*Nettavisen* Sport.

Mener «dopavsløringene» er ubrukelige

Foto: Ole Jonny E. Hansen / Mediehuset Nettavisen

- Det trenger man ikke være rakettforsker for å forstå.

27.02.13 20:47

VAL DI FIEMME / HOLMENKOLLEN (Nettavisen): I en tid der det norske langrennslandslaget gjør bortimot rent bord under VM, er det likevel noe helt annet som tar det meste av oppmerksomheten.

SVTs dokumentar som mistenkeliggjør de norske langrennsheltene Bjørn Dæhlie, Marit Mikkelsplass og Erling Jevne på grunn av høye blodverdier, har skapt nye dopingspekulasjoner rundt langrennsmiljøet.

Mistenkeliggjøring
Skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen, som er på plass i Holmenkollen for å gå verdenscup, har naturligvis fått med seg alt oppstyret.

Han mener at høye blodverdier (hemoglobinnivå) i seg selv er en ubrukelig målestokk på om doping har funnet sted.

- Blodverdier er et verktøy som er utviklet for å finne ut utøvernes variasjon, ikke som et måleapparat for om det finnes dop i kroppen. Dersom beskyldningene baserer seg på høye verdier, blir det helt feil. Det er en utøvers variasjon over tid som eventuelt kan fortelle om noe unormalt, sier Bjørndalen til Nettavisen, og utdyper om hva som kan påvirke hemoglobinnivået.

- Det er så mye som kan påvirke blodverdiene. Fra høydetrening, dehydrering og magesjau, til hvor hardt man strammer rundt armen i forkant av blodprøven. Det kan fort gi utslag i 1-2 verdier, det trenger man ikke være rakettforsker for å forstå, sier skiskytterkongen, som selv har lite til overs for verktøyet.

- Ingen har noen gang fått en positiv dopingdom på grunn av for høye blodverdier. Du kan få startnekt, noe jeg for øvrig mener er helt horribelt, men det verste er at det gir grunnlag for å mistenkeliggjøre utøvere. At man kan ødelegge karrierer og personligheter med bare en blodprøve, synes jeg ikke er riktig, mener Ole Einar Bjørndalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Per Lechen / NTB scanpix

Ødeleggende
Til tross for skepsisen, stiller ikke mannen fra Simostranda seg negativ til SVTs dokumentar. Ennå.

- Dokumentarer er positivt i den forstand at fakta kommer på bordet. Jeg vet ikke hva som dukker opp i dokumentaren, men er det fakta, så er det jo helt greit, sier han.

Les også: - Påstandene om norsk doping virker useriøse

Han advarer likevel om at folk allerede kan ha gjort seg opp en oppfatning.

- For folk som ikke har satt seg så godt inn i saken, men får med seg overskrifter, er det klart at både langrenn og idretten generelt blir dratt ned av ryktespinningen som er satt i gang, sier den mestvinnende skiskytteren gjennom tidene.

Hans tro på de navngitte nordmennene i dokumentaren, er urokkelig.

- Jeg kjenner både Bjørn (Dæhlie) og Marit (Mikkelsplass) veldig godt, og de er virkelig solide mennesker. At de har hatt høye blodverdier noen ganger, er helt sikkert. Men da er årsaken at de har oppholdt seg mye i høyden, har trent knallhardt, hatt magesjau og lignende forklaringer.

Les også: Dæhlie: - Stolt av det jeg har oppnådd

Klikk på bildet for å forstørre.

Genetisk
Skiskytterkollega Synnøve Solemdal var bare ei småjente da utøvere som Dæhlie og Mikkelsplass var aktive, men har også fått med seg oppstyret rundt den nevnte dokumentaren. Hun ønsker ikke å kommentere spesifikke utøvere, men mener også at høye og lave blodverdier i seg selv er ubrukelig informasjon for å komme med beskyldninger.

- Det er ikke så relevant hva den individuelle verdien er, for det er genetisk. Det som er relevant er om de manipulerer dem til å bli høyere enn det som er genetisk, sier hun til Nettavisen og fortsetter.

- Et tall for én kan være ganske bra, men hadde noen andre på laget hatt det samme som meg for eksempel, jeg har naturlig lave verdier, så kunne det vært kjempedårlig for dem, forklarer Solemdal.

Hun er enig med Bjørndalen i at det er avvik over tid som kan tyde på manipulering.

- Hvis det er store avvik over tid, da kan man begynne å lure på om det er noen som har manipulert verdiene. Men at noen har naturlig høye verdier, det er helt normalt, sier hun.

Ingen lik ut av skapet
Skipresident Erik Røste har flere ganger de siste dagene måttet gå ut og snakket om dokumentaren. Til Nettavisen forteller han at det ikke finnes grunn til uro.

- Nei, det norske folk kommer ikke til å bli sjokkert i kveld. Det tror jeg ikke, sier han, og sender i stedet et stikk i retning Finland.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har hatt påstander og beskyldninger mot oss fra Finland først om fremst, som det også er denne gangen her, over lang tid, i mange år. Det er ikke kommet noen dokumentasjon, eller noe som tyder på at det er noe som er gjort galt. Det har ikke kommet noe i nærheten som kan antyde doping. Selv om motivasjonen er stor i forsøk for å få det til.

- Norsk langrenn er ikke koblet til noen miljøer som tilsier at man skal ha drevet med det – om det er i Spania, Italia eller hvor det måtte være. Dette er nok et forsøk på å renvaske seg selv ved å kaste skitt på andre. Men vi står fjellstøtt. Det er ingen lik som kommer til å dette ut av skapet, beroliger skipresidenten.

Forferdelige beskyldninger
Selv om Røste er sikker på at beskyldningene ikke stemmer, er han klar på hvor stor skade dette gjør for de navngitte utøverne.

- Jeg må si at det aller verste oppe i det her, er at det er ubegrunnede påstander som rammer uskyldige løpere. Fantastisk flotte skiløpere som har gledet en hel nasjon i mange år. Og jeg tror ikke det er lett for noen å forestille seg hvordan de opplever det – å få de beskyldningene 15 år etterpå, det er helt forferdelig.

Den omstridte dokumentaren vises på SVT klokken 20.00 onsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.