Gå til sidens hovedinnhold

Medaljesatsing på sparebluss

Til tross for et budsjettkutt på 15 prosent, satser Norges friidrettsforbund på tre medaljer i neste års EM i Göteborg.

TOPPIDRETTSSENTERET (TV 2 Nettavisen): Friidrettsforbundets toppsatsing spisses foran EM-sesongen. Bare fire utøvere er tatt ut på neste års elitelag. De fire skal til gjengjeld sikre tre norske medaljer i Göteborg. I så fall blir det Norges beste friidrettsmesterskap siden EM i Helsinki i 1994.

- De siste årene har målet vært å få flest mulig utøvere oppover på verdensstatistikken. Nå endrer vi fokus. Den kommende sesongen handler alt om europamesterskapet, sier Kjetil Tømmernes.

Sportssjefen la frem opplegget for neste sesong under en pressekonferanse på Toppidrettssenteret i Oslo mandag ettermiddag.

- Brutalt system
Der ble også neste års elitelag presentert. Det består av Andreas Thorkildsen, Marius Bakken, Susanne Wigene, og hekketalentet Christina Vukicevic. Ytterligere 12 utøvere er med i et eget EM-prosjekt.

- Det er et brutalt system. Per i dag har vi ikke økonomi til å ha flere enn fire utøvere på elitelaget. Til gjengjeld skal vi sørge for at disse får alt optimalt tilrettelagt frem mot det som skal skje i Göteborg, sier Tømmernes.

Til tross for en fremgangsrik 2005-sesong, kutter altså friidrettsforbundet budsjettet for toppidrettssatsingen med 15 prosent.

Kutter 700.000
- Vi mister 700.000 kroner i forhold til i år. Det skyldes i hovedsak en dramatisk reduksjon i inntektene fra spillautomater, forklarer Tømmernes. I tillegg mangler friidrettsforbundet fortsatt to sponsorer.

Målsettingen om tre medaljer er et resultat av de individuelle målene til Andreas Thorkildsen, Marius Bakken og Susanne Wigene. Alle tre har sagt at de ønsker å ta steget opp på pallen.

Slik vurderer de mulighetene:

Andreas Thorkildsen (spyd):
- Jeg har satt meg som mål å ta medalje. Men det blir selvfølgelig akkurat like vanskelig som i VM eller OL, ettersom europeerne dominerer i spyd. Treningsopplegget forandrer jeg veldig lite. Nå har jeg ikke kastet spyd siden sesongfinalen i Monaco, og jeg tar det ikke frem igjen før i romjula.

Marius Bakken (5000 meter):
- Målet er å blande seg inn i medaljekampen. Det blir en stor utfordring, ikke minst fordi det kommer til å bli mye taktisk spill i finalen fra de nasjonene som har flere løpere i feltet. Jeg endrer ikke mye på treningsopplegget, men kommer til å ha flere og mer intensive økter i høyden i Sør-Afrika. Jeg satser på å legge inn en periode på 8-10 dager en gang i måneden, og drar nedover allerede fredag.

Susanne Wigene (5000 meter):
- En god plassering i EM er det som teller for meg neste år, og jeg håper jeg kan være med i medaljekampen. Jeg hadde en veldig fin fremgang fra i fjor til i år, og det blir vanskelig å forbeder seg like mye neste år. Men jeg ser ingen grunn til at jeg skal bli dårligere heller

EM i Göteborg starter 7. august.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken