FOIX/OSLO (procycling.no): Den fryktede stigningen Mur de Péguère ble introdusert i årets Tour de France for å innby til angrep både opp og ned fra toppen i Pyreneene.

De smale og ikke minst stupbratte veiene i den franske fjellheimen skulle være åsted for en av de mest actionfylte etappene i årets ritt, men rittet ble dramatisk av helt feil grunner.

Cadel Evans punkterte nøyaktig da han nådde toppen av Mur de Péguère og ble stående ettersom den nøytrale servicebilen ikke var noen steds å se og den regjerende mesterens lagkamerater likeså.

BMC-sjefen Jim Ochowicz bekrefter ovefor procycling.no at det lå stifter i veien.

Fransk radio melder at stifter er blitt kastet på de fryktede veiene. Foreløpig skal 28 stifter være funnet. På nettsamfunnet twitter melder flere at stiftene er spredt på toppen og at både syklister og motorsyklister har punktert.

Boasson Hagen: - Folk stod med flate hjul overalt
- Jeg hørte det på radioen og så at folk stod med flate hjul overalt, sier Edvald Boasson Boasson Hagen til TV 2 etter etappen.

En kommisær fra UCI, det internasjonale sykkelforbundet, bekrefter at over 20 punkteringer har funnet sted på fire kilometer.

- Det er ikke normalt at så mange skal punktere, konkluderer Sky-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BMC-sjef: - Cadel punkterte tre ganger
BMC-laget havnet i søkelyset etter hendelsen på grunn av at deres kaptein Cadel Evans ble satt ut av spill.

- Cadel punkterte tre ganger, hver gang plukket vi tegnestifter ut av dekket, forteller Evans' sjef Ochowicz.

Dramatiske TV-bilder viste en oppgitt, stresset og sint Evans som flere ganger måtte stoppe i utforkjøringen for å få assistanse av lagbilen. I bilen satt en minst like stresset og sint Jim Ochowicz.

- Det er en veldig farlig handling. Det er også en kriminell handling å legge ut stifter når rytterne skal sette utfor disse farlige utforkjøringene, fortsetter amerikaneren.

Rolland rykket i kaoset
Det ble furore i hovedfeltet da sammenlagtutfordreren Pierre Rolland (Europcar) valgte å rykke mens Evans var over to minutter bak gruppen til Bradley Wiggins.

- Jeg vil ikke mene noe om Rolland og måten han oppførte seg på. Det er noe han må leve med, sier Ochowicz til procycling.no.

Richie Porte (Team Sky) var en av rytterne som ropte etter franskmannen.

Wiggins’ gruppe valgte å løse det ved å kjøre inn Rolland, for så å vente på Cadel Evans. Tour de France-lederen syklet demonstrativt i tet opp de smale veiene, mens han ristet på hodet og viste misnøye over situasjonen.

- Ved sånne situasjoner blir rittet annullert. Jeg satte pris på måten Wiggins agerte på, men rittet ble satt i gang for tidlig. Da måtte vi jobbe og jage, forteller sportssjefen i BMC.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brailsford: - Det kan være en praktisk spøk
Team Skys leder Bradley Wiggins ble utsatt for uhell i form av en punktering, men fikk skryt for sin oppførsel i den gule trøyen.

- Det er noe eksternt som påvirker rittet. Det er uheldig. Som gruppe må vi bare vente og la alle komme tilbake, sier Bradley Wiggins til TV 2.

Dave Brailsford forteller at rittlederen ikke fikk noen form for kommando fra sjefene i lagbilen.

- Når slikt skjer stopper det hele opp, og man finner ut hvem som ble rammet. Vi ga ingen beskjeder, uttaler Brailsford.

Briten er enig med BMC-sjef Ochowicz at det kan være en kriminell handling.

- Det kan være en slags «practical joke», men dersom noen legger ut tegnestifter med overlegg for å ramme ryttere,er det en kriminell handling, mener Sky-sjefen.

«Det er bare idioter»
Fränk Schleck var heller ikke begeistret for Rollands handlinger.

- Det må du spørre han om. Jeg vil ikke kommentere det, uttalte Schleck til TV 2 etter rittet.

Tyskeren Andreas Klöden var den første rytteren med problemer TV-kameraene plukket opp, han punkterte allerede før toppen av stigningen.

- Vi opplevde flere punkteringer. Klöden punkterte to ganger, jeg var heldig og slapp unna. Sabotasjen er bare idioter som kaster stifter på asfalten, fortsetter Schleck.

Brøt rittet velt i katastrofebakken
Det er bekreftet at Astanas Robert Kiserlovski har brutt Tour de France etter et velt på toppen av stigningen. Kroaten har brukket kragebeinet og kunne ikke fortsette rittet.

- Det var ryttere som skadet seg, bekrefter Ochowicz.

En sentral skikkelse hos Tour de France-arrangøren Jean-Franois Pescheux forteller at de fleste rytterne punkterte.

- Omtrent 30 av 50 ryttere endte opp med punkteringer, uttaler han.