Gå til sidens hovedinnhold

Mener Ronaldo spolerte for Solskjær. Norsk ekspert er ikke like sikker

Det er delte meninger om Cristano Ronaldos Manchester United-comeback faktisk har vært en god ting.

Da Ronaldo (36) kom tilbake til Manchester United rett før sesongstart, spolerte han samtidig planene Ole Gunnar Solskjær (48) hadde for laget.

Det mener i alle fall den tidligere Premier League-stjernen Paul Merson i uttalelser han har gitt til Sky Sports. Han siteres også på dette i en rekke andre britiske medier.

Arsenal-legenden mener eks-manager Solskjær ikke var foreberedt på at Ronaldo skulle bli Manchester United-spiller igjen såpass plutselig.

Les også: Raser mot Beckham: - Kommer til å ødelegge ryktet hans for evig

- Jeg synes synd på Ole Gunnar Solskjær. Han hadde en plan på starten av sesongen etter å ha endt på andreplass forrige sesong. Han jaktet på Jadon Sancho i lang tid, fikk tak i ham, og han ga Edinson Cavani muligheten i et år til, innleder Merson.

- Man kunne se hva planen hans var. Cavani i annenhver kamp, Sancho på én side, Marcus Rashford på den andre. Så har du Mason Greenwood på vei fram, og som kan brukes både her og der. Du har hurtighet, muskelkraft, energi, ungdom, ferdigheter. Hele pakka, fortsetter den tidligere Arsenal- og England-profilen.

- Kastet planen ut av vinduet

I tillegg til Ronaldo, kom også hans tidligere Real Madrid-lagkompis Raphaël Varane og storsigneringen Sancho fra Borussia Dortmund til United i løpet av sommeren.

Overgangene var ventet å gi Solskjær og United et nytt løft mot toppen av Fotball-Europa, etter andreplassen i Premier League og finaletapet i Europa League sist sesong.

Les også: Reagerer etter Solskjærs avskjedsintervju: - Pinlig

På overgangsvinduets siste dag i sommer, ble det kjent at Ronaldo var klar for et storslått comeback i United, tolv suksessrike år etter han forlot Old Trafford til fordel for Real Madrid. Dette skjedde bare noen få dager etter det ble kjent at Ronaldo overraskende ville bort fra Juventus, et år før avtalen med torinoklubben løp ut.

Rett i forkant av United-signeringen var Ronaldo sterkt ryktet til klubbens forhatte nabo Manchester City. Merson bemerker at Solskjær fikk Ronaldo i fanget rett før man skulle sparke i gang sesongen.

- Jeg mener han har kastet alt ut av vinduet. Fra første dag, så har de ikke vært et bedre lag med Ronaldo i elleveren.

- Man klarer ikke 29 bortekamper på rad uten tap hvis man ikke spiller på en bestemt måte. Med å hente Sancho, så fikk man et nytt våpen til den spillestilen. Men med Ronaldo oppe i angrepet, har du ikke lenger det samme våpenet på kontringer. Og Bruno Fernandes var den beste spilleren på laget forrige sesong. Han har knapt nok vært borti ballen denne sesongen, mener Merson.

- Enkelt svar

Lars Tjærnås, fotballekspert for Viaplay og Aftenposten, påpeker overfor Nettavisen at man alltid vurderer en spiller etter to kriterier: Nemlig hvordan han har prestert individuelt, og om han har gjort laget bedre.

- Det første enkelt å svare på. Ronaldo ble hentet for å tilføre målpoeng, og det har han gjort. Det han har gjort i tillegg, er det han gjør oftere og bedre enn noen andre: Han scorer mål når kamper vipper og laget hans trenger det. Uten det hadde de trolig vært ute av Champions League allerede, mener Tjærnås.

Han tilføyer:

- Det andre er mer sammensatt. Ronaldo har etter min mening ikke gjort dem bedre på i alle fall to måter. Han er ingen signalspiss i presset, han har det ikke «i blodet». Og han er etter hvert opptatt av å spare energi til den offensive delen av spillet, og får lov til det.

- Den andre delen er at han ofte krever ball, også i sekvenser av spillet der han ikke bør ha den. Det betyr at den delen av spillet har tatt vekk enkelte andres styrker, og da spesielt Bruno Fernandes, poengterer Tjærnås.

Den tidligere elitetreneren og sjefsspeideren mener det at Ronaldo gjerne vil ha ballen, fører til at flere andre ofte ikke våger å avvise portudiseren. Noe som igjen har tatt stinget ut av Uniteds kontringsstyrke.

Tjærnås er dog ikke i tvil om at Ronaldos overgang fra Juventus har flere positive sider enn motsatt.

- Men forstår jeg at de kjøpte han? Ja! Ved siden av alt han er som spiller, er han også en merkevare, og trolig fortsatt et forbilde og leder i garderoben, selv om et ikke har syntes på resultater, påpeker Lars Tjærnås.

Skremt av for City-kobling?

Paul Merson beskriver situasjonen i United som en snøball som rullet videre, og bare fortsatte å vokse for Solskjær.

- Han hadde en plan, og Ronaldo-situasjonen kastet den ut av vinduet, rett før sesongen startet. De hentet ham kun fordi Manchester City prøvde å få tak i ham. Det var ikke sånn at Man United ringte Juventus for å spørre om han var tilgjengelig, fordi Ronaldo var brikken som manglet for at United skulle vinne ligaen. Det er han ikke! mener Paul Merson.

Han tror Manchester United tenkte at de ikke kunne tillate en Ronaldo-overgang til Man City, samt at det føltes ille nok for de røde djevlene å havne bak byrivalen på tabellen hver sesong.

Les også: Tirsdagens Premier League-rykter

Merson understreker at Ronaldo har legendestatus i Manchester United, og erkjenner at mange vil påpeke at portugiseren har scoret viktige mål for klubben denne høsten.

Alle rekordene 36-åringen har satt tidligere i karrieren hjelper ikke nå, mener Merson, som peker ut nettopp Ronaldo som selve akilleshælen i det nåværende United-laget.

Carragher-slakt

Ekspertkollega Jamie Carragher har også omtalt Solskjærs siste måneder som manager på Old Trafford i spalten han skriver for Telegraph.

Carragher mener storklubbens håndtering av den norske eks-managerens siste periode bærer preg av kaos.

Den tidligere Livepool-profilen slakter avsløringene om at United er forberedt på å ansette to midlertidige managere (med Michael Carrick som den første av dem), før de eventuelt får kloa i en kandidat de har øverst på ønskelista.

Les også: Premier League-stjerne fikk Zlatan til å reagere: - Jeg gjorde det med vilje

De fleste ryktene som sirkulerer i britisk presse tyder på at PSG-trener Mauricio Pochettino er førstevalget.

- Det fortsatt ikke spilt en tredel av Premier League-sesongen, og Manchester United antyder at de vil fulføre den med to midlertidige managere? Det er forbausende, konstaterer Carragher.

Han mener det ble klart at United og Solskjær befant seg i en uholdbar situasjon da man tapte 0-5 for Liverpool i oktober, og betegner det som flaut at United ikke innså at man måtte se seg om etter en ny manager i forrige landslagspause.

Lars Tjærnås har et mer tålmodig syn utfordringene United har havnet i på managerfronten.

- Det er fornuftig med en midlertidig manager hvis de, A: Ikke får den de ønsker seg mest akkurat nå, eller B: Trenger tid til å definere hva de ser etter.

- I stedet for å gripe en nest beste løsning raskt, er et bedre å gripe beste løsning etter litt tid. Hvis det er dilemmaet, sier Tjærnås til Nettavisen.