*Nettavisen* Sport.

Mister OL-gullet

Foto: DAMIEN MEYER (AFP)

IOC stripper Tyler Hamilton for gullmedaljen han vant i Athen.

Proppet full av dopingpreparater syklet Tyler Hamilton inn til OL-gull på tempoen i Athen tilbake i 2004.

Amerikaneren testet positivt under lekene, men tull med B-prøven gjorde at Hamilton gikk fri, i hvert fall i et par måneder.

For under Vuelta a España samme år ble han på nytt avslørt for bloddoping. To års utestengelse ble straffen, selv om han hele tiden hevdet at hans ufødte tvilling, som visstnok skulle være inne i syklistens kropp, var kilden til at prøven viste at han hadde blod som ikke var sitt eget.

Da han kom tilbake til sporten tok det ikke lang tid før han igjen lå i dopingjegernes garn. Han testet nemlig positivt på DHEA i 2009.

Men den olympiske medaljen har han frem til nå fått beholde. Med kun åtte dager til foreldingsfristen går ut skal IOC etter rapportene strippe Hamilton for tittelen fredag.

- Den olympiske komite har avventet situasjonen, for å se om det kommer mer informasjon fra USADA om at flere ryttere eller deres trenere fra Athen-OL som var implisert i dopingsaken som rulles opp. Det viser det seg at det ikke gjør, sier en kilde i IOC til Reuters.

De siste årene har Hamilton lagt kortene på bordet og innrømmet juks gjennom karrieren. Han har også gått ut offentlig mot Lance Armstrong på det kjente TV-programmet «60 minutes».

Hamiltons gullmedalje vil nå gå til en annen av Arstrongs tidligere hjelperyttere, russiske Viatcheslav Ekimov. Bobby Julich får sølvet og Michael Rogers bronsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.