*Nettavisen* Sport.

«Michael Jordan, sorry!»

Foto: AP/Scanpix

Pelé forvekslet Michael Jordan med Michael Jackson.

01.10.09 20:32

Det foregår en intens kamp mellom Rio de Janeiro, Tokyo, Madrid og Chicago om å få arrangere sommer-OL i 2016.

Amerikanerne har involvert presidentparet Barack og Michelle Obama, Oprah Winfrey, Michael Johnson, Michael Jordan, Edwin Moses og Jackie Joyner-Kersee for å dra inn de nødvendige IOK-stemmene til sin søknad.

Brasil lener seg som vanlig på fotballguden Pelé.

Jinxet han søknaden?
Hvor lurt det var kan diskuteres etter nattens pressekonferanse i Rio. Pelé har i visse kretser pådratt seg kallenavnet «The Jinx» etter flere mindre elegante uttalelser de siste årene.

I Rio ble 68-åringen spurt av en journalist fra CBS 2 Chicago om hva han synes om at basketlegenden - og bysbarnet - Michael Jordan ikke er med når den amerikanske delegasjonen inntar fredagens avgjørende IOK-møte i København.

- Du vet, hva du spør om Michael Jackson eller andre spillere, innledet Pelé.

Han ble møtt med latter fra salen.

- Michael Jordan...

- Michael Jordan, sorry, gjentok Pelé.

Heiberg ut mot Obama
Deretter klarte han til en viss grad å ro seg i land etter den pinlige navneforvekslingene.

- Two Michaels, stotret Pelé før han hentet seg inn igjen:

- Hvis jeg må dø for landet mitt, gjør jeg det. Hvis jeg må dø for sporten min, gjør jeg det. Jeg føler meg privilegert som får hjelpe landet mitt.

Avgjørelsen om hvem som får lekene i 2016 blir offentliggjort 18.30 fredag. Da gjenstår det å se om Pelé har fisket inn mange stemmer på navneforviklingen sin, eller om Barack Obamas tale i København vipper majoriteten over på amerikansk jord.

IOK-medlem Gerhard Heiberg mener den amerikanske stjernedelegasjonen, som totalt teller 22 menn og kvinner, er en smule i overkant.

- Her har byene jobbet hardt i mange, mange år og brukt masse penger og andre ressurser på sitt kandidatur, og så skal det avgjøres i siste minutt fordi en veldig karismatisk statsleder kommer og snakker til hjertet i stedet for hjernen hos IOK-medlemmene, sier Heiberg til NRK.

Politisk spill
Vel vitende om at han selv nettopp hadde vært i samtaler med Kong Juan Carlos av Spania, den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silva og førstefrue Michelle Obama.

Og tro ikke at den britiske statsministeren Tony Blair var handlingslammet da London vant fram med OL-søknaden til 2012-lekene heller.

- Det sportslige er prioritet nummer en. Hadde man fraveket fra det prinsippet, hadde OL-bevegelsen ikke klart å beholde sin styrke, sa den spanske statsministeren José Luis Rodriguez Zapatero ifølge The Chicago Tribune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag