*Nettavisen* Sport.

Mirakelmannen bak Norges OL-gull

Foto: Getty/All Over Press (2008 Getty Images)

Bidro til å gjøre det «umulige» mulig.

09.08.12 12:20

WINDSOR (Nettavisen): Da Eirik Verås Larsen i 2011 gjorde comeback som padler, var målet klart. Veteranen skulle satse mot OL i London. Onsdag formiddag var 36-åringens reise ved veis ende.

I kajakkfinalen padlet han inn til gull, sitt andre i OL-sammenheng, og satte med det punktum for karrieren. Veien mot dette gullet har imidlertid vært lang og tung. Det var ikke gitt at han ville lykkes.

Ikke bare hadde Verås Larsen nettopp lagt et friår bak seg da han igjen trappet opp satsingen, slik at treningsgrunnlaget ikke var optimalt, han var også blitt 34 år og var utvilsomt ingen unggutt lenger.

Den «ukjente» mannen
Padleren søkte råd og hjelp hos en gammel venn, og fikk raskt napp. Trener Ørjan Madsen er en av dem som skal av mye av æren for det gullet Eirik Verås Larsen onsdag kunne henge rundt halsen.

- Ørjan er min personlige trener og har vært med meg hele veien. Han er på mange måter den «ukjente» mannen bak, og han er en av dem jeg ønsket å vinne dette gullet for, sier Verås Larsen.

- Denne gangen hadde jeg et stort team rundt meg, og ville vinne for dem. Det var et stort ønske, for jeg merker at så mange blir glad. I Aten vant jeg nok mer for min egen del, sier gullvinneren videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cameron Spencer / Getty / All Over Press

- Det var knalltøft
Verås Larsen og Madsen har jobbet sammen lenge. Madsen var ansvarlig for padlerne ved Olympiatoppen fra 1998, og i 2001 begynte han og den norske OL-mesteren å jobbe tettere sammen.

Madsen var trener for 36-åringen da han gikk til topps under OL i Aten. I 2005 gikk de to hver til sitt, men da Verås Larsen i 2011 altså skulle gjøre comeback, var Madsen mannen som kunne hjelpe.

- Jeg hadde vel kanskje ventet å få trene litt mindre når jeg var blitt så gammel, og Ørjan var for så vidt enig, men de treningsprogrammene han kom tilbake med, var ikke enige i det, sier padleren.

- Det tok litt tid før jeg skjønte hva denne satsingen ville bety. Det var knalltøft, men samtidig klarte jeg å gjøre det vi hadde satt opp. Selv om det ikke gikk så bra i VM og verdenscup i 2011, sier han.

- Ringen er sluttet
Det å hevde at Ørjan Madsen er ukjent, er vel likevel å ta litt hardt i. Treningseksperten er en av Norges ledende på sitt felt, og sitter på kunnskap og erfaring som er uvurderlig for en utøver.

Madsen er best kjent som svømmer og deltok i OL for Norge i 1968. Han har vært landslagstrener i svømming både for Norge og senere Tyskland, i tillegg til sitt engasjement ved Olympiatoppen.

Nettavisen var så heldig å få slå av en prat med den viktige treneren da venner, familie og sponsorer holdt en liten gullfest for Verås Larsen i Windsor utenfor London etter gulløpet tidligere samme dag.

- Da Eirik skulle gjøre comeback, spurte han meg om jeg ville bidra. Det har vi jobbet med de siste to årene, og det har vært eventyrlig. Nå kan man si at ringen er sluttet, sier Madsen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Julian Finney / Getty / All Over Press

- En megastjerne
Mirakelmannen har enorm respekt for Verås Larsen som toppidrettsmann.

- Han er en av de største idrettsprofilene vi noen gang har hatt i Norge. Når det gjelder padling, er han en av de største noensinne, og da snakker jeg internasjonalt. Resultatene taler for seg, sier han.

Madsen mener padleren er på samme nivå som profiler som Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen.

- Han har enormt peiling på trening, han er smart og han er utholdende. Også har en han en utrolig evne til å gjennomføre. Tenk, han er 36 år og vet at OL-finalen er hans siste løp noensinne. Også vinner han. Det er bare helt fantastisk. I mine øyne er Eirik en megastjerne i idretten, skryter han.

- Måtte ta hensyn
Madsen innrømmer at det var en aldri så liten utfordring da Verås Larsen kom og ba om hjelp. Som allerede nevnt var alder en viktig faktor, og det var Madsens oppgave å løse dette «problemet».

- Det var snakk om å finne riktig treningsprosesser. Han var 34 år da vi begynte, og var ikke den samme fysisk. Vi måtte ta hensyn til at han hadde blitt eldre og finne ut hvor mye han tålte.

- Vi måtte prøve nye ting, nye stressmomenter. Turn og høyde, blant annet. Vi trakk også inn ekspertise fra Olympiatoppen. Eirik er klok og flink til å høre på andre, forteller Madsen videre.

- Ser ham i Rio
Treningssamarbeidet dem imellom bar utvilsomt frukter, og nå som Verås Larsen altså legger årene på hyllen og søker nye utfordringer, har trener Madsen et svært godt råd å komme med til eleven.

- Han har absolutt alle forutsetninger til å kunne bli en fantastisk trener, sier Madsen.

- Jeg tipper vi ser ham i Rio om fire år, men da i en litt annen rolle, fortsetter treneren.

- Savner småting
Selv håper Verås Larsen nå å få tid til ting som ikke passer inn i en toppidrettshverdag.

- Det er definitivt slutt nå. Jeg er 36 år, og det er på grensen for det som er mulig. Skal dette livet være gøy, må man gi hundre prosent, men noen ganger er de siste ti prosentene slitsomme.

- Du må alltid være på tå hev. Jeg savner å kunne gjøre andre ting, som for eksempel å dra på helgetur. Når man blir eldre er det vanskeligere å gi slipp på disse småtingene, sier han.

Han utelukker likevel ikke at han kan bli trener en gang i framtiden.

- Det kan godt være. Det er gøy å trene, og kjempegøy å padle. Det som er sikkert, er at jeg ikke skal padle flere internasjonale konkurranser. Nå har jeg lyst til å gjøre andre spennende ting, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag