*Nettavisen* Sport.

Mesteren er tilbake

Den femte versjonen av et av Norges mest solgte dataspill er her. Mesteren av alle fotballmanagerspill. Les vår dom.

29.03.05 16:59

Den første Championship Manager kom for lenge, lenge siden til Amiga og Atari ST. Når spillet kom hadde det ikke vært Olympiske Leker på Lillehammer og dagens 12-åringer var ikke født. 13 år senere kommer versjon fem.

Eller gjør det nå egentlig det? Utviklerne av de 12 (ja, de har litt problemer med matematikken) foregående versjonene av Championship Manager står nemlig ikke bak versjon fem. De heter SI Games og har sammen med Sega gitt ut Football Manager 2005. Versjon fem av Championship Manager har nemlig andre utviklere, Beautiful Game Studios. Disse har bygd et nytt spill basert på navnet, utseendet og vel, ikke så mye mer. Som er dette vi her anmelder.

Å ikke sammenligne Football Manager 2005 og Championship Manager 5 blir som å la to fotball-lag spille med hver sin ball i en cupfinale. Å eie begge to blir som å ha to kjærester, en kan ofte være for mye – to er usannsynlig at man trenger.

For deg som ikke kjenner til spillserien, og har lest så langt (takk!) så skal du vite at dette er et fotballspill hvor du er manager for et fotball-lag (vel, derav titlene). Du kjøper og selger spillere, setter opp treninger, hyrer inn gode trenere (og sparker folk som ikke duger, for eksempel Bohinen på Vålerenga (NB! Vi skylder her på spillet, og dømmer ikke hans virkelige egenskaper)), lager taktikken og banner til datamaskinen oftere enn en manager gjør det i det virkelige liv.

Tilbake til spillene. Istedenfor en enkeltanmeldelse av CM 5 har vi under laget en sammenligningstabell mellom de to spillene som i dag finnes på markedet, (vel, du har også EA Sports sitt Total Club Manager – et spill for deg som liker Manchester United – altså, ingen fotballtilhenger, men mest opptatt av utseende).

Utseende

Vinner:CM 5

CM 5: Enkle menyer som man finner fort fram i, godt navigasjonssystem og god gjengivelse av kamper.

FM 2005: Sliter med et litt forvirrende design og noen menypunkt som man må lære seg hvor er.

Database

Vinner: FM 2005

CM 5: Har gjort en imponerende jobb med tanke på at man startet på 0. Har reservelag og u19-lag på det aller fleste, men har mange åpenbare feil. (Bolthof bedre enn Arason på Enga, Erik Hagen og Jørgen Jalland fortsatt spillere for samme lag – men Johnsen signert). Har en latterlig skjevhet i forhold til hvor gode trenere er i de forskjellige ligaene. At spillerne får karakter 0-100 er veldig bra.

FM: Har svært mange år bak seg med utrolig jobbing på databasen. Dette gjenspeiler seg i kanskje verdens mest komplette oversikt over fotballspillere, uansett hvor. Mangler litt på reservelag og U19, men dette rocker mer enn en dobbeltkonsert med Judas Priest og Black Sabbath. Gir karakterene 0-20 som kan være litt feil for mange spillere (gir ikke god nok variasjon).

Taktikk

Vinner:CM 5

CM: Hos CM kan du velge hvor spillere skal løpe og spille ballen (i de fleste tilfeller). Mange gode valg på hver spiller og svært oversiktelig gjort. Spilleren kan plasseres hvor som helst på hele banen.

FM: FM lar deg plassere spillerne i et rutenett, men mangler løp og hovedpasningsalternativ. Har en noe rigid måte å sette opp taktikk på, og bør kikke på konkurrenten før neste oppdatering.

Trening

Vinner:CM 5

CM: Har gjort det enkelt å sette opp treningen for spillerne og den virker selv om du ikke bruker mange timer på å lage et riktig oppsett. Veldig bra.

FM: Kanskje den aller dårligste funksjonen i FM, mest fordi du er nødt til å bruke tid på det for å sørge for at spillerne er gode og i form.

Kamper

Vinner:FM 2005

CM: Har revolusjonert enkelte deler av kampen, hvor man kan se ballhøyde og få kampresultatet på noen få sekunder. Det har gått sterkt utover realismen. Spillerne står som saltstøtter på cornere, de fleste mål kommer på tabber fra forsvaret og målvakter kan spille som guder fra himmelen uten grunn. Resultatene av kamper er som regel det man skulle tro før de spilles, men sjeldent en refleksjon av selve spillet. Litt som å se Norge under Drillo.

FM: Sliter litt med farten, men ellers er dette svært så realistisk. Spillerne oppfører seg som fotballspillere og kampene kan være frustrerende nok – men stort sett på grunn av dine egne disposisjoner. Man kan ikke se ballhøyde eller få like mye informasjon i skjermbildet som i FM 2005 – så skal de gjøre dette bedre neste gang bør de beholde realismen og kikke på konkurrenten.

Fart

Vinner:CM 5

CM: Lovet nærmest en revolusjon når det gjaldt fart og har nesten holdt hva de har lovet. Kampene går som juling, og man kan spille absolutt hele tiden mens datamaskinen regner ut hvordan andre kamper går. Likevel går det ikke så mye fortere – mest av alt fordi ”neste dag” ikke kommer veldig mye fortere enn i FM 2005. Likevel et stort pluss.

FM: Sliter fortsatt med at spillet er utrolig tregt, selv om de har klart å gjøre det noe raskere i de siste versjonene. Å vente er nesten noe av det man forventer med dette spillet.

Teknikk:

Vinner:CM 5

CM: Bruker nærmest ett hundre prosent av datamaskinens kapasitet kontinuerlig når det spilles, slik at opsjonen om å kjøre spillet i vindu er bortkastet. Du får ikke gjort mye annet likevel. Starter likevel svært fort og krasjer ikke.

FM: Har gitt ut en patch som fikser problemet med at den spiser opp maskinressursene. Er tregt å starte, men krasjer svært sjeldent.

Realisme:

Vinner:FM 2005

CM: Er omtrent like realistisk som om Rosenborg skal ha problemer med å vinne ligaen foran et lag som nesten rykket ned sesongen før¿ øh, vent litt. Spillet sliter en del med realismen, men det er mest detaljene som henger igjen.

FM: Er det nærmeste en simulering av det virkelige fotballliv man kan komme. Omtrent som Chelsea, så nært fotball man kan komme uten å egentlig være det.

Transfers:

Vinner:FM 2005

CM: Det er enkelt å gi bud, og kjøpe spillere – men svært forvirrende å finne ut når de faktisk kommer til klubben. Speidersystemet er utrolig bra, og det er enkelt å finne de neste store talentene.

FM 2005: Har alltid vært en god ting med CM og er fortsatt svært bra. Skulle hatt speidersystemet til konkurrenten for å ha vært like bra, men vinner på grunn av at systemet sitter ett hundre prosent.

Konklusjon:

CM: Har mange av tingene som kan være med på å gjøre dette til en framtidig klassiker. Positivt med nyvinninger som speidersystemet, raske kamper, 0-100 på spillerattributter og enkelte andre småting. Detter igjennom isen når det gjelder realismen og taper stort på mange småfeil. Trenger nok minst fire-fem patcher før dette spillet er virkelig oppe å stå – men som CM 1 (som det faktisk egentlig er) er dette imponerende. Lykke til neste gang.

FM: Fortsatt den klare kongen på tronen, men bør spille konkurrenten nøye. Det er mange ting i CM 5 som SI Games bør ta med seg videre. Alt fra fart til andre småting som gjør spilleropplevelsen i CM 5.

Inntil videre er det bare ett Championship Manager, og det heter Football Manager 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.