*Nettavisen* Sport.

Montenegro så MØRKt - Norge er i semifinale

MØRKt: Nora Mørk hadde en fabelaktig andreomgang og hamret inn syv mål. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Klare for nok en semifinale.

20.12.15 17:43

NORGE - MONTENEGRO 26-25

- Dette er kampene man trener for, meldte TV2s Randi Gustad før oppgjøret mot Montenegro. Før kampen ble en av mesterskapets store favoritter, Russland, slått ut. Dermed var det mange som snakket om en slags mesterskapsfinale mellom de norske og montenegrinske jentene.

Og det begynte nervøst for begge lag der det virket som ingen ønsket å gjøre noe feil. Likevel var første omgang fullastet med både personlige feil og lagfeil, spesielt i angrep, fra både Norge og Montenegro.

Likevel red de norske jentene av strømmen anført av en fantastisk Nora Mørk som hamret inn åtte mål. Etter at Kari Aalvik Grimsbø måtte av med skade stengte Silje Solberg igjen buret. Dermed vant Norge 26-25 og er klare for nok en semifinale.

- At noe så vakkert kan være så himla forferdelig! Norge klarte det igjen!, sa TV2-kommentator Harald Bredeli da det endelig ble klart at Norge hadde klart det.

Hans glede ble nok delt av landslagstrener Thorir Heirgeirsson, men det virket nesten ikke som han forsto hva som hadde skjedd ute på banen da han snakket med TV2 etter kampen.

- Det var jo litt sirkus i andre omgang da, fortalte en nesten forfjamset, men glad Heirgeirsson.

- Akkurat der og da så forstår jeg ikke akkurat hva som skjer. Jeg prøver så godt jeg kan å forstå, men jeg forstår ikke helt. Og så gjelder det for meg å kutte det ut og konsentere meg om min jobb, fortalte den sindige islendingen etter kampen.

Det ble et nervedrama uten like mot slutten der blant annet Silje Solberg reddet straffe fra Katarina Bulatovic. Det var hennes første straffemiss i VM. Dermed kan de norske jentene gjøre seg klare til semifinale på fredag mot Romania.

Nervøs start

- Det starta veldig nervøst og fomlete for Norge i angrep, mente TV2s Frode Scheie i pausen og det var tydelig at både Norge og Montenegro virket påvirket av stundens alvor i første omgang. Begge lag gjorde mange surrete angrepsfeil og fikk ikke satt angrepene sine skikkelig.

Nora Mørk meldte før kampen at hun hadde noe uoppgjort med Montenegro etter det smertefulle tapet mot Budocnost i Champions League. Til tross for dette var hun en av de som slet mest for Norge og kastet bort ballen ved flere anledninger.

Lagene fulgte hverandre tett gjennom hele omgangen og virket redde for å gjøre store feil. Såpass forsiktige var lagene at kampens første utvisning ikke kom før i det 20.minutt.

Seige montenegrinere

Det virket som Norge skulle ta farvel med montenegrinerne på stillingen 12-8. Da hadde de norske jentene stått knallhardt i forsvar og tvunget Montenegro til å skyte fra distanse.

Likevel nektet jentene fra Balkan-nasjonen å se de norske håndballjentene få videre forsprang og sperret igjen i forsvar. Anført av kaptein Marija Jovanovic, som scoret Montengros tre siste mål i omgang, spiste de sakte men sikkert opp den norske ledelsen. Til pause sto det 13-11 til de norske jentene.

Norge scoret ikke på de siste tre minuttene, og for å gjøre vondt verre måtte Kari Aalvik Grimsbø av banen med skade etter at en skudd fra Jovanovic smalt i hodet hennes etter et langskudd. Grimsbø ble som kjent skadet under oppvarmingen før gruppespillskampen mot Kasjakhstan, da også etter at hun fikk en ball i hodet.

Dramatiske minutter

Var begge lag preget av stundens alvor i første omgang, så var det stikk motsatt i starten av andre. Heidi Løke ble sendt på benken med en to-minutter tidlig i andre omgang, men det var forsvarssjef Suzana Lazovic som tok oppmerksomheten.

