Fredag kveld kan Casper Ruud (23) stå for nok en tennisbragd når han skal spille semifinale i US Open. Det eneste hinderet er den russiske kjempen Karen Khatsjanov.

Tidligere i år spilte nordmannen finale i French Open, men idolet Rafael Nadal ble et par hakk for stor. Nå har Ruud muligheten til å spille sin andre finale i Grand Slam denne sesongen.

Samtidig kan Casper Ruud overta førsteplassen på ATP-rankingen. Det vil i så fall være blant de større bragdene i norsk idrettshistorie. Men først må han vinne semifinalen.

– Det er helt vilt å tenke på. En ting er at han gjorde det i Paris, men nå er det på hardcourt. Det er helt vanvittig at han klarer å levere så god tennis som han gjør nå, sier tennisekspert i Eurosport, Svein-Espen Lindås Olsen, overfor Nettavisen.

Les også: Ruud fullroses av legende etter ny bragd: – Et nivå jeg ikke var klar over at han hadde

Kan bli en omstridt verdensener

Tenniseksperten påpeker at det vil bli diskusjoner dersom nordmannen overtar som verdensener, spesielt om han ikke vinner US Open. Tidligere har det kun skjedd én gang at noen har blitt verdensener uten å ha vunnet en Grand Slam-tittel, da Marcelo Rios gjorde nettopp dette i 1998.

– Blir han verdensener, så kommer det til å komme spørsmål om det. Rankingen kan juge litt, det er ingen tvil om at det er tennisspillere som er bedre i verden, sier han om Ruud.

Lindås-Olsen påpeker at Ruud er en fantastisk tennisspiller, men viser til situasjonen rundt Novak Djokovic, som har tapt en haug med poeng siden han ikke har hatt muligheten til å delta i Grand Slam ettersom han ikke er vaksinert mot korona.

Djokovic vant Wimbledon-turneringen, men poengene gjelder ikke på ATP-rankingen siden de russiske utøvere ikke fikk delta. Dette har ført til at det har blitt et spesielt år, der Casper Ruud og Carlos Alcaraz nå kjemper om å ta over førsteplassen fra Nadal.

Les også: Øyner enorm Premier League-mulighet for Knutsen: – Drømmejobb

– Ubeskrivelig vanskelig oppgave

Hvis Ruud skulle bli verdensener, mener Lindås Olsen det vil være en bragd for historiebøkene. Han gnir seg i hendene over at en nordmann er i posisjon til å kunne vinne en Grand Slam-tittel, og samtidig bli rangert som verdens beste tennisspiller.

– Nå spør du jo en tenniskar, men jeg mener at det er noe av det største du kan gjøre uansett idrett. Som norsk, så er det noe som nesten er umulig og utenkelig. I Norge er det ski, fotball og håndball som regjerer. Å klare det er nesten en ubeskrivelig vanskelig oppgave, mener tenniseksperten.

Les også: Fagermo ser tydelig endring i Norge: – Ikke alle liker at jeg sier det

Mange peker på Ruud som en grusspesialist, men 23-åringen har vist at han har blitt en mye bedre allroundspiller.

– Jeg tror den erfaringen han har opparbeidet seg har gjort at han har fått mye bedre selvtillit. Han har også jobbet med teknikken som gjør at han spiller bedre på de raske banene. De moderne hardcourtunderlagene har også blitt litt tregere.

Casper Ruud er oddsfavoritt i fredagens kamp mot Karen Khatsjanov, men Lindås Olsen tror det blir uhyre jevnt. Han mener nordmannen bør spille på at russeren er 1,98 meter høy.

– De spiller ganske lik tennis, så jeg tror det blir lange dueller. Begge har gode server og en god forehand. Det som er viktig for Casper, er at russeren er stor og tung, og han er ikke glad i løpe lenge. Casper er nok bedre trent fysisk, avslutter han.