Forrige uke ble det kjent at Hans Niemann saksøker Magnus Carlsen, Daniel Rensch og Hikaru Nakamura, samt selskapene Play Magnus Group og Chess.com.

Den 19 år gamle sjakkspilleren krever 100 millioner dollar og hevder påstandene om juks er ærekrenkende. Advokatene hans mener at «Niemanns liv er ødelagt» som følge av beskyldningene.

Rettspraksis i lignende saker viser imidlertid at Niemann og hans advokater står overfor en svært vanskelig oppgave med å vinne fram, skriver Bloomberg.

Niemann må trolig bevise at Carlsen visste at han kom med feilaktige jukseanklager.

Les også: Niemann saksøker Carlsen og flere andre for gigantisk sum

Bae: – Liten fare for Carlsen

NRKs sjakkekspert Torstein Bae, som til daglig selv er advokat, sier han vurderer saken på tilsvarende måte.

– Det viser seg jo at for Niemann som en offentlig person, så holder det ikke om han klarer å vise at det er fremsatt usanne påstander. Han må også vise at Magnus egentlig visste at det var usant da han sa dette her. Det er jo det som gjør at oppoverbakken blir så enorm for han, sier Bae til Nettavisen, og fortsetter:

– Slik jeg forstår det av amerikanske advokater er det svært få offentlige personer som klarer å vinne fram i den typen søksmål.

I en lengre Twitter-tråd skriver Brodie Butland hos statsadvokaten i USA, om problematikken:

Bae tror Niemann har en større sjanse for å vinne fram mot andre parter i saken – blant andre Chess.com, som utestengte ham fra å konkurrere.

– Jeg ser at noen amerikanske advokater mener at kan være tilfellet, men for Magnus sin del, så ser dette veldig trygt ut. Det er liten fare for Magnus, slik jeg vurderer det, sier Bae.

Oppmerksomheten kan åpne nye dører

Grunnen til at Niemann krever 100 millioner dollar er at han mener han går glipp av inntekt og muligheter til å konkurrere. Bae gir ham rett i det, men ser ikke bort fra at all oppmerksomheten også kan åpne nye dører for 19-åringen.

– Han har blitt et av de store navnene i sjakkverdenen, og én som er kjent langt utover sjakkverdenen til og med. Så det er ikke utelukket at det kan dukke opp noen muligheter også som følge av dette, sier Bae.

Les også: Russerens Carlsen-valg endte i voldsom hets. Nå advarer han etter skandalen

Han mener imidlertid først og fremst at saken har gitt Niemanns renommé betydelig skade.

– Veldig mange mennesker i verden kjenner til at Hans Niemann er en juksepave. Så er jo Niemanns grunnleggende problem at han har til og med erkjent å ha jukset. Hadde han nå stått i denne stormen og kunnet bedyre sin totale uskyld, så hadde han stått uendelig mye sterkere. Men når han sier at han har ikke jukset så mye som de påstår, så er den litt tynn.

Jukseanklagene har gitt sjakksporten vanvittig med eksponering de siste ukene, men Bae er delt i synet på om saken er positiv eller negativ for sporten.

– På den ene siden kan du si at det er masse oppmerksomhet og mange som får øynene opp for sjakk og at dens drama kan foregå på mange måter – inkludert juks, men det er klart at det kan være negativt på andre måter også.

– Hvis folk forbinder sjakk med juks, så kan det bli sånn at noen sier «jeg vet ikke om jeg gidder det, fordi alle jukser mot meg og hva er vitsen med å bli flink da, hvis jeg uansett spiller mot juksepaver?»

Les også: Niemann skal ha jukset mot ham gjentatte ganger. Nå snakker stormesteren ut

Bae er imidlertid klar på at tiden er overmoden for å få jukset fram i lyset, ta problemet på alvor og forsøke å få bukt med spillere som ikke er redelige.

Han tror uansett det blir vanskelig å bevise at Niemann har jukset mer enn han selv innrømmer.

– Det vi foreløpig har er sånne statistiske analyser, hvor de lærde i høy grad strides. Noen mener de kan se veldig samsvar og trekk som er umenneskelige, mens andre bestrider det og ser verken noe statistisk merkelig eller trekk som er umenneskelige.

– Det er der vi er nå – det er mange forskjellige synspunkter på det, men det er ikke lett å komme i mål med en klar konklusjon, med mindre man klarer å avdekke noe nærmere. For eksempel kommunikasjon mellom Niemann og noen hjelpere eller at man finner ut hvordan dette skal ha skjedd. Denne saken kan bli en potensiell verkebyll i mange år, der man aldri får noe klarhet i omfanget av denne juksingen til Niemann, spår Bae.

Slik startet sjakkbråket

Saken startet da Hans Niemann slo Magnus Carlsen i den tredje runden av storturneringen Sinquefield Cup i amerikanske St. Louis i september.

Carlsen reagerte med å trekke seg fra turneringen dagen etter. Beslutningen ble ledsaget av en kryptisk twittermelding, der nordmannen la ved en video der fotballmanageren José Mourinho sier: «Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel». Det ble raskt tolket som at Carlsen antydet at Niemann hadde jukset.

Niemann ble i etterkant utestengt fra nettstedet Chess.com. Han innrømmet at han hadde jukset på nettstedet da han var 12 og 16 år. Han nektet imidlertid for å ha jukset mot Carlsen.

Les også: Sjakkpresidenten trekker seg etter å ha innrømmet juks

Ti dager senere møttes de igjen under årets sjuende Champions Chess Tour-turnering. Der tapte Carlsen med vilje etter bare to trekk. Senere i turneringen uttalte Carlsen seg for første han om sjakkbråket. Han ville da verken bekrefte eller avkrefte jukseryktene. Nordmannen fikk senere kritikk av Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) for sin opptreden.

Rapport antyder juks

Etter turneringen publiserte Carlsen en uttalelse der han beskyldte Niemann for å ha jukset flere ganger og mer nylig enn han hadde innrømmet. Det førte til at Fide innledet etterforskning av Carlsen og Niemann. Niemann granskes for mulig juks, Carlsen for mulige falske anklager.

Nøyaktig en måned etter at Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup publiserte Wall Street Journal en artikkel om at en etterforskning utført av Chess.com viser at Niemann «trolig har jukset» i over 100 sjakkpartier.

Les også: Ny rapport: Niemann har «trolig jukset» i over 100 partier

Rapporten hevdet blant annet at Niemann hadde jukset for det norske sjakklaget «Norway Gnomes» i Pro Chess League i 2020. Niemann avviste anklagene i et intervju dagen etter.

Samme dag gikk også Norges sjakkpresident, Joachim Birger Nilsen, ut og innrømmet juks overfor NRK. Dagen etter trakk han seg fra vervet.

Tirsdag uttalte Magnus Carlsen seg for første gang etter at søksmålet ble kjent.

– Jeg fokuserer på sjakken uansett, og dette blir ikke brukt som unnskyldning uansett hvordan det måtte gå, sa Carlsen til NRK på Island før VM i fischersjakk i Reykjavík.