*Nettavisen* Sport.

Med Gud på sin side

Foto: AFP/Scanpix

Alt godt kommer fra oven. Nå også for Emil Hegle Svendsen.

15.02.10 00:29

WHISTLER (Nettavisen): I et heseblesende snøvær kom Emil Hegle Svendsen ut på oppløpet med krummet nakke. Der og da luktet trønderen både medalje og revansje.

Mens konkurrentene forbannet været, fikk 24-åringen servert en uimotståelig almisse fra oven:

- Jeg er overrasket og lettet. Jeg trodde ikke at sprinten og jakststarten skulle være mine beste muligheter etter sykdommen jeg har vært igjennom. Da jeg var syk, var jeg veldig langt nede.

- Det samme skjedde under VM i Pyeongchang. Jeg trodde nesten at noen onde makter var ute etter meg. Akkurat i dag har jeg kjempeflaks. Jeg får håpe at lykken har snudd og at jeg har gudene på min side i resten av OL, sier Emil Hegle Svendsen til Nettavisen.

Fra uflaks til flaks
24-åringen har nettopp feiret OL-sølv med kringle og den obligatoriske pressekonferansen. Pliktløpet mot nattens medaljeseremoni på torget i Whistler har så vidt startet.

Det tenker ikke Hegle Svendsen så mye akkurat nå. Han vet så altfor godt at suksess genererer positiv energi. Og at motgang gjør det motsatte.

- Når man har litt uflaks, er det greit å ha litt flaks etterpå. Jeg føler absolutt at det er fortjent, sier trønderen som ble syk etter verdenscuprennet i Rupholding i midten av januar.

Svenske: - En egen konkurranse
Søndag kom oppturen. Og litt flaks: Blant de ti første på resultatlista teller man kjapt at åtte av dem hadde startnummer mellom én og femten.

Svenske Björn Ferry gikk et medaljeløp, men endte på 8.-plass fra startnummer 26.

«De første femten som gikk ut, hadde en egen konkurranse», sukket den feilfrie skytteren etterpå.

Hegle Svendsen er langt på vei enig i den påstanden:

- Helt klart. Det var et helt annet løp for dem som gikk ut etter startnummer 20. Jeg tror det ble helt håpløst.

Svendsens superavslutning
Ole Einar Bjørndalen var startnummer 21 og ødela egne sjanser med tre bom på den første liggende skytingen. At 36-åringen likevel taper 37 sekunder til overraskelsesmannen Vincent Jay på sisterunden, sier en del om snøværet som slo inn over Whistler-fjellene i starten av løpet.

Det er likevel ingen grunn til å ta æren vekk fra Hegle Svendsen. Han bommet én gang på liggende, skjøt en gnistrende stående serie og avsluttet råsterkt.

Arrangørens statistikk viser at nordmannen var konkurransens raskeste på sisterunden. Han hentet inn 7,2 sekunder på Vincent Jay, tok 21,6 sekunder på Jakov Fak (nummer tre i mål) og 7,4 sekunder på Klemen Bauer (nummer fire til slutt).

- Det var en ganske bra avslutning. Da jeg så at snøværet kom, tenkte jeg: Jeg må komme meg i mål så fort som mulig, så kan dette kanskje holde. Det inspirerte meg ekstra på slutten at jeg hadde muligheten på medalje. Jeg visste det ville bli vanskelig for dem bak, sier Hegle Svendsen til Nettavisen.

- Hvor god er din egen prestasjon?

- I et vanlig løp tror jeg dette hadde holdt til blant de 5-6 første, men det er ikke sikkert det hadde holdt til pallen.

- Mange med ødelagte sjanser
Ikke bare kom han seg på pallen, han skaffet seg også et ypperlig utgangspunkt foran tirsdagens jaktstart. Björn Ferry er 1,13 minutter bak. Ivan Tsjeresov er 1,18 bak. Trioen Simon Eder, Christoph Sumann og Jevgenij Ustugov er alle mellom 1,20 og 1,40 bak.

Mens veteranene Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold har henholdsvis 1,41 og 2,01 å hente inn på Super-Svendsen.

- Hva tenker du om den påfølgende jaktstarten, Emil? Det ser bra ut?

- Ja, det ser veldig bra ut. Jeg satt akkurat og så på lista inne her nå. Det er mange av favorittene som har ødelagt sjansene sine allerede. Det er en god mulighet.

- Hvor langt bak kan man være før man sliter med å ta deg igjen?

- Det er umulig å si. Det går an å gå seg opp fra 30.-plass til pallen på en vanlig jaktstart, men ikke med de avstandene som er nå. Jeg tror det blir vanskelig for dem som er etter 15.-plass, for å si det sånn.

Angrip, angrip, angrip!
Selvsagt skal man ikke glemme at franske Vincent Jay går ut 12,2 sekunder foran nordmannen under jaktstarten. 24-åringen vant 20-kilometeren i nettopp Vancouver i 2009, og uttalte på pressekonferansen at «det egentlig er jaktstarten som er hans øvelse».

- Han vant her i fjor óg, men det er sjelden han er på pallen. Dette må være den lykkeligste dagen i hans liv, i hvert fall, smeller det fra Svendsen.

- Hva blir din største utfordring nå med tanke på hvor beleilig du ligger plassert foran jaktstarten?

- Det blir bare å la være å tenke på konsekvensene. Det gjelder å angripe og å være fryktløs. Det er det jeg skal jobbe med.

- Du har ikke innkassert en ny medalje allerede?

- Nei, overhodet ikke. Jeg går bare og gleder meg, så får vi se hva som skjer. Fra min side kommer det til å bli angrep for alle pengene.

Få OL-nyhetene før alle andre
Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.