Mobbeofferets fortjente hevn

Foto: Koji Sasahara (AP)

KOMMENTAR: Gratulerer, Ole Einar! Men dagens mann er du ikke.

14.02.09 14:25

Han var ikke bare avskrevet. Lars Berger var nærmest blitt et mobbeoffer. Fordi han aldri ville innse de begrensningene «alle» mente han hadde i skiskyting.

Det finnes sikkert dem som hele tiden har trodd at lesjingen kunne lære seg å treffe blinkene. Men de utgjør et klart mindretall.

Undertegnede hadde ingen tro på at Lars Berger kunne komme tilbake som verdens beste skiskytter. Derfor la jeg meg helt flat da Berger gjorde all kritikk til skamme ved å vinne verdenscupsprinten i Hochfilzen rett før jul.

Les også: Sorry, Lars!

Samtidig tillot jeg meg et visst forbehold: «Én ting er å vinne en gang. Noe helt annet er å gjenskape en god prestasjon,» skrev jeg.

Vraket
Landslagsledelsen delte tydeligvis min skepsis. For Lars Berger ble ikke tatt ut på det norske laget til lørdagens VM-sprint i Pyeongchang, til tross for en verdenscupseier på distansen.

Først på løpsdagen fikk han beskjeden om at Emil Hegle Svendsen ikke kunne stille til start. Da hadde Berger allerede rukket å svi av mye krefter på en treningsøkt. Ingen optimal oppladning, skulle man tro.

Resten er historie. Lars Berger tok sølv. Gullmedaljen var 1,2 sekunder unna. Ole Einar Bjørndalen, som vant gullet, hadde alle fordeler. Han kom bakfra og hadde Bergers tider å gå på. Han hadde dessuten ikke en treningsøkt i beina da han stilte til start på det heller skrøpelige føret i Pyeongchang (et føre det norske smøreteamet for øvrig må ha analysert bedre enn noen annen nasjon).

Derfor mener jeg Lars Berger er dagens mann.

Blant de største
Og nå er han selvfølgelig i ferd med å bli en av de aller største i norsk skihistorie. Han har tross alt tre VM-gull i langrenn, og har for lengst fått Egebergs Ærespris.

Om et år står 15 km fristil på langrennsprogrammet under OL i Vancouver. Kanskje kan Lars Berger bli den første i historien med gull i både langrenn og skiskyting i samme OL?

Den muligheten har selvfølgelig også Ole Einar Bjørndalen. Lørdagens gull var hans ellevte VM-gull i skiskyting. Dermed er han nå uomtvistelig den største i VM-historien.

Bjørndalen slutter rett og slett aldri å imponere, og er den mest notoriske vinnertypen i norsk idrettshistorie (førkrigsheltene får ha meg unnskyldt).

Historisk dag
Lørdagen ble i det hele tatt en dag for historiebøkene. Det ble altså firedobbelt norsk på en dag da verdenscupleder Emil Hegle Svendsen måtte trekke seg.

Det er bare å gratulere både Ole Einar Bjørndalen, Lars Berger, Halvard Hanevold og Alexander Os. Samt trenere og ikke minst støtteapparat, med smøreteamet i fremste rekke.

Det er ingen overdrivelse å si at søndagens jaktstart kan bli god underholdning.

Kanskje med Lars Berger øverst på seierspallen for første gang i et skiskytter-VM?

Uansett hvordan det går, og om Lars Berger følger opp lørdagens opptur med fem bom og fiasko søndag:

Tiden som mobbeoffer er definitivt over!

PS.Det eneste skåret i gleden på den historiske norske dagen, var rammene rundt. Publikumsoppmøtet i Pyeongchang var ikke et skiskytter-VM verdig. Det internasjonale skiskytterforbundet bør gå i seg selv. Hvor høy pris er egentlig IBU villig til å betale for å utbre skiskyttersporten?

Les alt om VM i skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin!

Les flere kommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.