Gå til sidens hovedinnhold

Mener dette kan bli et OL-problem for Bjørgen

- Medaljeseremonien koster mye krefter og det er fort gjort å bli syk, sier Odd Bjørn Hjelmeset.

SOTSJI (Nettavisen): Marit Bjørgen legger ikke skjul på at hun håper å kunne stille til start i samtlige seks konkurranser under OL i Sotsji, og flere tror nå at den norske jenta kan vinne gull i samtlige renn.

Langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset tror sjansen er stor for at Bjørgen kan gå helt til topps i seks renn, men sier samtidig at medaljeutdelingene kan være med på å ødelegge hennes sjanser.

Flere timer med reising
Det er stor avstand fra der langrennsløperne bor i fjellet og ned til kysten hvor premieutdelingen finner sted, og Bjørgen må trolig vente seg en reisetid på opp mot to timer hver vei skulle hun klare å komme på pallen.

- Hvis hun ikke vinner hvert renn, må hun helt sikkert på premieutdeling likevel fordi hun trolig aldri blir dårligere enn nummer to eller tre. Det koster mye krefter og det er veldig fort gjort å bli syk, sier Hjelmeset til Nettavisen.

- Når man får en medalje er det masse utenforstående man ikke har kontroll på. Det tar vanvittig mye tid å kjøre ned til Adler og opp igjen, og så må man kanskje i TV-studio etter det. Man sitter i en bil hvor sjåføren kan være syk - man vet aldri hvem som kjører disse bilene. Programlederne kan være syke, eller de som deler ut premiene kan være syke. Det er mye lettere å ha kontroll når man er i leieren her, forklarer Hjelmeset.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

- Må gjøre det beste ut av det
Landslagstrener Egil Kristiansen sier de er klar over reiseavstanden til medaljeseremonien, men mener det er lite de får gjort noe med.

- Bekymrer avstanden til medaljeseremonien deg?

- Tja. Vi kan ikke bruke energi på det. Den er der, og tar man medalje, så skal man på medaljeseremoni, så enkelt er det. Man må prøve å gjøre det beste ut av det, sier Kristiansen til Nettavisen.

Kristiansen håper at langrennslandslagets transport skal gå hurtigere unna enn hva publikum, funksjonærer og journalister erfarer.

- Vi håper at vårt transportopplegg skal være raskere. Dette gjelder kun noen få personer som skal gå mange renn, som Marit. Det kan også være noen på herresiden, men for vår del er det Marit det gjelder, sier landslagstreneren.

Han håper landslagets erfaring skal hjelpe Marit med å unngå sykdom.

- Vi prøver å gjøre de rette tiltakene hele tiden. Vi har litt erfaring fra tidligere fra blant annet Tour de Ski, der det er lange transportetapper. Vi gjør de rette tiltakene som vi kan gjøre med tanke på ernæring og hvile, sier Kristiansen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Rolig Bjørgen
Marit Bjørgen virker ikke bekymret når Nettavisen spør om hun frykter de potensielle turene til medaljeseremoniene.

- Vi får ikke gjort noe med det, så det bruker jeg null energi på, sier Bjørgen til Nettavisen.

Lørdag skal jentene gå første distanse i Sotsji-OL. De starter med 15-kilometer skiathlon, og det blir Bjørgens første sjanse til havne på pallen og dermed sikre seg en tur til medaljeseremonien. Vi følger rennet direkte fra lørdag morgen.

Kommentarer til denne saken