RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mika har gullplanen klar

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Hoppguttas dårlige sesong skal snus til OL-jubel ved hjelp av konkrete grep i sommer.

- Holdningene har ikke vært helt riktige, og vi har hatt en tung sesong. Dette er uten tvil mitt vanskeligste år i Norge, sier Mika Kojonkoski til Nettavisen.

Norges landslagstrener i hopp opplevde enorm suksess i sine seks første sesonger. I år har det vært langt mellom de gode resultatene.

Reddet av lagseier
Før de siste rennene i Planica sto hoppgutta uten en eneste seier i årets sesong, men lagseieren i verdens største hoppbakke ga et lite løft inn mot neste sesong. Også bronsemedaljen til Anders Jacobsen i storbakken i VM, samt sølv i lagkonkurransen er verdt å ta med seg.

Bortsett fra det har sesongen i stor grad bestått av litt for mye kjøring ned unnarenn for nordmennene.

Det akter Mika Kojonkoski å gjøre noe med.

- Jeg håper og tror vi alle kan lære av årets sesong og at vi kommer sterkere og mer forberedt tilbake neste år. Det at det er OL-sesong vil også gi ekstra motivasjon, mener finnen.

Satser på sommeren
Og nettopp forberedelsene til OL-sesongen vil bli annerledes enn de var før årets sesong.

- Sesongen starter allerede nå i sommer, og vi kommer til å gjøre endringer i opplegget i forhold til tidligere, forteller Kojonkoski.

Han mener manglende selvtillit er mye av årsaken til årets svake resultater, og selvtillitt er noe man må bygge tidlig i sesongen.

- Før har vi hatt stort fokus på fysisk trening på sommeren, mens resultatene i sommerrennene har kommet i andre rekke. Men vi ser at det er viktig å gjøre gode hopp tidlig for å dra med seg selvtillit inn i vintersesongen, sier Kojonkoski og krever bedre hopping og resultat til sommeren.

Tre ting skal bedres
Det har han tenkt å få til ved i hovedsak å endre tre ting:

* være bedre forberedt holdningsmessig

* legge opp treningsprogrammet så den fysiske treningen ikke ødelegger hoppernes konkurranseform

* ha alt utstyr forberedt og klart

- I tillegg kommer mange små detaljer, legger Kojonkoski til.

Clas Brede Bråthen har bitt seg merke i at man må være på topp fra første hopp for å hevde seg gjennom hele sesongen.
Clas Brede Bråthen har bitt seg merke i at man må være på topp fra første hopp for å hevde seg gjennom hele sesongen.

Sportssjefen utdyper
Sportssjef Clas Brede Bråthen er på bølgelengde med landslagstreneren.

- Etter hvert er det færre og færre hoppere som presterer godt på vinteren som ikke har prestert godt på sommerstid og. Vi har ligget langt bak konkurrentene på sommeren de siste årene. Dermed har vi slitt med å henge med fra start når vinteren kommer, sier Bråthen selvkritisk til Nettavisen.

Derfor vil det nå legges opp til formtopper på sensommeren.

- En god start på verdenscupsesongen på vinteren er utrolig viktig for å få en god sesong. Det er veldig få som klarer å hevde seg i toppen når sesongen er ferdig, dersom de har hoppet middelmådig i starten, sier han.

For mange kokker..
I tillegg til å legge om sommertreningen vil også hele organiseringen av landslaget gjennomgås. I år har Kojonkoski hatt tre assistenter, noe han ikke synes har fungert optimalt.

- Jeg vil helst ta et skritt tilbake og bare ha en assistent for landslaget. Breddehoppingen har nytt godt av tre assistenter, men jeg vil ha toppen mer kompakt, sier Kojonkoski.

Kutter utøvere?
Han åpner også for å se på antall utøvere på neste års landslag. I år har landslaget bestått av syv hoppere; Jon Aaraas, Kim Rene Elverum Sorsell, Bjørn Einar Romøren, Kenneth Gangnes, Tom Hilde, Anders Bardal og Anders Jacobsen.

Det spørs om alle de får plass på neste års landslag, all den tid det bare er de to sistnevnte som har prestert bra i årets sesong, i tillegg til at en mann som Johan Remen Evensen synes sikker på neste års landslag.

- Jeg utelukker ikke at vi kutter ned på antall utøvere på neste års landslag, men først må vi avgjøre organsiseringen, så får vi bestemme utøverne, sier treneren.

Vurderer egen stilling
Kojonkoski truet for litt siden med å gi seg dersom resultatene uteblir også neste sesong.

- Hvis vi ikke klarer å bli bedre er det på tide for hoppkomitéen å evaluere om Norge er tjent med meg som sjef. Min jobb er å skape resultater, understreker han.

Trukket seg tilbake i Finland
Før det bærer på’an igjen for det nye landslaget 1. mai, er det greit å få ristet av seg årets skuffelser og lade batteriene. Det er Mika Kojonkoski godt i gang med.

- Jeg har trukket meg litt tilbake nå for å klare å evaluere sesongen. Jeg trenger litt distanse for å se grepene som må gjøres og ta de riktige avgjørelsene frem mot neste sesong, sier han og antyder at ting vil falle på plass om et par uker.

For å klekke fram til den perfekte OL-planen har han trukket seg tilbake til hjemlandet Finland.

- Nå bruker jeg dagene på å gå turer på ski og skøyter. Det er ute i naturen jeg får klarnet tankene best, avslutter Norges landslagstrener.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere