Gå til sidens hovedinnhold

Mini: - Vi distanserer oss ikke fra Europa

Eksperter snakker imot NISO-lederen.

Etter at det ble klart at Mjøndalen kapret den siste plassen i årets Tippeliga, vil det bli rekordmange kunstgressbaner i 2015-sesongen.

Et klima som ikke tillater grønne gressbaner året rundt har bidratt til at det for første gang er flere kunstgressbaner (ni mot sju) enn naturgressbaner i Norges øverste divisjon.

Med få unntak, spiller resten av Europa utelukkende på naturgress. På internasjonalt nivå må vi også spille på naturgress.

Ekspertene er uenige om norsk fotball tar et steg tilbake eller ikke, med tanke på variasjonen i underlag og at norske spillere tilpasser seg kunstgress i stadig yngre alder.

Forbundsleder i NISO (Idrettsutøvernes landsforbund), Joachim Walltin, frykter at dette kan være et steg tilbake.

- Ulempen med kunstgress blir jo at vi distanserer oss fra resten av Europa, et nivå vi har lyst til å hevde oss på, med å spille på et annet underlag, sier Walltin til Nettavisen.

Walltin understreker samtidig at kvaliteten på underlaget er det viktigste, men henviser til en undersøkelse i 2014, gjort av NISO, som sier at tre av fire eliteseriespillere ønsker seg naturgress.

Ikke enige

TV 2s fotballekspert og tidligere Rosenborg-spiller Mini Jakobsen er uenig med Walltin. Han mener kunstgress er viktig for at vi skal henge med internasjonalt.

- Vi distanserer oss ikke, fordi vi ser nå at det er et høyere teknisk ferdighetsnivå på de unge spillerne enn det var for 20 år siden, sier Mini.

Mini forteller videre at vi må tenke på hvor vi bor.

- Da jeg var ung, spilte vi på snø i tolv minus med ispigger, så at en kunstgressbane stimulerer til bedre ferdigheter, er det liten tvil om. Og så må vi tenke på at vi bor i Norge, og da er gressbanene gode stort sett i bare to-tre måneder av året. Det nye kunstgresset som har kommet, er av så god kvalitet, så er det omtrent som en gressbane, sier Mini.

Om sitt eget forhold til kunstgress har den tidligere landslagspilleren følgende å si:

- Jeg har aldri slått en salto på kunstgress, men jeg hadde vel klart det også. Men en ordentlig god gressbane er å foretrekke fortsatt, avslutter han.

- Bor der vi bor

Kollega og tidligere målmaskin Ole Martin Årst er litt mer avventende i svaret om det distanserer oss fra Europa.

- Det er jo en evig debatt. Det er vanskelig å si. Når du ser nedover i Europa, så har de jo treningsbaner som er kunstgress i blant annet Frankrike, Nederland og Belgia. Men det er vanskelig å si om vi distanserer oss - jeg tror vi lager litt mer styr rundt dette enn vi trenger, sier Årst.

Årst er enig med Jakobsen i at det tekniske ferdighetsnivået nå er høyere enn før. Den tidligere utenlandsproffen sier han fremdeles foretrekker en duggvåt gressbane, men innrømmer at han snudd litt i diskusjonen rundt kunstgress.

- Vi ser nå et høyt teknisk ferdighetsnivå. Det kommer av at vi har gode baner året rundt. Vi bør heller tenke på de positive effektene som er med kunstgress. Det er fremtiden og det har kommet for å bli. Vi bor der vi bor, og da er det kunstgress løsningen.

Årst, som har spilt i en rekke klubber, har i løpet av sin lange og strålende karriere opplevd begge underlag.

- Den største forskjellen er touchen og spretten. Etter flere måneder på kunstgress her i Norge, så husker jeg godt hvor uvant det var å komme ned på litt trege gressbaner i La Manga. Da kunne fort ballen sprette opp her og der, det skjer ikke på en kunstgressbane, sier Årst.

I stedet for å diskutere om kunstgress faktisk har en påvirkning på utviklingen av norsk fotball i negativ eller positiv retning, vil Årst heller stille spørsmål rundt de forskjellige kunstgresstypene.

- Jeg ville heller hatt en diskusjon rundt den varierende kvaliteten på de forskjellige kunstgressbanene. UEFA har en del retningslinjer rundt standarden, men de er ganske vage og lite snevert.

Kommentarer til denne saken