Gå til sidens hovedinnhold

Mister Emma VM-gullet her?

Sverige tok VM-bronse og protesterte.

GEELONG/OSLO (procycling.no): Kort tid etter målgang i Geelong valgte det svenske sykkelforbundet å ta affære. De la inn en formell protest mot sølvvinner Marianne Vos.

Årsaken er den 23 år gamle jentas endring av banevalg innenfor de siste 100 meterne av spurten.

- Jeg tviler på at de kommer noen vei, men etter å ha sett spurten og TV-bildene – er det åpenbart at hun (Marianne Vos) bytter linje. Det er en kjent sak at man skal holde seg til én linje i spurten, fortalte Johansson norske samboer og trener, Martin Vestby, til procycling.no før protesten ble behandlet.

Rittjuryen i Geelong valgte i etterkant å avslå den svenske protesten.

- Bevisst opptreden
Johansson ble presset helt inn mot barrikadene som holder tilskuerne unna løypa mot slutten av lørdagens fellesstart. Hun fikk seg en sleng da hun tok borti en av tilskuerne mens hun forsøkte å passere den nederlandske jenta.

Etter å ha finstudert helikopter bildene, kom også teamet rundt Johansson fram til at spurten foregikk på en «grei nok» måte.

- Den ser penere ut med helikopterbildene. Det så styggere ut med en gang, men det skyldes nok at gjerdene skrår innover der Emma og Marianne kjempet om posisjonen. For meg ser det ut som om Marianne holder en forholdsvis rett linje, selv om hun går litt over. Da er det greit nok. Da koser vi oss heller over bronsemedaljen, undestreker Vestby.

- Hvordan tok Emma imot avslaget på protesten?

- Det går fint. Hun har fått roet seg ned, og er fornøyd med tredjeplass og medalje, svarer han.

Drama under finalen
Dramatikken startet på oppløpet under lørdagens VM-fellesstart for kvinner. Judith Arndt (Tyskland) og Nicole Cooke (Storbritannia) hadde rundt 10 sekunder tilbake til hovedfeltet like før mål.

Inn klarte et kobbel av forfølgere å ta seg helt opp til duoen. Spurtsterke Marianne Vos (Nederland) angrep først, men skjenet ut mot høyresiden. Svenske Johansson satte på hjulet, og forsøkte å ta seg forbi på utsiden.

Les også: Hedret avdød sykkelsjef etter VM-gull

- Emma blir liggende helt inntil gjerdet. Hun er inne blant publikum og får et kast på kroppen. Det kunne fort ha gått annerledes. Hun gjorde en utrolig god spurt, og kunne absolutt endt opp med enten sølv- eller gullmedaljen, fortalte Vestby like etter spurten.

Han mente da at Vos sperret den svenske gullfavoritten med overlegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Italienske Giorgia Bronzini utnyttet situasjonen til fulle og stakk av med VM-gullet.

De norske ble hektet av
Deretter kom protesten, avslaget og fornyet glede i den norsksvenske leiren.

For Norges del var det ikke all verden å juble for etter fellesstarten. Elise Moberg brøt, mens Frøydis Meen Wærsted og Lise Nøstvold slapp hovedfeltet tre runder før mål.

- Jeg synes det norske laget holdt gode posisjoner underveis, og leverte en god innsats. De satt med så lenge kreftene rakk, og etter det er det vanskelig å gjøre noe som helst, forteller Vestby som overtar som sportsdirektør for den norske trioen og Emma Johansson i storsatsingen til Team Hitec Productions neste sesong.

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken