Gå til sidens hovedinnhold

Med Joly som antidop-forbilde

Blodprofiler av topputøverne er fremtiden i jakten på dopingsynderne.

Det fastslår lederen av Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim.

- Den hurtige medisinske utviklingen gjør at det blir vanskeligere å spore bruk av ulovlige stoffer. Med blodprofiler kan vi kanskje fange flere dopingjuksere, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

De siste par årene har ADN etablert 30 blodprofiler av norske topputøvere i et prøveprosjekt i samarbeid med Anti Doping Danmark og Aker sykehus. Dermed kan man følge en utøver over tid for å se hva som er hans/hennes normale blodverdier.

Snur bevisbyrden
- Det er et utgangspunkt for å kunne si noe om unormale forhold. Alle som konkurrerer internasjonalt i risikoidretter bør få blodprofil. Da har utøveren et troverdig tallmateriale som kan legges frem ved mistanke om doping, forteller Antidoping Norge-sjefen.

Dermed åpner han for å bruke korrupsjonsjeger Eva Jolys filosofi om snudd bevisbyrde for å ta dopingsynderne. Joly tok i 2002 til orde for at norske myndigheter bør kunne inndra svarte penger uten dom dersom en person ikke kan bevise at pengene er skaffet på lovlig vis.

- Dette er et prinsipp vi bør se nærmere på i antidopingarbeidet. En profil avslører unormale endringer, og da bør utøveren kunne forklare hvorfor. Men prinsippet bør belyses fra et juridisk ståsted, slik at dette ikke går på bekostning av utøverens rettssikkerhet.

Tettere på politiet
Samtidig ønsker Anders Solheim et tettere samarbeid med myndighetene.

- For å kunne drive et effektivt antidopingarbeid må vi sette inn ressursene i miljøer der doping er eller kan være et problem. Toll og politi vil nok sitte inne med kunnskap her som vi kan nyttegjøre oss av og omvendt.

Solheim viser til Tour de France-skandalene. I 1998 grep franske myndigheter inn, mens spanjolene rett før årets løp varslet Tour de France-arrangøren om dopingmistenkte ryttere.

- Ikke all doping kan avsløres med testing, og i slike tilfeller er det viktig at politi og tollvesen bidrar til å avsløre dopingmisbruk.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken