Misliker Samdal-utspill

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Dag Kaas synes det blir helt feil å diskutere enkeltutøveres treningsopplegg underveis i et VM.

LIBEREC (Nettavisen): Marit Bjørgen har innledet VM i Liberec med to svake renn, og er i ferd med å mislykkes for tredje gang på rad i et internasjonalt mesterskap.

Mandag sier hun til TV 2 at det kan bli aktuelt å legge opp etter sesongen. Samtidig går tidligere trener, og nåværende rådgiver, Svein Tore Samdal ut og kritiserer Bjørgens treningsopplegg denne sesongen og oppfølgingen hun har fått av Skiforbundet og Olympiatoppen (OLT).

De fremstiller det overfor Marit som om det er hardtreningen som har gjort henne sjuk. Det er feil. At hun blir sjuk er mer tilfeldigheter. Faktum er at Marit ikke har gått fort på ski en eneste gang denne sesongen. I sesongen 2006/2007, og i fjor, gikk hun i alle fall kjempefort før jul, sier Samdal.

Og:

- Hun har mer muskler enn de andre jentene, og trenger større motor for å få skikkelig effekt i hestekreftene. Når man da trener mindre hardt, så går man ned i O2-opptak. Og da greier hun ikke å gå fort på ski.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

- Faglig uenige
Det er langt fra noe nytt at Samdal er på kollisjonskurs med OLT når det gjelder utholdenhetstrening, og diskusjonen rundt Bjørgens treningsopplegg har dukket opp med jevne mellomrom.

At diskusjonen blusser opp igjen akkurat nå, overrasker ikke OLTs fagansvarlig for langrenn, Dag Kaas. Men han liker det ikke.

- En rutinert trener som Svein Tore kunne godt ha pustet to ganger før han uttaler seg underveis i et VM, selv om jeg vet det kan være fristende. Alle treningsopplegg må evalueres, men det blir ingen gode faglige diskusjoner via media underveis i et mesterskap.

- Men har Samdal likevel et poeng?

- Det har vært en diskusjon lenge, og der er Samdal og OLT faglig uenige. Men uenigheten er ikke så stor som den ofte blir framstilt, sier Kaas, som understreker at han ikke har detaljkunnskaper om hvordan Bjørgen trener.

- Bør gi seg selv en ny sjanse
Til tross for Samdals utspill og Bjørgens tvil, både håper og tror han at Bjørgen fortsetter.

- Oppfordringen min er at Marit tar med seg OL i Vancouver og VM i Oslo. Hun bør gi seg selv en ny sjanse. Hun har gått gode løp og vært veldig nær også denne sesongen, men mangler det virkelige toppløpet, poengterer Kaas.

Samtidig har han ingen problemer med å forstå at tanken på å legge opp har streifet Bjørgen.

- Det er veldig naturlig at det oppleves tungt å mislykkes. Da er det mange tanker som går igjennom hodet, poengterer han.

Anbefaler spesialisering
- Tror du Marit kan komme tilbake helt på toppen?

- Ja absolutt, men det er mange gode nå. Det har vært en nivåheving. Det som var godt nok i 2005 er ikke godt nok i 2010. Det betyr at Marit må bli bedre enn hun var, sier Kaas, som også har et råd for hvordan hun skal klare det.

- Kanskje må hun spesialisere seg litt mer. Når nivået er så høyt, er det vanskelig å være god på alle distanser.

Tirsdag går Marit Bjørgen sprint i VM.

PS. Sportssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund skriver i en sms til Nettavisen mandag kveld at han vil snakke med Marit Bjørgen før han uttaler seg om saken.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.