerledes ut.

- Hadde jeg for eksempel vært svensk statsborger og bosatt i Sverige, ville jeg vært stjerne, smiler 38-åringen.

«Søta bror» matcher ikke Norge når det gjelder tradisjoner på langdistansene i friidrett. Dermed ville Otterbu med sine tider ha plassert seg i toppen av de svenske statistikkene. Med en slik posisjon ville det åpenbart fulgt både hyggeligere økonomi og andre muligheter.

Null fra Olympiatoppen
I dag løper hun på heltid, men tjener ikke akkurat flust av penger på idretten sin.

- Jeg har noen private sponsorer, men det er minimalt. Nå har jeg tenkt å gå aktivt ut mot bedrifter for å få flere, smiler 38-åringen, som er overbevist om at hun har noe å gi tilbake til den som eventuelt måtte våge å satse på henne.

- Jeg kan hjelpe bedrifter med for eksempel trening, kostholdsopplæring og skadeforebygging, sier Otterbu Melkevik.

Fra Olympiatoppen får hun ikke ei krone i støtte – til tross for at hun har vist seg god nok for OL.

- Jeg plasseres i sjiktet rett under de som driver toppidrett, sier Melkevik Otterbu.

Ga mersmak
Hun har ikke gitt opp håpet om at den statusen kan bli endret. Med familiens velsignelse har nemlig 38-åringen allerede bestemt seg for å satse fram mot OL i London om fire år. Og Fana-jenta med personlig rekord på 2.29.12, mener hun har mye å gå på.

- Jeg har ikke nådd toppen ennå og har tenkt å bli enda bedre. For eksempel gjennom maratonspesifikk trening. Håper selvfølgelig at Olympiatoppen nå vil satse på meg, sier Melkevik Otterbu.

Motivasjonen er det i hvert fall ingenting å si på. OL-debuten i Beijing lørdag fungerer nemlig som solid inspirasjon foran fortsettelsen.

- Dette er den største opplevelsen jeg har hatt – selv om det er fryktelig vondt. Det er vondt og godt på en gang, smiler Fana-jenta.

Debuten ga definitivt mersmak. Om fire år blir det mer maratonmoro.

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.