RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meningsløs megamatch

(Foto: Scanpix)
Nå kommer drømmekampen som gikk ut på dato for flere år siden.

Boksetilhengere verden over klør seg i hodet og trekker på skuldrene i forkant av helgens neveduell mellom Felix Trinidad og Roy Jones Jr. Kampen som skal finne sted i New York natt til søndag passerte nemlig sin best før dato for flere år siden.

2001: Felix Trinidad og Roy Jones er de to beste bokserne i verden. Planen er at de skal møtes i en megamatch så snart førstnevnte får en underdog ved navn Bernard Hopkins ryddet av veien. Planen torpederes imidlertid når Hopkins skreller til og utklasser Trinidad i elleve runder før han vinner på knockout i tolvte. Den planlagte superkampen mellom Jones og Trinidad mister livets rett og alle involverte går glipp av millioner av dollar.

2002-07: Jones holder koken som verdensmester i lett-tungvekt (79,5 kilo) frem til han blir detronisert på brutalt vis i 2004. Ytterligere et knockouttap sender ham ut av verdenstoppen.

Felix Trinidad legger opp og gjør comeback to ganger mens han konkurrerer sporadisk i mellomvektsklassen (72,7 kilo). I 2005 blir han fullstendig utbokset av Winky Wright og har ikke vært i nærheten av en boksering siden.

2008: Roy Jones (39) og Felix Trinidad (35) møtes i Madison Square Garden. I mangel på nevneverdige resultater av nyere dato hos begge bokserne har det under markedsføringen av kampen bitt påpekt at legendenes samlede kampliste lyder 96-6 hvorav 73 kamper er vunnet på knockout.

Men glansbildet er slett ikke så vakkert når plassert under lupen. Det heter seg at en bokser ikke er bedre enn sin forrige kamp, og hvis en isolerer de samme legendenes siste fire kamper hver, står vi igjen med en kampliste som leser 4-4. Ingen av seirene er mot rangerte motstandere og to av tapene er via knockout.

Likegyldighet
Dette er grunnen til det som en gang var en drømmekamp nå møtes med bortimot total likegyldighet i bokseverden. For selv om både Jones og Trinidad for lengst har oppnådd legendarisk status i sporten, sier resultatet av deres kommende oppgjør omtrent like mye om fremtiden i lett-tungvektsklassen som resultatet av et veteranmøte mellom Björn Borg og John McEnroe ville ha sagt om fremtiden innen tennis. Jones, Trinidad, Borg og McEnroe har alle til felles at de er gårsdagens helter.

- Dette er et golden oldies show. Meningsløs showbiz, uttaler den amerikanske boksekommentatoren Larry Merchant til nettstedet Ringtalk.com.

Den alltid ærlige Merchant er ansatt av TV-giganten HBO, kanalen som distribuerer helgens kamp via betal-TV i USA. Stasjonen har i løpet av de siste ukene drevet aggressiv markedsføring av legendemøtet i håp om å skape interesse og gode salgstall, men de færreste journalister i bransjen – inkludert deres egne - har latt seg rive med på at helgens begivenhet er noe mer enn en duell mellom to en gang gode boksere som melker sine fremdeles gode navn.

- Dette er to eldre boksere som møter hverandre for at de skal slippe å møte en yngre bokser, sier bokseekspert Steve Kim.

Lover knockout
At helgens hovedpersoner begge må flere år tilbake i tid for å vise til en god seier synes likevel ikke å ha gått ut over selvtilliten hos bokserne. Spydigheter, nesten-slagsmål og knockoutløfter er alle krysset av listen over PR-triks som nærmest er obligatoriske når boksere holder pressekonferanser.

- Jeg slår ut Trinidad i fjerde runde, annonserer Jones. Den tidligere flere-vektmesteren ble kåret til 1990-tallets beste bokser, men 39-åringen har ikke avsluttet en kamp før fullgått tid siden 2002.

Trinidad, som for denne anledningen vil befinne seg tre vektklasser over den han konkurrerte imens han var på sitt beste, er ikke mindre ambisiøs enn at han spår at han vil ha jobben unnagjort i løpet av to runder.

Pampeparty
Mens den kommende duellen mellom de to tidligere storhetene forventes å bli et ubetydelig oppgjør i sportslig sammenheng er kampen likevel et hett tema i New York for tiden. Jones er populær og Trinidad har lenge vært en folkehelt blant byens puerto ricanske befolkning. Ledelsen ved Madison Square Garden melder at de forventer nærmere 20.000 tilskuere i arenaen mens hovedkampen utkjempes.

Seterekkene nærmest ringen vil imidlertid være okkupert av personer som ikke er typiske Trinidad eller Jones-supportere. Ringside billettene ble nemlig lagt ut for salg med en prislapp på 15.000 dollar pr. stk. (ca. 84.000 kroner) og er for lengst kjøpt opp av New Yorks finanstopper.

Dermed ser det ut til at det den tidligere drømmekampen som nå mangler historisk verdi kompenserer for dette med historisk dyre billetter.

Les flere saker i Nettavisens boksemagasin
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere