Gå til sidens hovedinnhold

- Min verste dag i smørebua

Terje Langli legger seg flat etter smørefadesen i OL. - Min verste dag i smørebua, fastslår smøresjefen.

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Skivalget er et samspill mellom oss og løperne. Men til syvende og sist er det mitt ansvar, fastslår Terje Langli.

Usikre værutsikter skapte hodebry for smørerne før fredagens klassiske 15-kilometer. I løpet av natta kom det nysnø i Pragelato. Spørsmålet var om det ville være snø eller oppholdsvær under løpet. Ski var klargjort for begge scenarier.

Fem minutter før Anders Aukland gikk ut som første nordmann, valgte man å gamble på oppholdsvær. I samme øyeblikk som Aukland staket seg ut av stadion begynte det å drysse fra oven.

- Jeg merket ganske fort at jeg ikke hadde optimale ski, og det ble bare verre. Etter hvert begynte det å ise også, forteller Aukland.

- Vi bommet
- Ga du noen tilbakemeldinger slik at de andre kunne velge bedre ski?

- Jeg vurderte det da jeg kom til den første mellomtida på 2,7 kilometer og fikk høre at jeg lå 25 sekunder bak teten. Men da var vel de andre i gang med sine løp allerede, sier Aukland.

Smøresjef Terje Langli, sportssjef Bjørnar Håkensmoen og trener Krister Sørgård så heller ikke tegninga tidsnok til å redde Norges tre siste startende. Ifølge Terje Langli kunne alt ha sett veldig annerledes ut dersom det hadde sluttet å snø – hvilket det gjorde en drøy halvtime etter at rennet var over.

- Basert på tre-fire uavhengige værmeldinger valgte vi å satse på at det skulle bli oppholdsvær. I stedet kom det snø og vind som tørket opp løypa. Vi bommet, medgir han.

Smurte likt
Alle de fire norske løperne gikk på samme smurning – klister i bunn med tørrvoks på toppen.

- Slik været ble, burde vi nok kun ha brukt tørrvoks, konstaterer Langli.

- Vurderte dere å smøre ulikt, slik at minst én kunne ha hatt gode ski?

- Det er alltid en vurdering. Men vi hadde trua på det vi satset på, og derfor gikk alle på det samme. Fem minutter før start var skiene perfekte. Så kom snøen.

- Hadde løperne også ski som ville ha passet til det faktiske været?

- Ja, det hadde de. Men vi valgte feil.

- Det betyr at mulige gullski ikke ble brukt?

- Det kan du godt si.

- Kollektivt ansvar
Bjørnar Håkensmoen hadde også en tøff dag. I sitt siste OL som norsk langrennsjef opplevde han sin aller største nedtur.

- Jeg er selvfølgelig veldig skuffa, ikke minst med tanke på at dette normalt sett er vår beste distanse. Jeg har sagt det tusen ganger i løpet av mesterskapet, at det er tre ting som teller i langrenn: Helse, form og ski. Tidligere har vi slitt med det første. I dag ble vi rammet av det siste, konstaterer Håkensmoen.

Fredag ettermiddag blir det et aldri så lite oppvaskmøte – eller evaluering, som Håkensmoen kaller det.

- Vi må se på hva som har skjedd, slik at vi ikke går i den samme fella igjen.

- Hvem har ansvaret?

- Dette er et kollektivt ansvar.

PS. Estlands norske smører, Magne Myrmo, traff bedre enn sine norske kolleger. Andrus Veerpalu vant gull.

Reklame

Nå: Enormt salg på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken