LILLEHAMMER (Nettavisen): Det var mange som sperret opp øynene da Frida Karlsson slo Therese Johaug på 10-kilometeren under verdenscupåpningen i finske Ruka forrige helg.

Blant dem var Expressens kommentator Tomas Pettersson.

Svensken som har fulgt langrennssirkuset i en årrekke gleder seg over at det endelig er noen som ser ut til å virkelig kunne utfordre den norske langrennsprofilen.

- Jeg synes det var det morsomste som har skjedd damelangrenn på mange år. Det var ikke noe tronskifte som inntraff i Ruka, men det vi så var at det kommer til å bli en annerledes sesong, sier Pettersson til Nettavisen.

- Johaug må passe seg på en helt annen måte denne vinteren. Jeg tror ikke hun var forberedt på at det skulle smelle som det gjorde der - det føles i hvert fall sånn på hennes reaksjon i ettertid, forklarer Expressen-kommentatoren.

Les også: Ekspert tror Klæbo vil bryte med landslaget

- Leter etter bortforklaringer

Pettersson forteller at han har bitt seg merke i Johaugs tilsynelatende behov for å forklare hvorfor hun ble slått av Karlsson forrige helg.

- Jeg tror at Therese kommer til å være knallbra i år. Hun kommer med all sannsynlighet til å vinne flere løp enn det Frida Karlsson gjør, men det er første gangen, som jeg kan huske, at Therese på en måte leter etter bortforklaringen på hva som skjedde, sier Pettersson.

Torsdag møtte Johaug pressen for første gang etter verdenscupåpningen i Ruka.

På presseseansen på hotellet på Lillehammer forklarte Johaug at hun motiveres av å bli slått av Karlsson.

- Det trigger jo meg, jeg skal ærlig innrømme det, sier Johaug.

Les også: Helland Larsen sjokkerte langrennseliten, men drømmen kunne blitt kunst før den startet: - Det var sykt

- Aldri hørt henne si det

Samtidig forklarer langrennsstjernen at hun fortsatt føler hun har en del å gå på.

- Første intervallen jeg hadde på ski i skøyting var i dag. Så jeg har egentlig bare gått to skirenn og det er de to hardøktene jeg har hatt på ski. Så jeg vet innerst inne at jeg kan heve meg noen hakk utover vinteren.

- Det har vært snømangel. Før har jeg ligget på Sjusjøen i forkant av Beitostølen og i etterkant av Beitostølen, før Kuusamo og de dagene her. Men med så lite snø som vi har så har vi bare gått rundt i løypene på Beitostølen, og da har jeg liksom ikke fått den mengdetreningen på ski, som jeg mangler litt. Jeg fikk jo noe i Val Senales i en liten uke, men jeg føler at jeg mangler litt den. Og for så vidt at jeg har litt å hente, forklarer Johaug.

Les også: Skistad skuffet på Lillehammer. Ville ikke snakke med pressen

Den forklaringen fikk imidlertid Expressen-kommenator Pettersson til å tenke.

Han mener nemlig at han merker en forskjell på Johaug fra tidligere sesonger.

- Jeg kjente da hun sa det at «det der har jeg aldri hørt henne si før». Hun måtte forklare et tap. Jeg synes det også var et tegn på at hun har fått en tankevekker, sier Pettersson.

Les også: Ny skuffelse for Iversen - treneren nekter å svare på OL-spørsmål

- Det er så vanvittig bra!

Dersom Johaug har rett i sin forklaring, kan det imidlertid likevel bli en tøff vinter for hennes konkurrenter.

Allerede på jaktstarten i Ruka slo Johaug brutalt tilbake med en seier foran Karlsson. Skal det vise seg at hun har enda et gir inne, spørs det om det er mange som klarer å tukte henne.

- Det får vi nå se når OL starter. Men jeg står hundre prosent inne for de valgene jeg har tatt, og for at jeg har vært veldig mye i høyden og ikke hatt de høyintensivitetsøktene nå i høst. Jeg kjente allerede på søndagen i Kuusamo at det var litt mer sprut og jeg har følt meg bra i etterkant av Kuusamo også. Jeg tror jeg trenger å gå skirenn, jeg trenger fart i kroppen, sier Johaug.

Les også: Langrennssjefen merker seg Skistads opptur: - Kjempeprestasjon

At Johaug så langt denne sesongen har fått hardere konkurranse enn hun har vært vant til de siste årene gleder flere.

Pettersson er ikke i tvil om at det gagner sporten.

- Det er så vanvittig bra. Man står her og er så utrolig spent på hva som kommer til å skje i neste distanseløp for kvinnene. Når skjedde det sist?

Neste distanseløp for kvinnene er allerede på Lillehammer lørdag når det skal arrangeres 10-kilometer.

Les også: Klæbo-pressekonferanse vekker oppsikt: - Aldri sett ham på den måten før