*Nettavisen* Sport.

Mer enn bare fotball

Her er noen tips om hva du i alle fall bør få med deg under sommerens VM i Tyskland - utenom fotball.

10.01.06 10:47

(SIDE2): De 12 arenaene er i seg selv en attraksjon. Mange av dem ble ferdigstilt nettopp til mesterskapet Norge aldri greide å kvalifisere seg til. Selv med et annet favorittlag nå har tatt den plassen, kan fotball fortsatt by på både oppturer og nedturer.

Da kan det være greit å få med seg noe annet enn stadionopplevelsen, stangskudd og grisete taklinger. Her er noen varierte tips fra byene som skal huse sommerens VM-kamper.

WC Stadium Hamburg

Dette stadionanlegget åpnet i 2000 og har en kapasitet på 50.000 besøkende.

Alternativ attraksjon: Reeperbahn

I lang tid har byens lange aveny både gledet og sjokkert tilreisende. Dette er da også kjent som Hamburgs beryktede område for natteliv, i hjertet av bydelen St. Pauli. Her kjenner de glorete fasadene ingen grenser og sex er bare en dagligdags handelsvare.

WC Stadium Hannover

En nyoppusset stolthet ser i disse dager sitt snitt til å vise seg fra sin beste side før mesterskapet.

Alternativ attraksjon: Hannover Zoo

Severdighetene du finner her er betydelig mindre dressert enn sine tobente kolleger ute på gressmatta. Hannover Zoo er da også kjent for å ha fjernet burene og latt dyrene få boltre seg på områder som minner mer om deres naturlige omgivelser. En tur rundt Gorillafjellet eller Jungelpalasset kan by på de merkeligste opplevelser.

Olympiastadion Berlin

Her skal det blant annet spilles finale under VM i fotball 2006.

Alternativ attraksjon: Checkpoint Charlie

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: scanpix

Vi du få med deg restene av det som en gang delte by i to, er Checkpoint Charlie og museet om Berlinmuren et naturlig stoppested. Restene av muren finnes litt her og der, mens kontrollpunktet samler byens historie. En del av museets utstilling inkluderer instrumenter desperate folk brukte for å komme seg over muren.

Les også: Blant ruiner og kaféer

Allianz-Arena, München

En helt ny og fargesprakende arena, med en kapasitet på 66.000, for både tysk og internasjonal fotball.

Alternativ attraksjon: Staatliches Hofbräuhaus

Fotball og øl henger gjerne sammen og bryggeritradisjonene i Tyskland stikker dypt. Staatliches Hofbrauhaus er navnet på Münchens berømte ølhall og blir garantert et treffsted for fotballfans fra hele verden i juni og juli. Hallen ble grunnlagt så tidlig som på slutten av 1500-tallet og avspeiler fortsatt den lokale kulturen sør i landet.

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen

I Europa er dette en av de mest moderne stadionanlegg for fotball.

Alternativ attraksjon: Luciuskirche

Dette er en arena som ligger i et av de mest befolkede områdene i Tyskland. Nærmeste storby blir Essen og her kan man nyte stillheten i en annen form for katedral. Katedral er kanskje å ta litt i, men roen eller ekte religiøse opplevelser finner man garantert i Luciuskirche. Kirken ble bygd over en periode fra år 995 – 1063 og var den første i Tyskland som var uavhengig fra noe kloster.

Westfalenstadion, Dortmund

Med 60.000 på tirbunene og store høydepunkt på banen bør denne arenaen leve opp til sitt navn under VM – Bundesligaens operahus.

Alternativ attraksjon: Kullgruven Zollern

Kulldrift og tungindustri er kanskje ikke det beste utgangspunktet for å selge Dortmund til turistene. Kullgruven Zollern ble bygd i 1904 og er i seg selv en severdighet med arkitektur preget av både art nouveau og nygotisk stil. Byen liker også å profilere sine fire middelalderkirker og et av Tysklands beste konserthus.

Zentralstadion, Leipzig

Ord som «spektakulært» er brukt om dette stadionanlegget, beliggende det tidligere Øst-Tyskland.

Alternativ attraksjon: Musikkbyen

Et sentrum for musikk og filosofi i Europa og et tilholdssted for storheter som Bach, Mendelssohn, Wagner og Nietzsche. De siste årene har byen blitt like kjent for sitt livlige uteliv som teatre og operahus.

Daimler Stadium, Stuttgart

En arena som etter hvert har blitt kjent for å ha de to største skjermene på et stadion i Europa.

Alternativ attraksjon: Mercedes-Benz-museet

Klikk på bildet for å forstørre.

Prototypen av Mercedes 300 SL på utstilling hos Mercedes Benz-museet. Foto: AFP/Scanpix

Bilindustriens hovedstad i Tyskland har to museer som kan friste flere enn de fartsglade. Mercedes-Benz-museet kan med rette nyte godt av en god porsjon anseelse, der de presenterer bilmerkets historie fra Daimlers originale verksted til dagens superbiler. Porsche-museet er på sin side noen hakk mer prangende og stilfullt innredet.

FIFA WC Stadium, Köln

Som navnet skulle tilsi er dette en arena utelukkende bygd for å oppnå den ultimate fotballopplevelsen.

Alternativ attraksjon: Kölner-domen

Mer katedral for pengene blir det om fotballturen går til Cologne. 90 prosent av byen ble bombet sønder og sammen mot slutten av 2. verdenskrig, men utrolig nok var den gotiske katedralens spir inntakt. 14 bomber skal ha truffet selve katedralen og nå kommer det over 22.000 mennesker innom byggverket for å ta det gigantiske underet i øyesyn.

Franken Stadium, Nürnberg

Til sommeren blir ikke bare dette et Mekka for bayerske fotballfans.

Alternativ attraksjon: Reichsparteitagsgelande

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

Nürnberg vil for de fleste i den vestlige delen av verden forbindes med nazistenes grusomheter. Under den 2. verdenskrig var dette militærmaskinens hovedkvarter, mens man etter krigens slutt brukte byen til å få dømt krigsforbryterne.

Mellom 1933 og 1938 ble det arrangert massemøter på en annen arena enn der ballen skal rulle denne sommeren. Reichsparteitagsgelande er stedet massene ble dratt inn i den kollektive galskapen.

Waldstadion, Frankfurt

En katedrallignende stadion hvor du sitter trygt under tak.

Alternativ attraksjon: Observasjonstårnet

Et knutepunkt for flytrafikk og et finansielt sentrum som kanskje sliter med å få frem den tyske folkesjela. Et fint overblikk over skyskraperne får du om du beveger deg opp i byens observasjonstårn. Kanskje ser du se du kanskje også barndomshjemmet til Johann Wolfgang von Goethe fra fugleperspektiv. I denne byen ble den tyske dikteren, forfatteren, humanisten og naturvitenskapsmannen født 28. august 1749.

Fritz - Walter – Stadium, Kaiserslautern

Restaureringen av denne ærverdige arenaen skal være i boks lenge før mesterskapet.

Alternativ attraksjon: Pfalz-skogen

De som bor i Kaiserslautern liker selv å kalle sitt hjem «byen i skogen». I tillegg til Pfalz-skogen er Rhinedalen bare en liten kjøretur unna denne fotballbyen. Med naturstier i alle kanter rundt byen skulle det være enkelt å få trimmet litt mellom alle kampene – gjerne med en lokal flaske vin i sekken.

Følg VM i fotball på TV 2 Nettavisens sider.

Mer reisestoff finner du her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AFP/Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag