*Nettavisen* Sport.

Messi, Ronaldo, Cavani, Falcao og ...

Foto: Alexander Klein / AFP / NTB scanpix

«Ukjent» målkonge kan bli Tarik Elyounoussis nye lekekamerat.

24.06.13 20:26

Fotballsesongen i de fleste store europeiske ligaene er over for denne gang, og nå er det et par måneder med «silly season» og treningskamper som venter.

Både i England, Spania, Tyskland, Italia og andre nasjoner har målene rent inn i 2012/13-sesongen og ikke overraskende er det en fyr fra Argentina som igjen har blitt målkonge.

Barcelonas Lionel Messi scoret 46 ligamål i løpet av sesongen og kan dermed igjen glede seg over prisen «Golden Shoe» - som tildeles den spilleren med flest målpoeng i Europa.

Tradisjonen tro er det Cristiano Ronaldo som følger på andreplass, med sine 34 mål. I Spania får spillerne to poeng per scoring, og Messi ender på 92 poeng, mens Ronaldo får 68.

Cavani, Falcao, van Persie
Det er i bunn og grunn svært få overraskelser på årets toppscorerliste. Etter Messi og Ronaldo, følger det store stjerner på rekke og rad.

Edinson Cavani fra Napoli er nummer tre med sine 29 ligamål, Radamel Falcao scoret 28 ganger i sin siste sesong for Atletico Madrid og ender dermed på en fjerdeplass i konkurransen.

Robin van Persie fra Manchester United er nummer fem (26 ligamål), Jackson Martinez fra Porto nummer seks (26 mål), Alvaro Negredo fra Sevilla nummer sju (25 mål), Stefan Kiessling fra tykse Bayer Leverkusen nummer åtte (25 mål), og Robert Lewandowski fra Borussia Dortmund nummer ni (24 mål). Først på tiendeplass finner vi en som ikke har like stor stjernestatus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: David Ramos / Getty Images

Philipp Hosiner er 24 år gammel, spiller for østerrikske Austria Wien, og har nettet 32 ganger i ligaen for den tradisjonsrike klubben.

Det er kun reglene i «Golde Shoe»-kåringen som hindrer østerrikeren fra å ligge enda høyere på listen. I de største ligaene får nemlig spillerne to poeng per scoring, mens i de litt mindre ligaene blir det kun utdelt 1,5 poeng per scoring. I Østerrike er det sistnevnte som gjelder. I de aller minste ligaene får målscorerene kun ett poeng per gang de setter ballen i mål.

Foran Suarez og Zlatan
Grunnen til poengreglene er å hindre at spillere som scorer masse mål i svakere ligaer skal kunne stille på lik linje med dem som spiller i tøffere ligaer, som Premier League.

Austria Wiens Philipp Hosiner har likevel bøttet inn såpass mange mål i en antatt svakere liga, at han har blandet seg inn i topp ti denne sesongen poengmessig, og ender foran flere stjerner.

Folk som Roberto Soldado, Wilfreid Bony, Antonio Di Natale, Luis Suarez og Zlatan Ibrahimovic havner bak den 24 år gamle østerrikeren på årets «Golden Shoe»-liste.

Også Wilfried Bony (31 ligamål) fra Vitesse og Zlatan Ibrahimovic fra Paris Saint-Germain (30 ligamål) spiller i ligaer som kun får 1,5 poeng per scoring.

Både den franske og nederlandske ligaen regnes imidlertid som sterkere enn den østerrikske, men antall poeng per scoring er likevel det samme i de tre landene. Kanksje ikke helt rettferdig?

På lag med Tarik?
Det er likevel ikke til å komme bort fra at denne Hosiner er en svært spennende spiss, og flere klubber har allerede meldt sin interesse for den målfarlige 24-åringen.

Hosiner har nemlig ikke bare banket inn mål i den hjemlig ligaen, men står også med to mål på tre landskamper for Østerrike. Begge kom i 6-0-seieren over Færøyene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge Sky Sports skal flere engelske klubber være fristet til å hente spissen til balløya, mens interessen i Tyskland også skal være stor for goalgetteren.

Blant annet skal Tarik Elyounoussis nye klubb, Hoeffenheim, ha vist konkret interesse for Austria Wien-spilleren, og Hosiner skal ikke være lunken til en slik overgang.

- Hoffenheim har jobbet hardt for å overbevise meg, og klubben har gitt meg en god følelse fra første prat. Det er en klubb jeg kan tenke meg å dra til, sier Hosiner.

«Golden Shoe»
Den som går til topps på den nevnte rankinglisten etter endt sesong over hele Europa får altså trofeet «Golden Shoe». Denne sesongen gjelder rankingen for alle ligaer med seriestart i 2012.

Det vil si at spillere fra for eksempel Tippeligaen bare får medregnet de målene de gjorde i fjor, mens ligaene som startet i fjor høst, blir medregnet helt fram til sesongslutt i mai i år.

Om en spiller bytter klubb til en i en annen liga i løpet av sesongen, starter vedkommende på nytt i måltellingen.

De største ligaene, som for eksempel La Liga og Premier League, får to poeng per mål. Mellomligaer, som Ligue 1, får 1,5 poeng per mål, mens de minste får kun ett poeng per mål.

Lionel Messi har vunnet prisen de tre siste sesongene, mens Cristiano Ronaldo vant i 2010/11-sesongen. Året før der igjen, var Messi best. Ronaldo vant også i 2007/08-sesongen.

Se alle vinnerne siden 1967/68-sesongen her

«Golden Shoe»-listen 2012/13:
1.) Lionel Messi (Barcelona) - 46 mål - 92 poeng
2.) Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - 34 mål - 68 poeng
3.) Edinson Cavani (Napoli) - 29 mål - 58 poeng
4.) Radamel Falcao (At. Madrid) - 28 mål - 56 poeng
5.) Robin van Persie (Man Utd) - 26 mål - 52 poeng
6.) Jackson Martinez (Porto) - 26 mål - 52 poeng
7.) Alvaro Negredo (Sevilla) - 25 mål - 50 poeng
8.) Stefan Kiesseling (B. Leverkusen) - 25 mål - 50 poeng
9.) Robert Lewandowski (B. Dortmund) - 24 mål - 48 poeng
10.) Philipp Hosiner (A. Wien) - 32 mål - 48 poeng
11.) Roberto Soldado (Valencia) - 24 mål - 48 poeng
12.) Bony Wilfreid (Vitesse) - 31 mål - 46,5 poeng
13.) Antonio Di Natale (Udinese) - 23 mål - 46 poeng
14.) Luis Suarez (Liverpool) - 23 mål - 46 poeng
15.) Zlatan Ibrahimovic (PSG) - 30 mål - 45 poeng
Sjekk topp 30-listen for «Golden Shoe» her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.