VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): Idrettsutøvere over hele verden lever og jobber i såkalte bobler for å unngå koronasmitte, men den siste tiden har boblene for alvor slått sprekker.

Nærmest hver eneste dag tikker det inn nyheter om at en idrettsprofil har fått påvist korona.

Det gjelder også diverse vintersportsutøvere som om bare noen uker planlegger å reise til Kina for delta i OL.

Les også: Tilkalte hjelp etter Klæbo-seier

Mener OL bør utsettes

Med den økende smittetrenden i verden er det imidlertid flere som nå stiller seg spørsmålet om hvor fornuftig det er å arrangere lekene neste måned.

Blant dem er Tomas Pettersson, sportskommentator i Expressen. Han skriver i en kommentar at han mener Beijing-OL bør utsettes med ett år - på samme måte som OL i Tokyo ble.

Til Nettavisen utdyper han.

- Grunnen til at jeg mener det er selvfølgelig pandemien som idretten ikke klarer å håndtere. Vi har sett masse eksempler nå der nesten hver eneste fotballiga er rammet og junior-VM i ishockey ble nettopp avlyst. At man da skal gjennomføre det største mesterskapet av alle som om ingenting har hendt, det føler jeg er en stor risiko og egentlig helt unødvendig, sier Pettersson til Nettavisen.

- Jeg synes man skal utsette det med ett år og håpe at vi har bedre kontroll på pandemien da, forteller kommentatoren.

Les også: NRK-profil smittet i Tour de Ski

Pettersson skal i utgangspunktet selv til OL i Beijing og er godt kjent med de omfattende smittevernstiltakene som Kina kommer til å benytte seg.

Likevel tror han ikke det er nok.

- Jeg tror ikke at det går an å få det hundre prosent trygt. Kina er riktignok et diktatur, og kan gjøre som de vil, noe som gjør at de har litt større mulighet til å påvirke det, men fortsatt er risikoen der. Dersom smitten kommer inn i boblen til det svenske eller norske langrennslandslaget for eksempel, er OL en vits. Et slikt OL vil ikke jeg oppleve, forklarer Pettersson.

Ifølge CBC News er det også nå utøvere som mener det er på tide å diskutere en utsettelse av OL. De viser blant annet til den kanadiske curling-stjernen Chelsea Carey som har uttalt seg på Twitter.

Les også: Nossum overrasket over Iversen

Smittevernsekspert: - Kanskje ikke tiden for det

Professor i medisinsk mikrobiologi og smittevernekspert Ørjan Olsvik ved UiT mener vi nærmer oss et punkt der vi går tilbake til normalen. Han er imidlertid usikker på om tiden er inne allerede i februar, med omikrondominans flere steder i verden.

Derfor tror han heller ikke nødvendigvis at det å arrangere et OL er det mest fornuftige å gjøre nå.

- Det er vel kanskje ikke tiden for å lage et stort arrangement. Hvis det skulle oppstå en ny variant der nede, og det har det gjort flere ganger, så er det ingen tvil om at det blir en verdensomfattende spredning etterpå, sier Olsvik til Nettavisen.

Olsvik poengterer at han ikke kjenner spesifikt til tiltak og smittesituasjon i Beijing for øyeblikket. Han er uansett sikker på at det kan bli krevende å holde styr på alle som skal inn i den såkalte OL-bobla.

Han tror det også kan være krevende å kontrollere de mange tusen personene som har en rolle i forbindelse med lekene.

- Jevnt over vil jeg si at det er veldig vanskelig å kontrollere unge menneskers adferd, spesielt hvis det er to kjønn til stede. Det er mange årsaker til at de bryter boblene sine - det er ikke bare fordi de har lyst til å se den kinesiske mur. Det kan hende at det er en usedvanlig søt jente fra Taiwan eller motsatt, sier Olsvik.

Les også: Kritikken mot touren har haglet. Nå svarer FIS-direktøren

Olsvik sier det er lite dokumentasjon som viser at diverse smitteverntiltak i forbindelse med idrett har noen effekt, og trekker fram den norske regjeringens fotball-nei som et eksempel.

- I Norge hadde vi jo et forbud mot organisert fotball, selv om absolutt alle smitteanalyser og internasjonal dokumentasjon viste at det ikke medførte økt smitte. Likevel valgte regjeringen å innføre et forbud. Det blir problematisk hvis du har regler og lover som du ikke har en effekt. Veldig mye av det som skal gjøres i Beijing har vi heller ikke dokumentasjon på, sier smittevernseksperten.

Les også: Karlsson fikk knallhard straff

OL-direktøren: Vil gå som planlagt

Allerede i desember ble det imidlertid klart at kinesiske myndigheter og IOC planlegger å arrangere OL i februar som planlagt - til tross for den svært smittsomme omikron-varianten som nå dominerer i flere land verden over.

OL-direktør Christophe Dubi uttalte senest denne helgen at Beijing-OL vil gå som planlagt neste måned.

- Kinesiske myndigheter har forsikret oss ved flere anledninger, senest forrige fredag, at ting går fremover og de er veldig trygge, sier Dubi til sveitsiske RTS.

Han forklarer at kineserne har lagt til et svært sofistikert system som gjør at utøverne vil være i en boble.

- Utøverne kommer ikke til å ha kontakt med omverden og de må ta en PCR-test hver eneste dag, sier Dubi.

En positiv test vil imidlertid være totalt ødeleggende for en deltakers OL-sjanser. Kinesiske myndigheter krever nemlig at enhver som tester positivt må tilbringe 21 dager i isolasjon i Kina.

Dersom en utøver skulle teste positivt få dager før planlagt avreise, vil også det skape problemer ettersom det er knyttet svært strenge koronaregler til innreise i Kina.

Innrømmer bekymring

Men selv om OL-direktøren mener leken vil bli arrangert som planlagt. Erkjenner han at han er bekymret over smittesituasjonen i verden og hvordan det kan ødelegge mulighetene for deltakerne.

- Min største bekymring er økningen i antall utøvere som blir smittet, sier Dubi.

Han liker ikke tanken på at utøvere går glipp av lekene som har vært deres mål i mange måneder.

- For det er først og fremst for dem vi arrangerer dette utrolige arrangementet, forteller OL-direktøren.

OL-ilden i Beijing skal etter planen tennes under åpningsseremonien 4. februar.