Tre minutter ut i andre omgang så hun ut til å plante i albue i ansiktet på Stine Skogrand og de slovenske dommerne brukte ikke lang tid på å vise det røde kortet. Reprisene vil vise at det kanskje var av det harde slaget da Lazovics hånd, noe uheldig, smalt i ansiktet på Skogrand.

Utvisningene haglet mellom de to lagene og Norge sto totalt med tre utvisninger i andre omgang før ti minuter var spilt.

- Det er de jeg ikke helt forstår, men visste at overtall og undertall kom til å bli viktig, fortalte landslagstrener Thorir Heirgeirsson om alle de norske utvisningene etter kampen.

- Vi visste at denne matchen ikke kom til å bli den peneste matchen i denne turneringen. De er kjempetøffe og ville være tøffe tilbake og da blir det ikke noe finspill, sa landslagskaptein Stine Bredal Oftedal til TV2 etter kampen.

MØRKetid

En annen som hadde en helt annen inngang til andre omgang var Nora Mørk. Hun virket overtent og stressa i første omgang, men i andre så tok hun kontroll slik hun Nora Mørk kan. Med åtte mål så ledet hun Norge fremover i den andre omgangen.

Lagene fulgte hverandre tett gjennom hele omgangen og da Norge virket som de skulle dra ifra kjempe Montenegro seg tilbake. Utvisningene fortsatte å hagle for Norge som fortsatte å spille imponerende angrepsfotball selv i undertall.

- Jeg sa til jentene i pausen «sorry, nå kommer jeg, denne andreomgangen tar jeg», fortalte Mørk til TV2 etter at hun hadde skuffet stort de første 30 minuttene av kampen.

Man kan fint si at hun endelig fikk sin revansj fra Champions League-oppgjør. For etter å ha hatt en elendig første omgang så slo hun voldsomt tilbake og hamret inn syv scoringer i andre. Nora Mørk var tilbake.

Solberg knuser Montenegro

Mia Hermansson Högdahl meldte tidlig i andre omgang at Kari Aalvik Grimsbø ikke kom til å stå i andre omgang. Da var det godt å ha Silje Solberg som vartet opp med flere viktige redninger. Spesielt lobben fra Radicevic viste seg viktig i en av undertallsperiodene.

Da omgangen begynte å dra seg mot slutten så virket det som Montenegros vilje ble svakere og svakere, og angrepsfeilene ble flere og flere. Camilla Herrem lobbet inn 24-21 i det 53.minutt.

Og når du virkelig vet at Montenegros vilje så er det når Katarina Bulatovic bommer straffe. 14 av 14 straffer hadde funnet nettmaskene. Så møtte hun Silje Solberg. Nora Mørk fulgte opp med å dunke inn sin åttende scoring og Norge ledet 26-23 med få minutter igjen.

- Ingen går på dumme to-minuttere. INGEN!, kommanderte Thorir Heirgeirsson i time-outen i det 58.minutt. Den norske vinnerviljen var tilbake.

Og Norge gjorde ingen flere dumme feil. Montenegro klarte å komme til to scoringer til, men det var for sent. Og i løpet av 30 minutter var EMs beste keeper fra 2014 virkelig tilbake i det norske buret.

- Jeg syns vi klarer oss bra og rir av stormen takket være Silje Solberg. Snart må keeperne våre begynne å spille med hjelm!, utbrøt en lattermild Heirgeirsson da han snakket om Grimsbø som måtte av med skade og Solberg som hadde reddet et skudd fra Bulatovic med ansiktet i det kampen tikket mot slutten.

- Vi er i semifnale for 11. gang på 12 forsøk. Det finnes ikke et lag som har vært i nærheten! Det er verdens beste jenter!, hylte TV2-kommentator Harald Bredeli da det endelig klart at Norge hadde slått Montenegro.

De siste par minuttene ble spennende, men Norge er i semifinalen i håndball-VM nok en gang etter å ha slått Montenegro 26-25. Det betyr at Norge, etter all sannsynlighet, vil ta medalje i 12 av de siste 13 mesterskapene. På fredag spiller Norge semifinale mot Romania.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag