LILLEHAMMER (Nettavisen): Allerede søndag får de norske langrennsløperne sin siste mulighet til å få vist seg fram i en stafett i verdenscupen før OL i Sotsji.

Ingen flere stafetter skal avholdes i verdenscupen før de olympiske lekene i Russland i februar, og det begynner å stramme seg til i spenningen om de ulike etappene.

I generalprøven på søndag, går Pål Golberg førsteetappe, Didrik Tønseth andreetappen, Martin Johnsrud Sundby går tredje og Petter Northug avslutter på sisteetappen.

Selv om Johnsrud Sundby får æren av å gå tredjeetappe søndag, går Sjur Røthe langt i å love at ting blir annerledes når stafettlaget i OL skal bestemmes.

Vil ha tredjeetappe
Både Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby har nemlig lagt sin elsk på tredjeetappen.

- Det vil passe meg bra med både klassisk og skøyting, men jeg tror jeg bør ha en etappe hvor det tradisjonelt sett gåes ganske fort i løypa. Da er andre- og tredjeetappe de mest aktuelle etappene. Per i dag er jeg hakket vassere i skøyting, og da er kanskje tredjeetappen mest aktuell på søndag, sa Johnsrud Sundby før søndagens stafett.

Men Sjur Røthe bare smiler og rister smått på hodet når han hører om lagkompisens etappeønske.

- Han skal få lov til å tro at han skal gå tredjeetappen i OL, men jeg har andre planer, sier Røthe til Nettavisen.

- Den er din?

- Jeg har lyst til å gå tredjeetappen, og komponeringen av laget blir nok best hvis Martin går en klassisketappe og jeg går en skøyteetappe, sier Røthe.

- Hva gjør en slik kniving om en viktig OL-etappe med stemningen mellom to lagkamerater?

- Før VM i Oslo var det en diskusjon om hvem som skulle gå tredjeetappen av meg, Emil Hegle Svendsen og Tord Asle Gjerdalen. Der falt valget på Tord, og vi bodde jo sammen under mesterskapet. Det var ikke noe stas, da. Men vi er gode kompiser og tar det greit. Det er ikke noe man får gjort med det. Det skal være litt tenning, og det tennes kanskje litt ekstra under en OL-sesong enn det hadde gjort ellers, sier Røthe.

Og legger til:

- Jeg kan sitte her og si at jeg er den absolutt beste til å gå tredjeetappen, men det hjelper lite hvis man ikke presterer. Det enkleste er å gå fort på ski, og da får man gått de skirennene man vil, avslutter vossingen.

Northug-ironi
Når det gjelder sisteetappen, tydet alt på at Petter Northug ikke skulle bli valgt som ankermann på førstelaget under søndagens stafett. Så feil kunne man ta, og Northug ble likevel valgt som ankermann.

Trener Trond Nystad sa følgende om «ståa» akkurat nå:

- Vi har et mål om å vinne stafetter. Det er ingen som helst tvil om at Petter er en god avslutningsløper på stafett. Når Petter er i form, noe vi forventer at han er i vinter, kommer han til å bli en meget dyktig avslutter for Norge, for å vinne stafettgull for Norge under OL. Akkurat denne helgen er situasjonen en helt annen, Petter er fremdeles i trening og prøver å komme seg opp på det nivået vi vet han kan gå på. Da er vi nødt til å se på andre løsninger, og hva de løsningene blir, kommer vi til å vurdere nærmere stafetten på søndag, sier Nystad.

Northug tok uansett hele situasjonen med knusende ro.

- Jeg må bare trene og komme meg i form, så skal jeg være klar til den viktigste stafetten i vinter, sier Northug, med tankene på god vei mot russiske grenser.

Til tross for at han ikke er i toppform, var han i godt gammelt Northug-slag på fredagens pressekonferanse. På spørsmål om han er i så dårlig form at til og med Calle Halfvarsson kan konkurrere med ham, svarte skikongen slik:

- Ja, faktisk. Det kunne faktisk ha blitt spennende, svarte Northug til stor latter fra de fremmøtte.

Det bør være et godt tegn for dem som er bekymret for skikongens OL-muligheter.