Intet mindre enn 14 ryttere måtte bryte under lørdagens fjelletappe i Vuelta a España.

De 155 kuperte kilometerne som kulminerte på toppen av Collada de la Gallina i Pyreneene ble kjørt under miserable forhold i konstant regn og frysende temperaturer.

Ivan Basso lå som sjuendemann sammenlagt før den 14. etappen og var den mest profilerte rytteren til å reise hjem.

– Dette er den mest nedslående dagen i min karriere. Jeg er veldig, veldig skuffet, fortalte en opprørt Basso.

Det så lenge ut som at Alejandro Valverde også skulle bli en av de store taperne. Men den rutinerte Movistar-rytteren kalibrerte kreftene godt og begrenset tidstapet til lederduoen Chris Horner og Vincenzo Nibali. Valverde hadde likevel en særdeles strabasiøs dag på sykkelsetet.

– Dette var en veldig tøff dag for meg. Helt horribelt. For meg var dette den tøffeste dagen på sykkelen noen gang. Jeg skalv i utforkjøringene, kunne ikke tråkke og hold på å krasje. Til og med i bakkene var jeg kald, sier Valverde – som nå er 1.42 bak Nibali sammenlagt.

Rittets eldste holder stand
41 år gamle Horner kjørte imidlertid gnistrende i det grufulle regnværet og ligger nå som annenmann i sammendraget idet fem fjelletapper gjenstår.

– Dette var en fryktelig dag. Jeg hadde alle mulige klesplagg på meg, men var likevel iskald. Jeg hørte at Basso, Luis León Sánchez og lagkamerat Haimar Zubeldia måtte bryte grunnet hypotermi, og det kan jeg forstå. Jeg kunne knapt holde sykkelen rett i utforkjøringene fordi jeg skalv så mye, sier Horner.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Kjørt bort i ambulanse
Den spanske bruddspesialisten Luis Léon Sánchez måtte stå av midtveis på etappen. Belkin-rytteren var en del av utbrytergruppen som etter hvert holdt helt inn mål i form av etappevinner Daniele Ratto (Cannondale).

– Dette var den kaldeste dagen jeg har hatt noensinne, fortalte Belkin-rytter Juan Manuel Garate – som måtte se lagkompis Sánchez fraktet bort i ambulanse fullstendig nedfrossen.

– Så langt har det vært veldig varmt. Så dalte temperaturen plutselig 30 grader og da trenger man tid å tilpasse seg, sa Garate til spansk TV ifølge cyclingnews.com.

Søndag forsetter Vuelta a España med en 224 kilometer lang fjelletappen til Peyragudes i Frankrike. Løypeprofilen er minst like krevende som lørdagens. Med store nedbørsmengder i venter er heller ikke værmeldingen noen hyggelig lesning for rytterne.

De fjorten som sto av lørdag: Ivan Basso (Cannondale), Jelle Vanendert, Greg Henderson, Jurgen van de Walle (Lotto Belisol), Roman Kreuziger (Saxo Tinkoff), Haimar Zubeldia (RadioShack), Lieuwe Westra, Wout Poels (Vacansoleil-DCM), Michel Kreder, Nick Nuyens (Garmin-Sharp), Steve Chainel (AG2R), Ramon Sinkeldam (Argos-Shimano), Luis Leon Sánchez (Belkin) og Cyril Bessy (Cofidis).

PS! Edvald Boasson Hagen er 81. mann sammenlagt - 1.30,36 bak Nibali.