Gå til sidens hovedinnhold

Mental kollaps for Jacobsen

Mika Kojonkoski forsøkte alt han kunne, men nervene slapp ikke taket i OL-debutant Anders Jacobsen.

WHISTLER (Nettavisen): - Fy faen, så gøy. OL er stort! jublet Tom Hilde etter sitt første konkurransehopp i OL-bakken i Whistler Mountain.

Like etter passerte en stum og blek Anders Jacobsen forbi som en skygge. Den eneste reelle norske medaljehåpet hadde sviktet sine egne og lagets forhåpninger. Han var stor nok til å innrømme det selv også:

- Jeg er for anspent. Jeg klarer ikke å slappe av. Det preger meg. Mange er i sitt første OL her og det var veldig nervøst på toppen, sier Anders Jacobsen til Nettavisen.

Kojonkoski: - Veldig dårlig
24-åringen hoppet 99,5 meter i første hopp og la på fire og en halv meter i andre omgang. Det holdt til en 9.-plass totalt.

Ikke så galt sett med norske øyne, men etter Jacobsens stabilt gode hopping over tid i verdenscupen og en rekke god treningshopp i Canada, forsøkte ingen å skjule skuffelsen i den norske hoppleiren.

- Hvis man kun ser på resultatet: Veldig dårlig, lød attesten fra Mika Kojonkoski.

Vår finske landslagssjef la hovedskylda på manglende rutine.

- Anders deltar i sitt første OL. Han har en relativt kort karriere bak seg toppidrettsutøver. Se på Janne Ahonen. Han deltok i sitt første VM for 16 år siden, og har mange år som i verdenstoppen bak seg, minner Kojonkoski om.

Sterkere Amman
Også lørdagen vinner, sveitiske Simon Ammann, er en rutinert herremann i OL-sammenheng. Han ble olympisk mester allerede som 20-åring, og tangerte lørdag Matti Nykänens rekord med tre OL-gull.

- Han har OL-medaljer og VM-gull. Amman er både eldre og sterkere psykisk enn meg. Han er en jeg har mye å lære av, sier Jacobsen.

Allerede ved morgengry fikk han kjenne på hvordan det er å våkne opp som OL-favoritt.

- Jeg kjente nervene allerede i dag tidlig, innrømmer han.

- Dette (OL) er noe helt annet. Jeg vil så gjerne lykkes, men jeg har ikke roen når jeg trenger den. I dag var jeg rett og slett ikke sterk nok.

Hard mental jobbing
Etter at han hoppet bakken ned under kvalifiseringen, tok Anders Jacobsen seg råd til å stå over det siste hoppet fredag.

Kojonkoski forteller at teamet rundt ham har jobbet med psyken hans hele veien for å få ham mentalt balansert før OL-medaljene endelig skulle deles ut.

- Vi har gjort alt vi kunne. Vi har involvert psykologer, vi har jobbet med basisteknikken og vi har dratt fram det positive fra sesongen så langt.

- Hvilken følelse hadde du før Jacobsen hoppet i dag?

- Jeg var optimistisk fordi jeg følte at selv om han har hoppet godt, så har han ikke dratt fram det perfekte hoppet. Jeg håpet det skulle skje i dag, men det skulle visst ikke være denne dagen.

- Var du tryggere på de norske prestasjonene nå enn du var foran OL i Torino for fire år siden?

- Jeg hadde nok omtrent den samme følelsen, men var hakket mer positiv denne gangen. I Torino klarte vi det, ikke i dag. Det er en kjempenedtur for oss.

PS! Simon Ammann vant rennet foran Adam Malysz og Gregor Schlierenzauer. Øvrige norske: Tom Hilde (12) Anders Bardal (18) og Bjørn Einar Romøren (23).

Få OL-nyhetene før alle andre

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget