Gå til sidens hovedinnhold

Messi reddet som 13-åring

Argentinas nye Maradona ble reddet som 13-åring. Les historien og se det utrolige målet til Lionel Messi.

- Jeg har sett spilleren som vil arve min plass i argentinsk fotball. Navnet hans er Messi, sa Diego Maradona i februar 2006.

Den argentinske legenden og fotballguden ante neppe hvor rett han skulle få. Onsdag kopierte Lionel Messi (19) det utrolige soloraidet som Maradona scoret mot England i VM i Mexico i 1986.

- Den gutten kan erobre verden, sa Johan Cruyff, en annen legende med fortid i Barcelona.

Manglet veksthormon
Erobringen har allerede startet. Men det var faktisk mye som talte mot at Lionel Messi aldri skulle slå gjennom på topplan.

Lionel - eller Leo - Messi fikk som 11-åring beskjed om at han manglet et veksthormon. Behandling var mulig, men kostet over 6.000 kroner i måneden.

River Plate hadde allerede oppdaget fotballtalentet til den lille gutten, men i 1998 var det full økonomisk krise i Argentina, og dermed kom Barcelona inn i bildet.

Barcelona overtalte Messis familie til å komme til Spania da Lionel var 13 år gammel, mot at de tok seg av alle utgiftene forbundet med den medisinske behandlingen.

HTML EMBED

I tre år passet Barcelona godt på den lille gutten mens han spilte seg opp via de aldersbestemte lagene i klubben.

Snart spilte han for Barcelonas B-lag, og hadde et gjennomsnitt på mer enn ett mål per kamp ved å score 37 mål på 30 kamper.

Tidlig debut
I oktober 2004 fikk han sin offisielle debut for førstelaget til Barcelona. Da han spilte mot Espanyol ble han den tredje yngste spilleren i Barcelonas historie. Og da han i en alder av 17 og 10 måneder scoret mot Albacete 1. mai 2005 ble han klubbens yngste målscorer noensinne.

Samtidig takket han nei til å representere Spania på landslagsnivå. Han ville spille for Argentina.

Og det gjorde han. I juni 2005 var han den store stjernen på det argentinske laget som vant U20-VM i Nederland. Messi ble toppscorer i turneringen med seks mål, og ble også kåret til den beste spilleren.

Det var på tide å sammenligne han med Diego Maradona, den argentinske legenden og fotballguden. Begge er kortvokste - Messi er bare 169 centimeter høy og veier bare 67 kilo - og begge kan gjøre det utroligste med ballen.

Ikke så rart da at Barcelona forlenget kontrakten hans fram til 2010, og fikk med en salgsklausul på 150 millioner euro.

Utvist i landslagsdebuten
I august 2005 fikk Leo Messi sin debut på det argentinske A-landslaget. Han hadde så vidt fylt 18 år.

Messi kom inn mot Ungarn i det 63. minutt, men ble utvist av dommer Markus Merk etter bare 40 sekunder på grunn av en stygg albue mot Vilmos Vanczak, som hadde holdt Messi i trøya. Messi forlot banen i tårer.

3. september kom hans ordentlige debut, da han spilte de siste åtte minuttene av 0-1-tapet for Paraguay i VM-kvalifiseringen.

Senere samme måned fikk han spansk statsborgerskap, noe som gjorde det lettere for trener Frank Rijkaard å gi ham spilletid. Det hadde tidligere vært vanskelig fordi Barcelona hadde fylt opp sin kvote med spillere fra ikke-EU-land.

27. september spilte Messi hjemme mot Udinese i Mesterligaen. Han imponerte med gode pasninger og en tilsynelatende telepatisk kommunikasjon med Ronaldinho, og fikk stående applaus fra de 70.000 tilskuerne på Nou Camp.

Italienske Tuttosport utropte Messi til fotballens Golden Boy 2005, som den beste spilleren i Europa under 21 år. Bedre enn Wayne Rooney og Cristiano Ronaldo, med andre ord.

Hat trick mot Real Madrid
En skade gjorde ham usikker foran VM-sluttspillet i 2006, men landslagssjef Jose Pekerman fant likevel plass til Messi i troppen. Han takket for tilliten ved å score i den andre gruppespillkampen, og bli den yngste argentinske målscoreren i VM-historien.

Argentina røk ut for Tyskland på straffekonk i kvartfinalen, en kamp Messi så fra innbytterbenken.

Denne sesongen har Messi forsterket inntrykket av å være en spiller som blomstrer i store kamper. Han scoret i sine to første seriekamper, og bidro sterkt til at Barcelona avanserte fra gruppespillet i Mesterligaen med et viktig mål mot Werder Bremen ett minutt før full tid.

10. mars gjorde han like godt hat trick mot Real Madrid. Det siste målet kom på overtid, og sørget for at Barcelona - med én mann utvist - klarte 3-3 mot erkefienden.

I Primera Division står Messi med åtte mål på 15 kamper fra start og 18 totalt. Han har 12 landskamper og to mål for Argentina.

Og det blir helt sikkert flere av både landskamper og mål. Men for å bli en fullverdig arvtager til Maradona, må han vinne VM.

Kilder: Wikipedia, Soccer Association, BBC.

Kommentarer til denne saken