*Nettavisen* Sport.

Mens vi venter på stjernene

Foto: AFP/Scanpix

Her er gigantkjøpene som ennå ikke har tatt Premier League med storm.

29.10.09 15:05

Om det ikke gnistret av onsdagens runde i Ligacupen, bar den i hvert fall bud om at sommerens dyreste fotballføtter i ferd med å gjøre sin entre på Premier League-stadionene utover høsten.

Roque Santa Cruz: 18 millioner pund fra Blackburn
Mot Scunthorpe United fikk Roque Santa Cruz endelig sin første kamp fra start for Manchester City. Paraguayaneren er et velkjent innslag i Premier League, ettersom han tilbrakte to sesonger i Blackburn Rovers.

I Manchester har han fått en kjip start. Kneskaden han pådro seg i Blackburn, holdt ham borte fra fotballbanen fra april til oktober. Da han endelig var klarert for spill, gjorde vonde vidsomstenner at comebacket måtte utsettes ytterligere.

- Han var skikkelig dårlig i helga som var. Vi så fram imot å involvere ham fra reservebenken, men det var ikke mulig, fortalte Mark Hughes til Sky Sports etter onsdagens ligacupoppgjør.

Juri Zhirkov: 18 millioner pund fra CSKA Moskva
«Russlands Ronaldinho», kalles han. Hittil har det trolig vært mer nærliggende å vise fram repertoaret på Londons nattklubber, enn på fotballbanen.

Juri Zhirkov er så offensiv som venstrebacker kan bli, og i CSKA ble han bruk mer som offensivt enn defensivt våpen. Med sin fart, teknikk og eminente innleggsfot fikk han de varmeste anbefalinger fra vikartrener Guus Hiddink i våres.

Russeren scoret også i Chelsea-debuten mot AC Milan i slutten av juli, men pådro seg en kneskade som gjør at han fremdeles ikke har startet en Premier League-kamp for Chelsea.

Fasiten hittil består av 69 minutter som venstreback i ligacupoppgjøret mot QPR og benkesliting i europacupen. Men han er tilbake i full trening, og ivrer etter å vise Stamford Bridge-publikummet at Chelsea ikke kastet bort pengene da de gjorde sommerens største spillerinvestering.

Zhirkov var ikke i aksjon mot Bolton onsdag kveld.

Alberto Aquilani: 20 millioner pund fra Roma
«Il Principino» (Den lille prinsen) ble kjøpt inn for pengene Liverpool dro inn på å slippe Xabi Alonso til Real Madrid. Det er ikke dermed sagt at Alberto Aquilani skal erstatte baskeren.

Riktig nok har han en pasningsfot som ligner Alonsos, men av type er han langt mindre defensivt anlagt enn Spanias midtbaneanker. Ettersom 25-åringen kom skadet til Liverpool, har ikke supporterne sett mye av ham hittil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Etter 77 minutters spill kom han inn mot Arsenal i Ligacupen. Da rakk han både å vise fram pasningsfoten, elegansen, balansen og teknikken.

- Han trenger å forbedre kampformen, men han kan levere pasninger i den siste tredjedelen av banen og utgjøre en forskjell for oss, spår Rafael Benítez.

Om han kan sende Liverpool tilbake i gullkampen i Premier League – er et langt verre spørsmål å svare på.

Bak disse finnes det en rekke langt mindre profilerte spillere, som heller ikke har maktet å sette sitt preg på Premier League-sesongen.

Stewart Downing ble hentet for 12 millioner pund fra Middlesbrough til Aston Villa. Ironisk nok ble kantspilleren skadet i sesongavslutningen etter et ublidt møte med Stilian Petrov. Høyrevingen har ikke spilt siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blackburns største sommerinvestering var Nikola Kalinic fra Hadjuk Split. Ettersom spilleren kun er 21 år, skal man kanskje ikke ventet at han dominerer Premier League i sin første sesong. Når landslagssjef Slaven Bilic omtaler ham som «Kroatisk fotballs fremtid», er det likevel lov å knytte en viss forventning til spilleren som kostet seks millioner pund.

Spissen har ikke vist fram mye i England foreløpig. Riktig nok scoret han på straffespark under 5-2-seieren mot Peterborough tirsdag, men har gått målløs av banen under sine fire innhopp i Premier League denne sesongen.

Gabriel Obertan ble hentet for 3 millioner pund fra Bordeaux. Ble kåret til «Turneringens beste spiller» under Toulon-turneringen i 2009. Og har levd opp til ryktet som «Trollmann på vingen» både i Bordeaux og på det franske U21-landslaget.

Han har ennå ikke debutert i Premier League men Sir Alex Ferguson vurderer visstnok å inkludere ham i troppen til lørdagens oppgjør mot Blackburn.

- Vi har latt tiden jobbe for Gabriel, ettersom vi ønsker ham tilbake i toppslag. Han har spilt med en ryggskade i halvannen sesong nå, sier Ferguson og legger til:

Det er en spiller vi forventer store ting fra.

Han viste fram noe av repertoaret under reservelagskampen mot Oldham. Sjekk klippet her!

På tampen av overgangsvinduet besluttet Everton å bruke ti millioner pund av Lescott-millionene på Diniyar Bilyaletdinov. To kamper fra start og to som innbytter er fasiten hittil for den unge russeren. Når sant skal sies, er han kanskje den som har vist seg fram mest av de største Premier League-kjøpene som ennå ikke har etablert seg skikkelig.

«Billy» reddet poenget for Everton da han utlignet til 1-1 like før slutt i møtet mot Wolverhampton. I et skadepreget Everton-mannskap er 24-åringen i ferd med å spille seg til fast plass på Liverpool-klubbens venstreflanke.

Hvem tror du blir «Årets kjøp» i Premier League? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under denne artikkelen!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.