RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mesterligaen uten United og Real Madrid?

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Det kan bli realiteten om Michel Platini får det som han vil.

Gjeldstyngede klubber innenfor fotballen er definitivt ikke et ukjent fenomen. Lommeboka til noen av de største klubbene i Europa blir tydeligvis aldri tom, noe som har resultert i at en klubb som for eksempel Manchester United har cirka åtte milliarder kroner i gjeld, ifølge Sunday Times.

Dette har Uefa-president Michel Platini sett seg lei på.

Et regelverk som kalles «Financial Fair Play» blir diskutert i diverse Uefa-komiteer, men tiltaket er milevis unna å bli realisert. Men de foreløpige planene kan få store konsekvenser for noen av gigantklubbene rundt om på kontinentet.

Flere klubber ville slitt
Platini vil nemlig utestenge klubber som har over en viss mengde gjeld fra Mesterligaen. Om lovverket hadde blitt innført i dag, ville det betydd at giganter som Manchester United og Liverpool ville blitt nektet å spille i verdens gjeveste klubbturnering.

- Manchester United og Liverpool ville ha blitt utestengt fra henholdsvis Mesterligaen og Europa League fordi de har gjeld som har blitt påført dem på grunn av eiernes overtakelse. Chelsea og Manchester City ville heller ikke greid å innfri kravet fordi vi vil unngå en situasjon der klubbene har alt for mange utgifter for så å sprøyte inn penger på slutten av sesongen for å unngå et altfor stort underskudd, forteller en Uefa-kilde til Sunday Times.

Det grunnleggende prinsippet i det nye planlagte lovverket er at klubbene ikke kan bruke mer penger enn de tjener. To lag som dog ville ha innfridd kravene er Arsenal og Tottenham.

- Arsenal ville ha kvalifisert seg. De bruker mindre enn de tjener. Det samme gjelder Tottenham, fortsetter kilden.

Bare i planleggingsfasen
Men det er ikke bare engelske lag som er i faresonen. Også Inter og Real Madrid har for mye røde tall til å ha fått deltatt i Mesterligaen.

Men både klubber og fansen kan foreløpig ta situasjonen med stor ro. Ifølge Uefa-kilden er planene på begynnerstadiet, og det er også tvilsomt om regelverket overhodet kan overholdes.

- Alle klubbene må innfri kravene om å balansere budsjettet, men det vil alltid være hull i lovverket som klubbene vil utnytte.

Uefas kilde har dog en stor bekymring om lovverket blir innført: muligheten for at de største klubbene på kontinentet bryter ut og lager en egen turnering - noe som i bunn og grunn ville betydd kroken på døra for Mesterligaen.

Men slik det ligger an nå, er det fortsatt tre år til lovforslag blir til regelverk. Målet er nemlig å introdusere det nye lovverket i 2013-2014-sesongen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere