Gå til sidens hovedinnhold

Mental straffetrening for RBK

Per-Mathias Høgmo drar inn idrettspsykolog Anne Marthe Pensgård for at Rosenborg-spillerne skal finne veien til nettmaskene fra straffemerket.

LERKENDAL (TV 2 Nettavisen): Tre ganger i 2005-sesongen tapte Rosenborg seriekamper med ett mål etter å ha misbrukt straffespark. Totalt fem av ni straffespark endte ikke med scoring.

Til slutt endte midtstopper Vidar Riseth opp som straffeskytter. Men etter missen mot Olympiacos onsdag kveld, sa også Riseth fra seg straffeansvaret.

- Hadde jeg hatt en spade, hadde jeg gravd meg ned der og da. Jeg har tatt min siste straffe, gjentok Riseth dagen derpå.

- Mulig vi taper¿
Det betyr at Rosenborg står uten en fast eksekutør før 16-delsfinalen i Uefa-cupen. Den kan til alt overmål bli avgjort på straffekonkurranse.

- Da ligger vi dårlig an, innrømmer Per-Mathias Høgmo.

- Da er det mulig vi taper, konstaterer Frode Johnsen.

- Da sliter vi, medgir Vidar Riseth.

Heldigvis for trønderne har de tre måneder å gjøre det på. Og trener Høgmo har en plan.

- Det er ingen tvil om at vi har en del å gå på. Det gjelder server generelt, og selvfølgelig straffespark spesielt. Vi kan ikke fortsette å misbruke straffer på denne måten. Derfor må vi jobbe med det. Det betyr at vi må øve.

Rosenborgs straffer i serien 2005:
16/10 RBK – Brann (4-1):
Vidar Riseth BOM
2/10 Ham-Kam – RBK (0-3):
Vidar Riseth MÅL
25/9 RBK – Odd Grenland (6-0):
Vidar Riseth MÅL
28/8 RBK – Lyn (0-1):
Fredrik Winsnes BOM
7/8 RBK – Lillestrøm (1-2):
Thorstein Helstad BOM
24/7 Aalesund – RBK (2-1):
Øyvind Storflor BOM
29/5 Odd Grenland – RBK (0-5):
Harald Martin Brattbakk MÅL
29/5 Odd Grenland – RBK (0-5):
Thorstein Helstad BOM
5/5 RBK – Start (3-0):
Thorstein Helstad MÅL
Totalt 9 straffer, 5 bom

- En mental greie
Per-Mathias Høgmo er imidlertid den første til å innrømme at å ta en avgjørende straffe i kamp er noe helt annet enn å terpe skuddteknikk uten press på treningsfeltet. Derfor har han planer om å dra idrettpsykolog Anne Marthe Pensgård inn i arbeidet som nå skal gjøres i Rosenborg.

- Straffespark er en mental greie. Skal man lykkes, kan man ikke frykte situasjonen. Man må være offensiv. Og i Rosenborg denne høsten har kanskje en del spillere kviet seg for å ta et sånt ansvar, medgir Høgmo.

Ved hjelp av Pensgårds innsikt og metoder, skal også den mentale biten trenes opp.

- Det finnes måter å øve på også utenfor kampsituasjonen. For eksempel kan man skape en mental utfordring ved å trene i støy, forklarer Høgmo – som tar vinteren til hjelp for å finne en fast straffeeksekutør.

Johnsen er klar
Frode Johnsen meldte seg allerede onsdag kveld.

- Vi må ha en fast straffeskytter, og jeg tar gjerne oppgaven. Og selvfølgelig er det viktig å øve nok, sier Johnsen, som ikke har noe imot at Anne Marte Pensgård blir koblet inn.

Vidar Riseth tror nettopp Frode Johnsen kan være riktig mann til å overta straffeansvaret.

- Både Frode og Thorstein Helstad er gode til å skyte straffer. Og jeg mener det er naturlig at det er de offensive spillerne som tar straffer. Er du vant til å score mål, scorer du gjerne på straffe også, poengterer Riseth.

- Tar ansvar
Og selv om han har slått fast en gang for alle at det ikke kommer flere straffer fra hans for, åpner han for å stille opp i en eventuell straffekonkurranse.

- Blir jeg bedt om det, tar jeg selvfølgelig ansvar. Jeg har da tatt noen gode straffer jeg også, tross alt, sier Vidar Riseth.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken