RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gustafsson, Sari (SCANPIX)

Moan krever mer penger

Sist oppdatert:
- Det er dette vi lever av. Det er ingenting. Vi fortjener mer, sier Magnus Moan.

HOLMENKOLLEN/OSLO (Nettavisen): Magnus Moan avsluttet den internasjonale kombinertsesongen med lagseier og tredjeplass individuelt i Holmenkollen sist helg.

For tredjeplassen fikk han 16.500 kroner i premiepenger.

Dersom Bjørn Einar Romøren oppnår samme plassering i et hopprenn i verdenscupen får han nøyaktig det dobbelte, mens Petter Northug får 27.500 kroner de få gangene han må ta steget ned to plasser på seierspallen i verdenscupen i langrenn. I Det internasjonale skiforbundets fjerde store idrettsgren, alpint, er premiepengene langt høyere enn dette igjen. En seier i kombinert gir 27.500 kroner, i hopp 55.000 kroner og i langrenn 82.500 kroner.

Her finner du oversikten over premiepengene i de fire idrettene. (Excel-fil)

- Fortjener mer
Nå ønsker Magnus Moan at også kombinertutøverne får betalt som fortjent.

- Det er dette her vi lever av, men det er ingenting. Jeg mener vi fortjener mer, sier Moan til Nettavisen.

Han har støtte av resten av kombinerteliten, som på et møte før forrige helgs renn i Holmenkollen ble enige om å fronte denne saken utad.

Samlet sett utbetales det 180.000 kroner i premiepenger etter hvert verdenscuprenn i kombinert, 220.000 i langrenn, 395.000 i hopp og 550.000 i alpint.

- Mer til pallplassene
Ideelt sett ønsker Moan at kombinert kommer opp på premienivå med de andre idrettene, men som et minstekrav mener han at det må utbetales mer til pallplassene i kombinert.

- Hvis jeg skulle hatt samme inntekt i år som i fjor måtte jeg ha vunnet dobbelt så mange renn, sier Moan.

Årsaken er at mens det tidligere bare ble utbetalt premiepenger til de 10 beste i kombinert, får de 20 beste i konkurranse premiepenger fra og med denne sesongen.

- Jeg vet at det jobbes med at vi skal få mer premiepenger for 1.-3. plass. Det er stor misnøye fra andre land som Østerrike og Frankrike. Jeg mener det må bety noe å vinne et verdenscuprenn, sier Moan.

- Tror du det vil bli oppfattet som lite kollegialt fra andre lagkamerater og konkurrenter at plassene 11-20 ikke skal få penger, mens toppene får mer?

- Du kan godt si det, men er du best i verden i din gren, så mener jeg at du bør få betalt deretter, sier Moan.

Ingen lønn fra forbundet
I går ble det klart at Petter Northug kommer til å heve millionlønn fra Norges skiforbund fremover. Det er noe Magnus Moan og de andre kombinertgutta bare kan drømme om.

- Vi på landslaget i kombinert får ingenting i lønn, forteller Moan.

Petter Northug og co har også fete pengepremier å kjempe om i totalverdenscupen med over 150.000 kroner til vinneren, i tillegg til ekstrapremier i renn som Tour de Ski. Heller ikke disse inntektskildene har kombinertfolket, som ikke får betalt for sammenlagtplasseringer i verdenscupen.

- Er du misunnelig på Petter Northug og langrennsgjengen?

- Northugs lønn er fullt fortjent. Det skulle bare mangle. Ser du hva norsk langrenn er i dag, så er det bare Petter Northug. Det er han som skal ha fortjenesten for at interessen i Norge er der, mener Moan.

For lite i media
Han savner mer blest om kombinertsporten og mener media har mye av skylden.

- Jeg synes media er for dårlige til å følge opp kombinert. Vi kommer i skyggen av de tre stjernene Petter Northug, Marit Bjørgen og Aksel Lund Svindal. Vi er gode på feil tidspunkt, sier Moan med et hjertesukk.

Likevel innser han at kombinertsporten selv har et ansvar for å tenne nordmenn.

- Vi må stikke fingeren i jorda og få fram flere profiler, mener trønderen.

Nettopp derfor synes han det var så bittert at kombinertlandslaget floppet i OL, mye på grunn av svært skiftende vindforhold i hoppbakken, samtidig som Norge sopte inn gull på andre arenaer.

Les også: - Det som skjedde i OL var bittert
Les også: - Snudde i respekt for Kollen

Kombinert mer populært i andre land
Uansett kan han ikke skjønne hvorfor kombinert ikke får mer oppmerksomhet i Norge.

- I de andre landene er det en helt annen verden. I for eksempel Tyskland er kombinert mye større enn langrenn, og i Finland møter det opp titusenvis av publikum som heier, forteller Moan.

Han var skuffet lørdag da store deler av Kollen-publikumet forlot arenaen etter langrennsguttas femmil, rett i forkant av det kombinerte langrennet.

- Det er synd av publikum går. Det er kjempebra det Marit Bjørgen og Petter Northug gjør, men vi er der vi også. Vi driver en minst like krevende idrett som dem. Publikum ville absolutt fått valuta for pengene dersom de hadde blitt igjen, mener Moan.

«Moan-rykk»
Og det er vanskelig å si ham i mot, all den tid Norge gikk inn til seier på lagkonkurransen i kombinert lørdag, etter et klassisk "Northug-rykk" av Moan.

Eller var det det?

- Nei, dette var et «Moan-rykk». Jeg skulle ønske det var Northug jeg gikk mot da jeg rykka. Jeg har aldri gått mann mot mann mot Northug, men det kunne vært gøy, sier Moan.

Utfallet av den duellen er fortsatt uviss, selv om en langrennsekspert som Petter Northug hadde hatt favorittstempelet. Når det gjelder penge- og oppmerksomhetsduellen er det derimot hevet over en hver tvil om hvem som tar seieren. Der danker Petter Northug og langrenn ut Magnus Moan og kombinert.

Her finner du oversikten over premiepengene i de fire idrettene. (Excel-fil)

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere