At sykkelsporten har slitt med store problemer, både etisk, dopingmessig og organisatorisk er det ingen som benekter.

Men det er svært få, om noen, idretter som har tatt kampen mot doping like seriøst som sykkelsporten.

Sykkelverdensmester Mark Cavendish er kjent for å snakke rett fra levra. Når han nå snakker ut om kampen mot dopingen i et britisk TV-program er han ikke nådig mot resten av idrettsverdenen.

- I mine øyne er sykkelsporten den reneste i verden, sier han i et program som ble vist på Sky Sports News ifølge road.cc.

Dermed er han den andre syklisten som nylig har beskyldt andre idretter for dopingproblemer. Tour-vinner Oscar Pereiro var den første.

- På de tre siste årene har jeg hatt 60 dopingtester i året. Jeg var den mest testede utøveren i 2009/10.

Testingen av en av verdens beste sykkelryttere, som er allment akseptert som ren, står i sterk kontrast til for eksempel skiskytter Emil Hegle Svendsen, som gikk sju månender uten å bli dopingtestet.

I disse dager sprakk også nyheten om at en amerikansk baseballspiller har testet positivt, og står i fare for å måtte sone 50 kampers karantene. Det er ganske absurd i forhold til hvordan mange syklister har blitt behandlet.

Nylig testet også fem landslagsspillere på Mexicos fotballag positivt for clenbuterol, det samme stoffet som Alberto Contador har testet for. Samtlige ble frikjent.

Skandalene begynte i 1998
Den kommende Sky-syklisten fortsetter å slenge med leppa:

- Det er ikke så mange positive tester i andre idretter. Eller er det?

- Man kan ikke si at ingen i andre idretter jukser. Du kan ikke si at ingen jukser i livet. Folk jukser i alle aspekter av livet; underholdning, forretninger, politikk og idrett. Overalt hvor penger blir tjent kommer folk til å jukse, hevder briten.

Sykkelsporten har gått gjennom en tung periode fra 1998, da dopingproblemet virkelig kom for dagen i forbindelse med Festina-skandalen.

- På grunn av hva folk har gjort i fortiden, så vil ikke sykkelsporten ha det igjen.

Verdens mestvinnende syklist de siste årene er også mektig lei av stempelet sykkelsporten har fått.

- Folk sier: «Å se, det har vært en positiv test i sykkelsporten.»

- Det er fordi de gjør noe for å ta dem, er 26-åringens kontante svar.

Jobber for en renere idrett
Floyd Landis og Tyler Hamilton hevder Lance Armstrong har skjult en positiv dopingtest i 2001. Nylig gikk WADA-direktør David Howman ut å sa at det kan være mulig at beskyldningene er sanne.

Og om det er så, er det ikke vanskelig å forestille seg lignende ting i andre idretter, der det er langt mer penger og prestisje inne i bildet.

Cavendish peker på at sykkelsporten har gjort mye for å renske opp i egne rekker.

- Når de tar dem (doperne, journ. anm.) bryr de seg ikke om imaget til sporten, de bryr seg om å lage en renere og mer rettferdig idrett, til eksempel for alle andre.

- Jeg er kanskje naiv, men jeg tror ikke det. Jeg har kjørt ritt med disse gutta hver dag og siden jeg startet som proff i 2005 har jeg merket en stor forskjell (til det bedre), sier Cavendish.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slutt på umenneskelige prestasjoner
For dem som har fulgt sykkelsporten noen år, vil man helt klart huske klatrere som feide opp fjellsiden, for så å se nærmest uberørt ut etter etappen. Cavendish mener det er slutt på slikt nå.

- Det er ikke folk som gjør umenneskelige ting som Ricardo Ricco nå. Det er større grupper til mål og alle «krabber over mål». Ingen slår tilbake, friske som en fisk, dagen etter.

Samtidig er han provosert over folk som fremdeles ikke tar jobben han legger ned på alvor.

- Det er en skikkelig hard sport. Det er frustrerende når vi jobber så hardt. Jeg sykler 50 000 kilometer på et år. Jeg trener og under halvparten er ritt, så jeg gjør resten på trening for å være så god som jeg er.

- På tross av dette sier folk: «Sykkelsporten er bare doping». Nei, det er den ikke. Det river meg i stykker. Det går virkelig inn på meg, avslutter Cavendish om temaet.