Gå til sidens hovedinnhold

Menn er best i bridge

Hvorfor? Nei, det er ett av spillets forklaringsproblem. Landslagskaptein Christian Vennerød blir bedt om å forklare hva som er greia med bridge.

-Bridge er et kortspill for fire mennesker, hvor to og to spiller på lag. Først vedder man om hvor mange stikk man kan ta og deretter gjelder det å sikre seg flest mulig stikk, forkorter Vennerød.

Når EM i bridge åpner onsdag 23.juni, stiller Norge som regjerende europamestre i åpen klasse. I tillegg til å være programleder og forretningsmann, er Christian Vennerød npc(non-playing captain) på dette landslaget. Han klarner opp i hva som skal foregå rundt det grønne bord i den belgiske vertskapsbyen Ostende neste uke.

- Hvordan foregår en bridgekamp?

-En typisk kamp i EM går over 20 spill, og hvert spill varer sju minutt.

- Hvordan vinner man kampen?

-I EM spiller fire par samme spill samtidig på to bord. På det ene bordet sitter for eksempel Norge nord/sør og Sverige øst/vest, mens rundt det andre bordet er orienteringen motsatt. Dermed får begge lagene spille med samme kort, og vinneren er laget som gjør mest ut av kortene.

-Hvilken rolle spiller flaks i bridge?

-I motsetning til hva mange tror, spiller flaks en minimal rolle. Bridge dreier seg om et veddemål over antall stikk, og man satser på det som er sannsynlig. Men det er nå engang slik at også det usannsynlige inntreffer. Man kan satse penger på at Manchester United slår Valdreskameratene i en fotballkamp. Men så brekker Rooney beinet mens snøen laver ned, og det blir uavgjort. i utgangspunktet var veddemålet riktig, men tilfeldigheter slo inn. Slik kan det også være i bridge.

-I hvilke klasser stiller Norge med lag?

- I EM er det tre klasser: en kvinneklasse, veteranklasse og en åpen klasse. I alle tre klassene stiller Norge med ett lag, som består av seks spillere, en coach og en kaptein. Alle spillerne er amatører, og dekker selv tapte arbeidsfortjenesten det medfører å delta. Vi er regjerende europamestre i åpen klasse.

-Hva er åpen klasse?

-Klassen for alle. Mens kvinneklassen kun er åpen for kvinner og veteranklassen er aldersbestemt, har denne klassen ingen begrensinger.

-Hvorfor er det stort sett menn som spiller i åpen klasse?

-Det er et vanskelig spørsmål, og her er det ingen vitenskapelig forklaring. Skjønt det gjennom tidene har vært kvinner blant verdens beste, er det en betydelig overvekt av menn. Det er en mulighet for at menn tiltrekkes mot gambling og veddemål, og er tilbøyelige til å bruke tiden sin på dette i større grad enn kvinner.

-Hvilke egenskaper kjennetegner en dyktig bridgespiller?

-Enkelte er oppfinnsomme og kreative. Andre er maskinmessig stabile og nøyaktige. I tillegg til å være samspilt med makker, er tre egenskaper fordelaktige: 1. Erfaring. Når man har spilt mange spill, kjenner man igjen situasjoner fort. Ingen blir ferdig utlært som bridgespiller, og det finnes ikke 22-åringer som er like gode som de beste 35-åringene. 2. Intuisjon. Man må forstå hva som foregår, og evne å sette seg inn i motspillers tankegang. 3. Logisk sans. Men igjen, det finnes ingen fasit på en perfekt bridgespiller.

-Hvordan spilles EM?

-Det er to store puljer med ca. 20 land i hver pulje. De ni beste fra hver pulje går videre til en finaleserie. Her møter man de ni lagene man ikke har spilt mot tidligere i turneringen, og kjemper om poeng for å komme høyest mulig på sluttabellen.

-Hvorfor blir EM regnet som et tøffere mesterskap å vinne enn VM?

I VM får alle verdensdeler lov til å være med. I Europa er nivået høyt og jevnt. Under forrige VM var for eksempel samtlige seks lag fra Europa kvalifisert til kvartfinalen. Det forteller at det kan være flere europeiske lag som er sterke selv om de ikke deltar i VM.

-Hva tenker du om Norges vinnersjanser i mesterskapet?

-I åpen klasse er det jevnt i toppen. Årets lag har ikke konkurrert sammen tidligere, men målet er å bli blant de seks beste. Dette er også viktig for å kvalifisere seg til VM. Veteranene har ikke hatt særlig mye suksess tidligere, og ingen venter seg noe spesielt av dem. Kvinnene har heller aldri greid å bli blant de seks beste, men de får stadig mer rutine og er et godt lag. Jeg ville satt penger på at damelaget havner blant de seks beste!

Nettavisen vil følge EM i Ostende, Belgia, som varer fra 23.juni til 3.juli.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden