Det norske IOK-medlemmet Gerhard Heiberg legger ikke skjul på at Oslo sitter i førersetet når det gjelder kampen om å få OL i 2022.

- Søkerkomiteen i Oslo har vært flink til å plassere de øvelsene som er mulig så tett, eller kompakt som vi kaller det i IOK. Samtidig får man brukt det som brukes kan fra Lillehammer i '94. Først og fremst gjelder det bob- og akeanleggene samt deler av alpinanleggene, sier Gerhard Heiberg til NTB.

- Det betyr at vi ikke bør investere de kjempebeløpene vi har sett de senere år, og på den måten kan vi ha et nøkternt OL. Vi kan leve på suksessen med begeistring og entusiasme fra OL i 1994.

- Oslo stiller per i dag som favoritt til å få lekene i 2022, men det er lang vei fram, og vi må opptre skikkelig og kanskje bli litt mer ydmyke enn hva Oslo-folk og nordmenn generelt er vant med å være. Vi må være villige til å lytte og lære og tilpasse oss omverdenen. Vi må ha 60 av de cirka 110 IOK-medlemmene på vår side, og de må vi få på en ordentlig og tillitsfull måte legger han til.

Under OL i Sotsji er han innstilt på å gjøre en så solid jobb for Oslo 2022 som mulig. Han kommer til å jobbe tett med de fra søkerkomiteen og Oslos OL-komité som skal til OL-byen.

Hjerte, ikke hodet
Heiberg legger ikke skjul på at de som reiser til Sotsji fra søkerkomiteen eller idretten får en unik mulighet til å tale Oslos sak overfor IOK-medlemmene.

Med Heiberg som respektert og solid døråpner, kan de møte veldig mange av de vel 100 medlemmene i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), og på den måten skaffe verdifull drahjelp i kampen om OL i 2022.

- Jeg pleier alltid å si at IOK-medlemmene ikke stemmer med hodet. De stemmer med hjertet, og altså er en påvirkning fra de offisielle deltakerne fra Norge forferdelig viktig. Vi er altså alle ambassadører og skal forsøke å legge igjen noe mest mulig positivt om, ikke bare Oslo, men om Norge og betydningen dette kan ha for både IOK og verden for øvrig, sier Heiberg til NTB.

Aktiv
Oslo sender en relativt stor delegasjon til Sotsji med OL-direktør Eli Grimsby i spissen, og i Sotsji kommer Heiberg til å gå inn i Oslos OL-lag med full tyngde.

- Det er helt klare retningslinjer man må holde seg innenfor i denne jobben. Det skal ikke finne sted så mye offisielt. Man har lov til å ha en pressekonferanse, og i Norway House skal man være forsiktig, for der har man bare fått 20 kvadratmeter til å fremme sine interesser.

- Derfor blir det uformelle så viktig, og i møtene med IOK, med nasjonale olympiske komiteer og med internasjonale særforbund må det skje en påvirkning på en positiv måte, forklarer Heiberg.

- Jeg må nok være veldig aktiv i jobben for Oslo 2022. Det kommer av at jeg er den eneste som kjenner alle IOK-medlemmene, og for å kunne introdusere en del av beslutningstakerne i Norge, så kan jeg spille en mellomrolle som gjør at man kan komme i konversasjon. Da vil min rolle være over, men den første fasen min som en døråpner, er viktig, understreker Gerhard Heiberg overfor NTB. (©NTB)