ESPN skriver at superligaen vil ta opp kampen med Champions League, og true eksistensen til verdens største klubbturnering.

De fem engelske klubbene som skal ha gitt tommel opp for å delta i superligaen er Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea og Tottenham, hevder The Times.

Klubber som Bayern München, Borussia Dortmund og PSG skal ha sagt nei til å bli med.

Ifølge New York Times kan det komme en annonsering om planene til den nye superligaen allerede søndag kveld. De skriver også at om superligaen blir en realitet vil det endre strukturen og økonomien på toppfotballen vi har kjent de siste årene.

Initiativet om å danne superligaen skal være tatt av Real Madrid, Juventus, Manchester United og Liverpool, skriver den amerikanske avisen.

Et angrep på fotballen

Jan Åge Fjørtoft, som satt i Viasats studio i forbindelse med Borussia Dortmunds møte med Werder Bremen, reagerer kraftig på rapportene.

- Dette er et angrep på fotballen vi elsker. Det er et angrep mot de som ønsker at du skal rykke opp og ned. Det er en måte å ta inn den amerikanske modellen, sier Fjørtoft.

- Jeg setter pris på at UEFA går ut og og sier at hvis dette skjer, blir de suspendert fra alle andre turneringer og får ikke lov å bli med i sine nasjonale ligaer lenger. Det er sannsynlig at spillerne som er involvert ikke får spille på landet sitt. Dette vil vi ikke ha, sa Fjørtoft videre.

UEFA legger frem nye planer

Opplysningene om superligaen kommer dagen før UEFA skal ha planlagt å annonsere det nye formatet for Champions League fra 2024, som vil gi flere kamper og høyere inntekter for klubbene som deltar.

Hvor mange klubber som skal delta i superligaen om det blir en realitet er høyst usikkert. Alt fra tolv til 20 klubber blir opplyst i utenlandske medier, men det skal uansett være snakk om de aller største klubbene.

UEFA reagerer kraftig

I en pressemelding fra Det europeiske fotballforbundet går Englands fotballforbund og Premier League, Spanias fotballforbund og La Liga, Italias fotballforbund og Serie A ut med en melding om at de har funnet ut at engelske, spanske og italienske klubber planlegger å offentliggjøre dannelsen av en lukket superliga.

– Om dette skulle skje, vil vi gjenta at vi sammen med Fifa og alle det medlemsforbund vil stå sammen for å stoppe dette kyniske prosjektet, som er basert på noen få klubbers egeninteresse i en tid hvor samfunnet mer enn noen gang trenger solidaritet, står det.

– Vi vil vurdere alle tilgjengelige tiltak, både juridiske og sportslige, for å hindre at dette skjer. Fotball er basert på åpne konkurranser grunnet i sportslige meritter, og det kan ikke være annerledes.

Det gjøres igjen klart at klubber som velger å bryte ut blir rammet av harde konsekvenser.

Bannlyses

– Som tidligere meldt av Fifa og de seks kontinentale forbundene, vil klubbene det gjelder bli bannlyst fra alle andre turneringer, både nasjonale, kontinentale eller globale, og deres spillere kan nektes å spille for sine landslag, står det.

– Vi takker klubbene i andre land, særlig de franske og tyske klubbene, som har nektet å slutte seg til dette prosjektet. Vi ber alle fotballelskere, tilhengere og politikere til å slutte seg til vår kamp mot et slikt prosjekt dersom det skulle vise seg å bli offentliggjort.

Trusselen om en utbryterliga har dukket opp med jevne mellomrom, og er ofte brukt som brekkstang fra de store klubbene for å oppnå flere av sine krav og ønsker når det gjelder avviklingen av de store turneringene, som mesterligaen.

Uefa mente å ha avverget utbryterplaner med de omfattende endringer i mesterligaen som skal vedtas på et styremøte mandag. De får virkning fra 2024. Den mektige klubbforeningen (ECA) var tilsynelatende fornøyd med endringene der antall deltakere utvides til 36 og hvert lag spiller ti gruppekamper i stedet for bare seks.