Gå til sidens hovedinnhold

«Med Edvald trenger man ikke øve»

- Han er en formidabel atlet og en god gutt, sier Mark Cavendish.

VERVIERS (procycling.no): Selv for Mark Cavendish blir årets Tour de France en ny opplevelse. Verdensmesteren er vant til å ankomme verdens største sykkelbegivenhet med et helt lag til sin disposisjon.

Fremdeles har han «bodyguarden» Bernhard Eisel, og i tillegg er han gjenforent med kompisen fra tiden i Team Columbia.

Cavendish og Edvald Boasson Hagen har ikke terpet mye spurtopptrekk denne sesongen. Men da duoen dro det fram under årets Tirreno-Adriatico, var det ingenting som tydet på at partnerskapet hadde rustet.

- Når du har noen som er så hengiven og lojal som han er, trenger man egentlig ikke å trene på det. Han er en flott fyr, og vi har kjørt sammen tidligere og da gjorde han en helt utrolig jobb for meg. Det har vært tilfeller hvor jeg ikke har følt meg så pigg, og da har han klart å vinne rittet selv i stedet. Han er en formidabel rytter og en god gutt, sier Cavendish til procycling.no.

Slaven Edvald?
Den norske 25-åringen ble spurt om han så fram til en rolle som «slave» under årets Tour de France.

Selv ser ikke rudsbygdingen så tungt på å være arbeidshesten til Bradley Wiggins i deler av fjellene og Cavendishs opptrekker.

- Jeg liker å være hjelperytter, jeg, svarte Boasson Hagen i stedet.

Cavendish ser heller ikke på rollen som noe spesielt annerledes enn den han bekledte på fjorårets Sky-mannskap.

- Han gjør jo alltid dette. I fjor var han hjelperytter i starten, men klarte etter hvert både å komme seg av gårde i brudd, gå solo og vinne massespurter. Edvald takler alt dette, mener Cavendish.

Alle ser mot Wiggins
Sky starter touren som store favoritter. Bradley Wiggins topper alle forhåndstips, og de fleste tror Cavendish vinner et sted mellom tre og fem etapper.

Derfor ble det nok hevet noen øyenbryn da Kurt Asle Arvesen utropte lagets norske potet til en kandidat til den gule ledertrøyen i starten av rittet.

- Det tror jeg blir vanskelig. Det er ingen bonussekunder, og jeg tror ikke jeg får noen luke til Peter Sagan og de andre oppover bakken på den 1. etappen, fortalte Boasson Hagen til det norske pressekorpset fredag kveld.

Les også:Dette er Tour de France-favorittene

(Atikkelen fortsetter under bildet)

Brailsfords luksus
På flere måter er lysluggen dermed en slags luksus på det som i øyeblikket er det aller sterkeste sykkellaget i verden.

- Intensjonen er å bygge et verdensklassemannskap også innad i laget. På den ene siden har du Bradley Wiggins og på den andre siden har du Mark Cavendish. Mellom der trenger man et utrolig lag om man skal oppnå suksess, sier Sky-sjef Dave Brailsford til procycling.no og ramser opp:

- Du har Mick Rogers, og du har en rytter som Riche Porte. Chris Froome var nummer to i vueltaen. Disse guttene, inkludert Edvald også, er utrolig framgangsrike. Men for å vinne som lag, er man nødt til å ha typer som også hadde vært gode nok til å skape resultater på egenhånd.

Sky-sjefen: - Kan ikke la sjansen gå fra oss
Det er ikke bare nordmannens muligheter som har fått sine begrensninger. Også Cavendish kunne nok ha tenkt seg et fullskalert opptrekkstog de neste tre ukene.

Men Brailsford er villig til å ofre hva det skulle være for å gi den svulmende sykkelnasjonen sin aller første britiske Tour de France-vinner.

- Vi er ikke HTC, og vi kommer til å angripe det på en helt annen måte. Hvis vi kom hit for å vinne spurtene, hadde vi hatt et helt annet lag.

- Det er ikke ofte man drar til et av de største sykkelrittene i verden med en mulighet til å vinne det. Den sjansen kan ikke vi la passere oss. Definisjonen på prioriteringer er at den ene tingen er nødt til å være viktigere enn det andre. Dersom du vekter alt like høyt, vil du ødelegge den sjansen. Vår prioritet er den gule trøya, slår Brailsford fast og klarer likevel ikke å stanse resonnementet:

- Men samtidig har vi en av de raskeste rytterne i verden. Vi har Edvald og vi har Bernhard Eisel. Man skal ikke undervurdere talentet til Cavendish, og jeg er spent på hva han får til her nede.

procycling.no følger selvfølgelig hver etappe av Tour de France LIVE fra start til mål!

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot