RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Minst én av disse blir skuffet

Sist oppdatert:
De vil alle vinne OL-femmila. Men først må de vinne retten til å få prøve.

BOGSTAD (Nettavisen): - Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Simen Østensen, Petter Northug, Odd-Bjørn Hjelmeset, Anders Aukland, Jens Arne Svartedal ... Jeg mener faktisk at alle de sju kan være medaljekandidater.

- I tillegg er det nok mange andre som også har lyst. Og kanskje kapasitet.

Nettavisen har bedt Morten Aa Djupvik gjøre opp foreløpig status for laget til OL-femmila i Vancouver, som går av stabelen om drøyt fire måneder – nærmere bestemt på lekenes avslutningsdag, 28. februar.

50 km klassisk i OL er selvfølgelig det grommeste av det gromme for norske skiløpere. Derfor skulle det kanskje bare mangle at landslagstreneren har mange medaljekandidater i ermet.

- Ikke helt blanke ark
Men selv om sju kan ta medalje, er det altså bare fire som får gå.

- Er dette det vanskeligste av alle norske OL-uttak, uansett idrett?

- Det er mange gode kandidater til å gå herresprinten i OL også. Men ja, det er et vanskelig uttak, erkjenner Djupvik.

- Starter alle med blanke ark?

- Nei, helt blanke ark er det vel ikke. Det er ikke så mange relevante uttakningsløp til ei femmil i løpet av en sesong, så vi ser på hva løperne har vist av kapasitet tidligere. Men det gjelder for alle å vise form i de klassiske rennene som er i verdenscupen før uttaket. Det viktigste rennet blir 30 km fellesstart i Rogla rett før jul.

- Kan du love at alle de sju medaljekandidatene du ramser opp får gå i Rogla?

- Nei. Vi har jo bare en kvote på seks løpere ...

(Les videre under bildet!)

Northug først i løypa
- Hvem ligger best an foreløpig?

- Den som ligger best an, er Petter Northug. Det har bare vært ei klassisk femmil i løpet av de to siste årene, og det var den i Granåsen i mars. Der var Petter best av våre. At han vant VM-gull på femmil viser at han har kapasitet. Og selv om han er best i skøyting, så føler jeg at han også har tatt steg i klassisk.

Intervjuet foregår ved Statoil-stasjonen på Bogstad. Fem av de sju kandidatene Djupvik har ramset opp, driver med oppvarming. Aukland, Svartedal, Hjelmeset, Østensen og Sundby skal straks ut på knalltøff intervalløkt fra Bogstad til Tryvann – sammen med Thomas Alsgaard, som kun skal til OL som TV-ekspert, men som fortsatt fusker i faget med tanke på Vasaloppet.

Mannen med fem OL-gull er i hvert fall den eneste som ikke tar oppstilling når Nettavisen litt senere, etter endt økt, ber alle som har lyst til å gå femmila i OL om å ta oppstilling for fotografering.

- Men når jeg ser de som står der, begynner det nesten å friste, fleiper den gamle mesteren, etter å ha vist oppsiktsvekkende gode takter i den tilbakelagt hardøkta.

Replikken sier mye om stemningen i gruppa. Selv om det internt er en knalltøff konkurranse om å få gå de viktigste rennene, sitter fleipen løst. Guttene er kompiser.

- Lærte av det som skjedde
Jens Arne Svartedal og Anders Aukland befinner seg i en spesiell situasjon i forhold til de andre fem hovedkandidatene. De står utenfor landslaget. Sist vinter ble det uro da duoen ikke ble tatt ut til VM i Liberec.

- Det som var i fjor, var i fjor. Jeg tror alle parter lærte av det som skjedde da, og jeg opplever at vi har en mye bedre dialog med landslagsledelsen nå. Vi er enige med Morten (Aa Djupvik) om å snakke mer sammen underveis, sier Jens Arne Svartedal på vegne av seg selv om Aukland. Begge går for det private laget Team Xtra personell.

- Er det vanskelig å forholde seg til de to som står utenfor laget, Djupvik?

- Nei, det er ikke vanskelig i det hele tatt. Jeg vet hvilken kapasitet de har, og de vet hva som skal til for å komme med. Landslagsløperne har en fordel når det gjelder uttak til verdenscup før jul, men Jens Arne, Anders og andre som står utenfor landslaget kan kvalifisere seg via god innsats i åpningsrennet på Beitostølen.

(Les videre under bildet!)

Garanterer fullt lag
Ved uttak til mesterskap, handler det også om å komponere en tropp som gjør at Norge kan hevde seg på alle distanser. Det gjør at potensial på flere distanser er et fortrinn hvis to kandidater vurderes likt på en enkelt distanse.

Dette elementet er litt mindre avgjørende til et OL enn til et VM, rett og slett fordi Norge har en større kvote i OL. I VM i Liberec sist vinter kunne Norge totalt stille med 18 langrennsløpere, mens det tilsvarende tallet i Vancouver er 20.

Det betyr at Norge trolig sender så mye som 12 herreløper til lekene, hvilket igjen betyr at det er større åpning for en mann som Anders Aukland – som neppe er aktuell på andre distanser.

- Jeg kan i hvert fall garantere én ting allerede nå. Og det er at vi stiller med fire mann på femmila i Vancouver, sier Morten Aa Djupvik.

Det høres kanskje ut som en selvfølge. Men Norge fylte ikke femmilskvoten sist det var OL, i Torino for snart fire år siden. I VM i Liberec sist vinter var det faktisk bare to nordmenn på startstreken på kongedistansen.

Da gikk til gjengjeld Petter Northug helt til topps.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere