VALLHALL/OSLO (Nettavisen): Husker du den tiden du var ung og samlet på autografer? Husker du at du sendte brev med ferdigfrankerte svarkonvolutter til favorittspilleren din i håp om å få et signert bilde av din store helt?

Før internetts og e-postens inntog var dette en høyst vanlig aktivitet blant svært mange fotballsupportere med Tom Lund- og Kevin Keegan-postere på gutterommet. Etter datateknologiens innmarsj er det nå blitt mer og mer vanlig at spillerne får elektroniske henvendelser, men fortsatt kommer det en god del post på gamlemåten.

Hvem som får mest post? Du vil neppe tro det!

Per Ciljan Skjelbred?
- Han er den mest populære spilleren her, men får ikke mer enn tre-fire brev i uka, forteller Erling Venes i Rosenborg.

Bjørn Helge Riise?
- Han skiller seg litt ut, og er nok den spilleren som får mest post – men ikke mer enn et brev i uka, sier Anita Eriksen i Lillestrøm SK.

Daniel Nannskog?
- Både Alanzinho og Daniel får litt post, men det er ikke mye. De fleste spillerne får nok posten hjem, sier man i Stabæk.

Brocken får mest post
Nei, ingen av disse spillerne har bidratt til noen stor omsetting verken for norsk eller utenlandsk postvesen. Faktisk er den mest populære personen i årets Tippeliga ikke en spiller, men et lags defensive trener – Vålerengas David Brocken!

Ifølge klubbens postsorterer og altmuligmann, Terje Hellerud, får deres belgiske trener to-tre brev hver eneste dag.

- Ja, her strømmer det inn fra nær og fjern hele tida, sier «Henger’n». Av spillerne er nok Freddy (dos Santos) og Daniel Fredheim Holm de mest populære, men desidert mest populær er Brocken, som får to-tre brev og pakker hver eneste dag.

- Veldig rart
Selv blir Brocken – som spilte totalt 41 kamper for Vålerenga i 2004 og 2005 – svært glad når han før høre om den uformelle kåringen.

- Dette var veldig rart. Er det sant? Det hadde jeg aldri trodd, sier en smilende 37-åring når Nettavisen gratulerer ham med tittelen «Tippeligaens mest populære person».

Selv bekrefter Brocken at det kommer en del post fra Norge, men først og fremst er det mange henvendelser fra utlandet.

- Jeg hadde et ganske stort navn i belgisk fotball, og fikk noen landskamper for dem, så det er fortsatt mange som skriver til meg. Spesielt Standard Liege-supporterne, hvor noen til og med sender gratulasjoner når barna mine har fødselsdag, forteller VIF-treneren.

Alle får svar
Mange av dem som skriver til Brocken er ute etter det vanlige – et signert bilde, en pin eller i disse dager, en eller annen morsom Vålerenga-effekt. Brocken forteller han hjelper så godt han kan.

- Jeg svarer alle, og de fleste bruker å få det de ønsker seg. Er det ting til små barn kan jeg også klare å skaffe en drakt, men jeg er mer forsiktig med det hvis det er voksne folk som kan skaffe slikt selv.

Selv om det er en stor og jevn pågang fra supportere hele tiden nå, så innrømmer Brocken at det var noe helt annet før i tiden – da han var spiller og den elektroniske utviklingen var i sin spede begynnelse.

- I min tid i Belgia kunne det være brevbunker høye som halvlitersglass, sier Vålerenga-treneren og illustrerer.

- Men her i Norge er folk veldig annerledes, dere er så høflige og presser lite på. På gata smiler og nikker man til meg hvis jeg er ute med familien og lar meg ellers være i fred, mens i Belgia brukte folk å løpe bort til meg, sier Brocken, og mener det kan være en av grunnene til at verken han eller andre fotballspillere i Norge får så mye post.

Autografer på øverste hylle
Kanskje kan det også være grunnen til at han heller ikke har mottatt noen post av den heller tvilsomme sorten. Hans mest spesielle øyeblikk kom da han var ute og feiret en sterk sesong i belgisk fotball, og damene på begynnelsen av kvelden ville ha autografen på kinnet.

- Men på slutten av kvelden dro de imidlertid av seg trøyene og ville ha autografen min på brystene, smiler Tippeligaens mest populære person – David Brocken.

Her ser du hvem som får mest post i de øvrige klubbene:

* Bodø/Glimt:
- Vi får ingen fanpost til spillerne her, men det er mulig de får det hjem. I stedet har vi en sms-tjeneste hvor folk kan henvende seg og si hva de mener. Da er det mest oppmerksomhet rundt Runar (Berg) og Thiago Martins, forteller Fredric Persson i Bodø/Glimt.

* Brann:
- Her er det veldig lite fanpost, det går nok mest privat, sier «postsjef» Monica Haugen.

* Fredrikstad:
- Tarik er populær, Wehrman og Gashi også, de får vel to til tre brev i uka, forteller Terje Sørlie i FFK.

* HamKam
- Ingen spesielle skiller seg ut hos oss, de fleste vil ha autografene til alle. Men det men kommer ikke noe særlig med slike henvendelser, innrømmer Line Hole Hustad.

*Lyn:
- En person skiller seg veldig ut – Soko (Tomasz Sokolowski). Han får bøttevis med brev – tre til fem i uka, forteller Joackim Andersen i Lyn.
- I det hele tatt får vi svært mange henvendelser fra Polen, mange ber om pins og andre samleobjekter.

* Molde:
- Det er de mest kjente, Magne (Hoset) og Daniel (Berg Hestad), samt treneren, som får mest, men det er ikke snakk om noe hver uke, sier Tove Berget i Molde FK.

* Strømsgodset:
- Tror det er Mathias Andersson, men riktig hvor mye post det dreier seg om, vet vi ikke, sier man i Strømsgodset.

* Tromsø:
- Vet du hva, her er det ikke mye fanpost. Men vi legger ut mailadressen til spillerne på klubbens hjemmeside, så de blir nok kontaktet direkte.
- Ellers er de fleste og får autografer etter kamper, eller mange skoleelever stikker innom når det er prosjektarbeid. Da er det Morten (Moldskred) og Sigurd (Rushfeldt) som er de mest populære, forteller Berit Berg.

* Viking:
- For å si det rett ut, det er veldig lite fanpost her. De fleste møter opp på kamper og får autografene der i stedet, forteller Merete Nevland.