*Nettavisen* Sport.

Mentsjov til topps

Foto: (Scanpix/AP)

Rabobanks Denis Mentsjov vant den knallharde 11. etappen i Tour de France. Floyd Landis i gult, mens Hushovd kom helskinnet til mål.

14.07.06 12:59

11. etappe, Tarbes – Val d’Aran/Pla-de-Beret(206,5 km): Det ble en nervepirrende avslutning på den 11. etappen av Tour de France. Denis Mentsjov (Rabobank) trakk til slutt det lengste strået foran Floyd Landis (Phonak) og Levi Leipheimer (Gerolsteiner). Thor Hushovd kom til mål 44 minutter bak Mentsjov, 3 minutter før tidsfristen gikk ut.

- Dette var en hard etappe, og for meg var det veldig viktig å henge på Landis. Det ble til slutt en veldig bra dag for meg. Nå har jeg masse selvtillit, og hele laget virker solid, sier en glad Mentsjov til TV 2.

ALT OM TOUR DE FRANCE

Favoritt i gult
Landis tar over den gule ledertrøya med åtte sekunders margin på Cyril Dessel (AG2R), etter å ha vist enorm styrke opp den siste stigningen mot mål.

- Det har hele tiden vært vårt mål å ta over den gule ledertrøya. Selv om vi tar den litt tidlig, er jeg veldig fornøyd med dagen, sier Landis.

Amerikaneren understreker at det var knallhardt arbeid som ga suksess i dag.

- Jeg ville ikke gjøre alt arbeidet alene mot slutten, men hadde ikke noe valg. Cadel Evans hjalp heldigvis mye, sier han.

- Imponert
Denis Mentsjov vant overbevisende og imponerte sammenlagtfavoritt Landis.

- Mentsjov virker sterk. Det gjør også Evans, jeg må se opp for disse rytterne fremover, avslutter en glad mann i den gule trøya.

T-Mobile ble dagens store skuffelse, spesielt med tanke på hvor godt flere av rytterne lå i sammendraget før dagens etappe. Andreas Klöden holdt lenge følge med tetgruppen, men måtte slippe tre-fire kilometer før mål. Ikke noe godt tegn for det tyske laget, som helt sikkert satser på at Klöden kommer tilbake i Alpene.

En annen nedtur var at Euskaltels Iban Mayo måtte trekke seg fra rittet. Mayo har litt med halsbetennelse de siste dagene, og maktet ikke å fullføre den knalltøffe etappen. Spanjolen sto av etter ca. 150 kilometer.

Thor Hushovd slet i hele dag og kom i mål 44 minutter bak vinneren. Han satt i en gruppe med blant annet Robbie McEwen, og kom inn tre minutter før tidsfristen gikk ut. Dette har utvilsomt vært tungt for Grimstad-gutten, men forhåpentligvis ikke så tungt at han ikke kan hevde seg på fredagens etappe.

Klatremus
David de la Fuente (Saunier Duval) tok tilbake klatretrøya etter offensiv kjøring torsdag. Han lå i brudd i store deler av etappen, blant annet sammen med Fabian Wegmann (Gerolsteiner), men den siste bakken før mål ble tung å takle for spanjolen.

Robbie McEwen tok dessuten seks poeng på den første innlagte spurten og økte sitt forsprang i kampen om den grønne trøya. Lagkamerat Gert Steegmans tok fire poeng, mens Philipe Gilbert (FDJ) tok to.

Fredag er det klart for en litt flatere etappe, der rytterne kan pleie stive bein. Her kan det enten være duket for at brudd går inn, eller at en av sprinterne tar etappen. Vi håper på at Thor Hushovd gjør et grusomt comeback og tar hjem seieren. Den 12. etappen er 211, 5 kilometer lang, og går fra Luchon til Carcassonne.

TV 2 Nettavisen følger hvert pedaltråkk direkte, så logg deg på i morgen klokken 12.15.

TV 2 Nettavisen fulgte den 11. etappen direkte.

Bakgrunn:
Onsdagens etappe var kanskje tøff, men den er bare blåbær sammenlignet med den 11. etappen. Dette er årets virkelige store etappe i Pyreneene. Den går fra Tarbes til Val d’Aran og er hele 206,5 kilometer lang.

Rytterne skal gjennom fem kategoriserte stigninger, hvor den første er den verste. Ferden opp mot topp nummer én (kat. HC) er 18,3 kilometer lang og har en stigningsprosent på 7,7. Allerede her vil premissene for etappen bli lagt.

Det er også fire førstekategorier på ferden mot Val d’Aran, og den siste strekker seg helt frem til målstreken. Her blir det ingen kjære mor, og kun de aller sterkeste klatrerne vil klare å hevde seg.

To innlagte spurter kan gi litt spenning rundt kampen om den grønne trøya. Det er først og fremst den første som er interessant, siden den kommer allerede etter 17,5 kilometer. Ellers skal Hushovd & co. få mer enn nok med å komme seg til mål.

- Jeg gruer meg og er litt nervøs, det blir jo nærmere syv timer på sykkelen. Det gjelder bare å pine seg gjennom og tenke på Paris, sier Thor Hushovd til TV 2 like før etappestart.

Dette er utvilsomt en etappe der sammenlagtfavorittene bør markere seg. Nå får vi et klart svar på hva ryttere som Floyd Landis (Phonak), Cadel Evans (Davitamon-Lotto) og Carlos Sastre (CSC) er gode for. Dessuten blir det spennende å følge aggressive Michael Rasmussen (Rabobank) og Andreas Klöden (T-Mobile).

Hvem har de beste beina for dagen og det sterkeste laget i ryggen? Vil noen andre outsidere markere seg på den knallharde 11. etappen? Kommer alle spurterne, og vår egen Thor Hushovd, til mål innenfor tidsgrensen?

Spørsmålene er mange, og TV 2 Nettavisen skal gi deg svarene ved å følge hele etappen direkte nå.

Du kan også se etappen direkte på web-tv .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.