Konrad hadde fra tidligere en annenplass som beste resultat i storrittet. Tirsdag kunne østerrikeren endelig juble for seier med 42 sekunders margin. Italieneren Sonny Colbrelli ble nummer to på den kuperte etappen.

Bora-rytterne har fått litt mer frie tøyler etter at Peter Sagan måtte gi seg. Tidligere har tyske Nils Politt vunnet en etappe for det tyske laget.

Konrad klarte å stikke fra en utbrytergruppe med litt over tre mil igjen av etappen. Han satte inn støtet opp den nest siste stigningen til Col du Portet d'Aspet. Han fikk raskt en luke.

– Å vinne en etappe gjør med kjempestolt. Jeg vil takke laget og alle mine støttespillere. Det var ingen lett avgjørelse å stikke såpass sent og holde roen. Det har jo vært andre ryttere som tidligere i rittet har valgt å gå solo langt tidligere enn jeg gjorde, sa Konrad.

Krevende utforkjøring

Franske David Gaudu og den italienske mesteren Sonny Colbrelli fulgte nærmest over toppen, og de satte inn jakten på Konrad i den krevende utforkjøringen inn mot mål på regnglatte veier. Det var her Philippe Gilbert forsvant ned i steinura for tre år siden, og hvor italienske Fabio Casartelli omkom i 1995.

Colbrelli og Gaudu måtte tidlig innse at det var umulig å ta igjen Konrad under de rådende forholdene. De to ble også tatt igjen av et resterende utbryterfelt.

Sammenlagtleder Tadej Pogacar satt i hovedfeltet og hadde god kontroll på sine nærmeste konkurrenter Rigoberto Urán fra Colombia og danske Jonas Vingegaard. De endte 13.49 minutter bak vinneren i mål.

Det skiller 5.18 og 5.32 fra Pogacar ned til nummer to og tre i sammendraget. Ingen har hatt større ledelsen etter den siste hviledagen siden en dopet Lance Armstrong herjet i rittet.

Tirsdagens etappe var den 16. i årets Tour de France. Den var 169 kilometer lang og gikk fra Pas de la Case til Saint-Gaudens.

Opp i fjellene

Den nest siste etappen er en tempoetappe, og der har også Pogacar sin styrke. Onsdag og torsdag skal rytterne bryne seg på flere kjente stigninger i Pyreneene, blant annet Col du Tourmalet og Luz Ardiden.

Edvald Boasson Hagen klarte ikke tidsgrensen på søndagens etappe, mens Amund Grøndahl Jansen stilte ikke til start tirsdag. Dermed er det bare Vegard Stake Laengen igjen av norske ryttere. Han er en viktig hjelper for slovenske Pogacar.

– Det er jobben min, så det ble en god dag. Det var greit å kunne spare litt i dag, sa Laengen til TV 2 etter å trillet i mål som nummer 114.

(©NTB)