*Nettavisen* Sport.

Millionjubel fra Start til mål

Start Toppfotball går så det suser. I år ventes et overskudd på 4-6 millioner kroner, økende til opp mot 15 millioner neste år.

22.09.05 14:40

Kontrasten er stor. For to år siden endte Start på niendeplass i den nest høyeste divisjonen. Klubben omsatte for 10 millioner og underskuddet ble på hele åtte millioner. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, omsetter Start i år for nærmere 35-40 millioner med en bunnlinje som sannsynligvis blir rundt fem millioner. Holder klubben seg stabilt i toppen, skal man ikke utelukke et overskudd på opp mot 15 millioner neste år, og da er ikke europacupen medregnet. Det er imidlertid ikke tatt hensyn til nye spillerkjøp og generelle kostnadsøkninger som kan komme. Det forutsettes at Start fortsatt holder seg i toppen av Tippeligaen.

Satset 26 millioner
- Det var tøft, men vi ga ikke opp. Vi visste vi hadde mange talenter å bygge videre på. Med Tom Nordlie på plass var vi sikre på at det ville gå bedre, sier Ernst Ravnaas til TV 2 Nettavisen.

Sammen med Erik Soler eier Ravnaas 82,5 prosent av toppklubben gjennom selskapet Nye Start AS, som de eier halvparten av hver. Til sammen har de to parhestene satset 26 millioner kroner på Start siden vinteren 2001 gjennom egenkapital, lån og garantier fra Nye Start AS. Ikke alt på engang, men etter behov. Det er mye penger, og i sær når verken Ravnaas eller Soler har en John Fredriksen-formue å tære på. Man kan sammenligne det med å investere samme summen i et unotert selskap i 2001 eller et dårlig KS på 1980-tallet. Pengene bare fosset ut. Risikoen var skyhøy.

Økonomisk katastrofe
Ikke bare sportslig gikk det mye bedre i fjor, men også økonomisk. Start vant førstedivisjon og rykket opp i eliteserien, og omsetningen doblet seg til rundt 18 millioner. Men fortsatt ble det underskudd, dog halvert i forhold til året før - til fire millioner.

Optimismen var tilbake i klubben. Forrige gang Start rykket opp, i 2001, var klubben ikke moden. Verken sportslig eller organisatorisk. Det endte der det måtte ende. Jumboplass i 2002 og nedrykk til førstedivisjon og økonomisk katastrofe.

Foran årets sesong leverte Start gode treningskamper, men det var ingen som tippet laget blant de tre-fire beste i serien. Til det var laget alt for umodent. Nå virker det som at de fleste ekspertene må bite i seg Start. Og med sportslig suksess følger som regel også økonomisk suksess.

- Økonomisk sett har årets sesong vært veldig bra. Tall for 2005 ønsker jeg imidlertid ikke å kommentere, sier Ravnaas.

Men TV 2 Nettavisen er kjent med at omsetningen igjen kan ha doblet seg. Start har i snitt hatt over 9000 tilskuere i år, og vil sannsynligvis passere 10.000 etter sesongslutt. Sponsorinntektene har økt kraftig, samt at tilskuddet fra TV-avtalen er mye høyere enn i førstedivisjon. I tillegg kommer trolig Royal League-deltagelse, noe som betyr ekstra millioner. En omsetning på mellom 35 og 40 millioner er ikke å utelukke.

Lukrativ TV-avtale
Kostnadsnivået har imidlertid økt. Den største utgiftsposten er lønninger. I år har klubben brukt mye tid på å binde opp nøkkelspillere som Kristoffer Hæstad, Fredrik Strømstad, Marius Johnsen og Alex Valencia på langtidskontrakter, de fleste frem til 2009.

Med andre ord: Start har relativt god kontroll på kostnadssiden de neste årene, og med den nye TV-avtalen vil inntektssiden eksplodere. Mye TV-eksponering vil gjøre det meget interessant for nasjonale sponsorer å jakte på de klubbene som ligger i toppen og som blir mye vist på TV. I tillegg er alle klubbene i eliteserien garantert seks til syv millioner i inntekt fra avtalen.

At omsetningen nærmer seg 50 millioner i 2006 er ikke usannsynlig. Da tar vi ikke høyde for en eventuell Champions League- eller UEFA-cup deltagelse. Omsetningsveksten på 10 til 15 millioner vil dermed for det meste gå rett på bunnlinjen, noe som kan gi et overskudd på opp mot 15 millioner. Men velger Start å gjøre mange nye spillerkjøp og satse mer ressurser på støtteapparat, kan imidlertid resultatet bli lavere. Men fortsatt er det millionbutikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag